TURIA

Apor Kuria - Torja

Castelul Apor

 

Renumita familie Apor s-a mutat din cetatea Bálványoş la Turia, la începutul secolului al XVII-lea. Castelul Apor presupune o îmbinare armonioasă a stilurilor renascentiste și baroce. Pietre cu inscripții latine, tocuri specice redând culoarea locală, fresce care au rezistat vâltorilor timpurilor ostile. Castelul păstrează puternice note clasiciste.


BÁLVÁNYOȘ

furdo_balvanyos

Băile Bálványoş

 

Staţiunea Bálványoş se bucura de o mare popularitate. Acestă stațiune este situată la o altitudine de 1000 m fiind înconjurată de intersecţia munţilor Bodoc, Csomád şi Turia. Munţii vulcanici oferă ape minerale bogate în CO2, SH, ape cu efecte benefice în anumite cure în domeniul bolilor stomacale și cardiologice .În tratarea acestor boli, sunt bine-venite băile gazoase și mofetele. Apele radioactive, aerul curat în ozon, liniştea benefică şi mediul ambiental naturist concură la redobândirea echilibrului fizic şi psihic.


apa_minerala_baile_balvanyos

Bálványoş – ţara apelor minerale

 

Zona limitrofă a muntelui Büdös este bogat în minerale, există o secţiune numita Bufogó fiind bogată în diverse ape minerale. Putem beneficia de apele Szejke, Transilvania, celebra Ibolya şi Iordan de lângă staţiunea Csiszár. Pe drumul care duce spre hotelul Grand Hotel Balvanyoş ne putem bucura de binefăcătoarea apă Cseh. Este benefic să vizităm bazinele cu apă violet de lângă Szemvíz, apa pucioasa tamăduitoare fiind renumită pe plan mondial și utilizată în faramcii. În zonă putem descoperi locuri sumbre fără vegetaţie, localnicii numind zona Valea Morţii din cauza dioxidului de carbon emanat din pamânt.


pestera_puturosu_turia

Peştera Puturosu

 

În muntele vulcanic numit Büdös se afla cea mai mare mofetă naturală din Europa cu emanaţii de gaze (dioxid de carbon), numită grota Büdös de 14 m lungime aparţinând zonei Turia. Grota se află la o altitudine 1052 m, zilnic se emană 2000 m3 de gaze care la începutul secolului au fost utilizate de o fabrică specifică, condesatoare. Grota este de culoare galbuie iar zidurile sulfuroase au efecte benefice asupra sănătăţii. Concentraţia gazelor emanate este de 98-99%. Pentru evitarea oricărui accident, mofeta posedă un semnal de avertizare care conține informații despre utilizarea corectă a spațiului intern. Acest avertisment este amplasat lângă intrarea în peșteră.


tinovul_mohos

Tinovul Mohoş

 

Poate fi localizat în craterul limitrof al lacului Sfânta Ana şi este aproape de gura Oltului în care se varsă pârâul Veres. Balta este o zona ocrotită prin lege datorită florei şi faunei specifice. Zona mlăstinoasă are pe alocuri o grosime de 10 m de turbă. Se întinde pe o suprafaţă de 80 de hectare cu o floră și o vegetaţie extrem de diversă caracterizată prin muschi de diferite specii, afini diverşi, fauna baltică este de asemenea  extrem de variată.


sztannato

Lacul Sfânta Ana

 

Se află la granița județului Covasna în apropierea stațiunii Bálványoş, fiind accesibilă pe ruta Târgu Secuiesc – Bixad. Lacul Sfânta Ana se deosebește prin unicitatea ei naturală, fiind o curiozitate pe scară europeană centrală. Se afla la o înalțime de 944 m într-un crater volcanic. Denumirea lacului amintește de patronul minerilor, fapt atestat de documentele care datează din 1349. Pereții sunt extrem de abrupți – Marele şi Micul Csomád, Tóbérce, Kövesponk – îngrădesc lacul miraculos care are o suprafața de 22 hectare, având o diagonala de 1,5 km și o adâncime de 8 m. În apropiere se află Vártető la o altitudine de 1040 m, fiind vizibile ruinele fostei cetați din epoca timpurie a fierului.


SÂNZIENI

biserica_fortificata_din_sanzieni

Biserica fortificată

 

Zidurile de apărare cu forme ciudate ale monumentalei biserici castelului din Handsdiselek au fost construite în Evul Mediu pentru a ține departe de atacatorii tătarii, turcii și, mai târziu, mercenarii habsburgici. Biserica a fost mărită în secolul al XV-lea, predecesoarea sa a fost construită în secolul al XIII-lea, iar în secolul al XVIII-lea a căpătat caracterul baroc. Pe lângă ramele originale ale ușilor și nișa sacristiei bine conservate, biserica este interesantă pentru expozițiile parohiale din unul dintre bastioane.


perko

Dealul Perkő

 

Sânzieni – considerat locul sfânt al Ţinutului Trei Scaune – se află la 5 km de Târgu Secuiesc. La graniţa aşezării se află muntele Perkő, loc de pelerinaj pentru credincioşii catolici. Anual, pe data de 20 august mii şi mii de credincioşi sosesc la acest lăcaş sfânt cu ocazia hramului bisericii. Lăcașul are o architectură în forma trifoidală.Acesta poartă numele de Sfântu Ştefan şi constituie un loc sacru încă din secolul al XVIII-lea. Seria de fresce este construită din portretele regilor şi episcopilor de descendenţii Árpád, tocul sculptat în stil renesantist datează din secolul al XVII-lea.


