Paks

„Orașul Atomic” de peste sudul Dunării oferă cămin pentru aproape 20 000 de locuitori în județul Tolna, ca centru a micului spațiu din Paks. Cunoașterea pe țară o poate mulțumi centralei sale electrice, care este unica centrală a Ungariei conectată pe rețeaua electrică. Deși este un oraș mic, dă loc numeroaselor manifestări, ca de exemplu Festivalul de Acordeon din Paks, Festivalul cu atmosferă solemnă Gastro Blues sau Defilarea de culesul viei și petrecerea.

 

Paks, ca sat de pescari de odinioară, este renumit departe în lume despre ciorba sa de pește. Cu toate că vinurile din Paks nu aparțin vinurilor de calitate, totuși și viticultura aparține de tradițiile vechi ale orașului.

 

Deși între cele două orașe s-a format o colaborare încă după revoluție, s-a reușit încadrarea acesteia între limite oficiale în 2004. Elevii școlilor din Târgu Secuiesc au mers deseori în vizită în orașul atomic și au primit acasă elevi din țara maghiarilor.

 

Nu o dată au sosit cadouri valoroase pentru instituțiile orașului, ultimul dintre acestea este transportul de instrumente muzicale trimise secției de muzică a Școlii „Molnár Józsiás”, pe care l-a predat conducerea școlii de muzică din Paks cu ocazia Târgului de Toamnă din 2008.

 

Și membri Corului de Cameră „Cantus” și-au găsit prieteni în colegii din Paks, dar s-au format relații de colaborare și în media (de exemplu între Radioul Fortuna din Paks și Radioul local Siculus) și ziarul „Paksi Hírnök” se poate găsi cu regularitate în sala de lectură a Bibliotecii „Báró Wesselényi Miklós”.

 

Pagina oficială a lui Paks

www.paks.hu