Orașul Târgu Secuiesc este orașul cel mai estic al Bazinului Carpatic cu majoritate maghiară, este centrul Scaunului Kézdi. Este un oraș fermecător în valea Râului Negru. Este un oraș maghiar, care păstrează tradințiile secuiești. 91% dintre cei 20 de mii de locuitori ai orațului sunt maghiari. Pe terenul orașului s-a aflat o tabără militară romană, care a supravegheat trecătoarea Oituz. Prefixul Kézdi se referă la domiciliul secuilor în secolul al XI-lea, la Saschiz, cum se numește astăzi. Regele Sighismund a declarat localitatea ca loc de târguri, astfel dând-i numele de Târgul Turiei. În evul mediu a avut o industrie importantă de bresle. În timpul revoluției din 1848-49 a fost centrul apărării din Trei Scaune, Gábor Áron a turnat în locul aceasta tunurile vestite.

 

 Statuia turnătorului de tunuri se află în centrul orașului din anul 1971. O caracteristică specială a orașului sunt porțile, care formez capătul străzilor din centru. 73 de curți se găsesc și în prezent în oraș. Muzeul Breslelor “Incze László”deține unica copie a tunului fabricat de Gábor Áron și se poate vizita în clădirea fostei primării a orașului.

 

Originalul a fost readus în anul 2010 din Sfântu Gheorghe în Ținutul Secuiesc. Târgu Secuiesc s-a unit cu Kanta în anul 1849 și în 1949 cu Ruseni. În prezent Lunga, Tinoasa și  Săsăuși aparțin orașului. Biserica reformată a fost construită în anul 1783 în locul bisericii din evul mediu care a fost distrusă în incediul din anul 1834, reconstruirea ei a luat sfârșit în 1838.  Centru orașului cu formă de trapez este înconjurat de clădiri din secolul al XVIII-XIX-lea, clădirea primăriei actuale a orașului a fost construită ca trezorerie în anul 1907. Școala grănicerilor secui și școala militară au fost construie  între 1817 și 1823 în stil neoclasic.

 

Târgu Secuiesc este numit orașul breslelor, al curțiilor și al cizmarilor. După Orbán Balázs este Parisul ținutului Trei Scaune.