Centrul Cultural Vigadó și Teatrul Udvartér
Centrul Cultural „Vigadó” Cu Statut De Teatru și Teatrul „Udvartér”
Centrul Cultural Vigadó Cu Statut De Teatru (mai înainte Casa de Cultură Vigadó) a fost înființat sub noua formă legală pe 1 iunie 2023, ca urmare a unei restructurări, care a fost necesară din cauza situației nesigure a teatrului Udvartér Teátrum (mai înainte Városi Színház). Soluția a fost ca teatrul să devină independent de Fundația Culturală Vigadó, și să fie încorporat în structura centrului cultural. Teatrul Udvartér Színház funcționează ca teatru de repertoriu, cu trupă proprie, în primul stagiu, 2023/2024, cu patru actori angajați: Gecse Noémi, Kiss László, Elek Ágota és Mihály János.
Concepția este ca trupa finală să fie constituită din nouă actori, până atunci, teatrul invită actori freelancer sau din alte trupe pentru producțiile proprii. Centrul Cultural Vigadó – continuând tradiția Casei de Cultură Vigadó – are activitate continuă și variată, pe lângă evenimentele culturale proprii funcționează și ca loc de desfășurare pentru diverse evenimente. Clădirea este dotată cu o sală de teatru (320 de locuri) și o sală festivă încăpătoare (50 de locuri). Pe lângă acestea, alte săli mai mici, respectiv camera de probă asigură buna desfășurare a activităților variate: concerte, spectacole, prezentări, lansări de carte, vernisaje de artă plastică, festivități și evenimente școlare, concursuri. Ansamblul de clădiri al Centrului Cultural „Vigadó” asigură în mod tradițional și spațiu atelier pentru artiștii de artă plastică din oraș.
Clădirea Centrului Cultural Vigadó
În partea nord-vestică a Pieții „Gábor Áron”, în locul vechiului han „Vendéglő”, pe terenul Cserey a fost construit între anii 1902-1904 actualul Centru cultural „Vigadó”. Conducerea orașului, așa cum putem citi într-un articol din 1894, a proiectat construcția unei clădiri cu două etaje: „să fie ridicată o clădire cu două etaje în zona de piață a terenului Cserey, având cafenea la parter, restaurant cu 20-25 de camere pentru oaspeți pe primul etaj și o sală mare cu scenă, loji laterale și tribună vizavi de scenă. Pe al doilea etaj ar exista camere de oaspeți și, eventual, locuințe de închiriat. Fațada clădirii ar fi împodobită cu o turlă de pompieri.”
Construcția etajului al doilea nu s-a efectuat, din motive necunoscute. În data de 25 aprilie au început demolarea hanului închiriat de Jancsó Dénesné, ca în locul acestuia să ridice clădirea „Vigadó” care îndeplinește funcția de restaurant, cafenea, hotel, sală de teatru și sală festivă de bal. Trei meșteri constructori locali au depus 8 proiecte, dintre care inginerul Vajna Lajos ar fi trebuit să alegă pe cel câștigător, dar, din păcate, niciunul nu a fost considerat realizabil/acceptabil. Din cauza faptului că s-a dorit începerea neîntârziată a lucrărilor de construcție în data de 24 aprilie 1904, inginerul Vajna Lajos a realizat planul de construcții, pe baza experiențelor dobândite, iar implentarea planului a ajuns în sarcina lui Nagymihály Sándort, cine s-a născut la Szeged, dar a lucrat în Târgu Secuiesc. În data de 20 februarie 1904 a avut loc predarea oficială a clădirii în cadrul ședinței publice al corpului diplomatic al reprezentanților.
Dobolyi Annamária: Construirea clădirii orășenești Vigadó/1902–1904/
Conducere:
LUNG LÁSZLÓ ZSOLT
director / actor
SZIGETHY KATALIN
contabil / Resurse Umane
Actori:
GECSE NOÉMI
actor
ELEK ÁGOTA
actor
KISS LÁSZLÓ
actor
MIHÁLY JÁNOS
actor
Secretariat artistic:
SZEGETI ABIGÉL · Centrul Cultural Vigadó
marketing și PR / secretar literar / foto
FARKAS IMOLA · Teatrul „Udvartér”
marketing și PR / secretar literar / relații cu presa
DÁVID ATTILA (lucrător extern)
aspect / grafician
KOZMA HANNA (lucrător extern)
aspect / grafician
NAGY SZABOLCS
audio design / video design
Administrație:
JAKABOS KATALIN
asistent financiar / achiziții publice
SZABÓ RITA
referent financiar (Fundația Culturală Vigadó / relații cu publicul / casa de bilete
TUZSON ERZSÉBET
referent administrativ / relații cu publicul / casa de bilete
FEKETE MAGDOLNA
supraveghetor sală / plasator sală / garderobă
Secția tehnică:
SZABÓ HUNOR
tehnician lumini
SZABÓ NORBERT (lucrător extern)
tehnician sunet
SZABÓ CSABA (lucrător extern)
tehnician șef
MIKE IMOLA
regizor scenă / costumier / îmbrăcător / asistent scenă
BANGYÁN RÉKA
regizor scenă / recuziter / îmbrăcător / asistent scenă
DOMBAI ATTILA
construitor decor / decorator / tehnician scenă / mentenanță
RÁDULY ISTVÁN
construitor decor / decorator / tehnician scenă / mentenanță
MARTHI ALFRÉD
construitor decor / decorator / tehnician scenă / mentenanță
RÁDULY ISTVÁN
construitor decor / decorator / tehnician scenă / mentenanță
BERECZKI ZSOLT
construitor decor / decorator / tehnician scenă / mentenanță
Susținătorul instituției:
» PRIMĂRIA ORAȘULUI TÂRGU SECUIESC
Sponsor principal:
» CONSILIUL JUDEȚEAN COVASNA
Sponsor principal:
» FUNDAȚIA CULTURALĂ DE UTILITATE PUBLICĂ VIGADÓ
Biletele se pot procura la casa de bilete al Centrului Cultural Vigadó, luni, marți, miercuri, joi între orele 10.00 și 16.00, vineri între 10.00 și 14.00 și cu o oră înainte de evenimente.
Informații și rezervări loc la numărul de telefon 0730 600 279.
Adresa: 525400 Târgu Secuiesc, P-ța Gábor Áron nr 21.
https://www.facebook.com/vigadoart
https://www.facebook.com/profile.php?id=61550921196792