kiskaszon0

Muzeul satului Cașinu Mic

 

În Cașinu Mic se află una dintre facilitățiile unice ale Transilvaniei, casa memorială de pelerinaj. Istoria casei memoriale datează din 1996, când din vechea clădire cu perete de grapă a școlii au înființat un muzeu. Aici se păzesc steaguri, artefacte, clopoțele, documente memoriale și de rugăciuni, cărți de rugăciuni, biblii și cărți de cântece, dar mai ales obiecte de pelerinaj, care au fost folosite de poporul din Trei Scaune cu ocazia pelerinajului ce are loc de Sfântul Ștefan și Sfânta Maria. În casa memorială este păzit și steagul de pelerinaj din satul Lunga, pe care este comemorată una dintre minunile Sfântului Ladislau. Pereții casei sunt decoraţi cu o serie de picturi ale artistului din Târgu Secuiesc, Kosztándi Jenő și lucrările restauratorului Péter Pál, care prezintă frescele capelei din Perkő. Casa memorială poate fi vizitată oricând.


POIAN

poian

Biserica romano-catolică

Deși a fost reconstruită, mai putem vedea pietre sculptate, ornate cu elemente gotice. Interiorul a menţinut stilul ei baroc. Misiunea a fost găsirea sfântei cruci, de unde provine și denumirea ungurească a satului. Piatra de la altar a moștenit ornamentica vechiului bazin utilizat pentru botezuri.


ESTELNIC

estelnic zsndelyes

Casă cu șindrilă

 

A devenit cunoscut datorită mănăstirii franciscane care a avut un rol important în dezvoltarea bisericească, culturală şi educaţională a regiunii şi prin păstrarea arhitecturii autohtone care este reprezentată prin case de lemn cu acoperişuri din şindrilă de lemn.


MERENI

almasvara

Ruinele cetăţii Mereni

Acest spaţiu este de mult locuit. Pe coastele acoperite cu păduri dese ale munţilor, se află ruinele cetăţii din epoca timpurie a evului mediu. Cetatea este la fel de veche ca şi Cetatea Bálványoş din Turia.


LEMNIA

szt mihaly

Biserica Sfântu Mihail

 

Lângă comuna Lemnia, pe muntele Sfântu Mihail se află un complex monahal romano-catolic, bine conservat, de o rară frumusețe în stil baroc. Este o biserică romano-catolică construită în secolul al XVI-lea, înzestrată cu două bastioane în poziția sud-nord. Biserica este înconjurată de un zid protector. În 1510 clădirea a suportat modicări în stilul goticii târzii. Forma actuală datează din 1777. Biserica posedă o iconografie bogată, merită văzut și clopotul Rákoczi din 1697, cristelnița cimitirul vechi cu morminte din 1514.


BREŢCU

gabor_aron_emlekhaz_bretcu

Casa memorială Gábor Áron

 

Rangul citadin al Breţcului se leagă de numele vestitului Sighismund de Luxemburg, dar titulatura a fost pierdută în anul 1882. Istoria oraşului este mult mai veche. În zona nord-estica a aşezării au fost descoperite urme ale unei staţiuni romane din secolul al II-lea. Aici s-a durat cetatea Veneturne înconjurată de nenumerate legende. În valea Oituzului se pot vedea ruinele cetăţii zidite din porunca domnitorului I. Rákóczi György. Casa natală a renumitului revoluţionar şi tunar Gábor Áron este semnalată printr-o placă memorială, în comună existând şi un monument închinat acestuia.


martonos

Băile Mărtănuş

 

Satul Mărtănuş se află la 12 km distanţă de oraşul Târgu Secuiesc, la poalele Muntelui Mare din județul Covasna. Satul este ideal pentru drumeţii montane, fiind situat pe crestele Carpaţilor Răsăriteni. Muntele Negru de 1227 m înălţime se află în apropiere, iar din sat pornesc drumuri marcate spre atracţiile turistice ale zonei. Deasupra satului, pădurile de pin alternează cu poieni, iar de pe poieni se vede o privelişte de neuitat, Depresiunea Târgu Secuiesc şi curbura interioară a Carpaţilor Răsăriteni. Puţini ştiu că în valea pârâului Mărtănuş, la o distanţă de 3 km, există o baie cu apă bogată în sulf. Această apă minerală este recomandată pentru tratarea diferitelor afecţiuni ale aparatului locomotor precum şi a hiperacidităţii gastrice. În peisajul acesta minunat, băile pot fi folosite şi astăzi.


OJDULA

hilibi_tojasok

Ouăle de Paşti din Hilib

 

Hajdú Jánosné Balogh Ilona este recunoscută şi în regiunile mai îndepărtate ca o renumită decoratoare de ouă de Paşte, ce a învăţat multe generaţii ştiinţa decorării ouălelor. Înaintea sărbătorilor de Paşte mulţi oameni comandau ouă de Paşte de la dumneaei. Stră-strănepoata, Zsuzsanna îşi aduce aminte de talentul bunicii sale, deoarece în timpul copilăriei a avut ocazia să înveţe de la ea tehnica decorării ouălelor. Strănepoţii şi stră-strănepoţii lui Balogh Ilona şi azi se adună înainte de Paşte şi topesc ceara într-o oală din ceramică veche de o sutăcincizeci de ani, după care, cu uneltele specifice folosite de străbunica, pregătesc cele mai frumoase ouă de Paşte.


ozsdolai_gyemantok_

Diamantele de la Ojdula

 

Pe valea pârâului Kopolnó se găsesc acele cristale libere de cuarţ, care sunt amintite ca atare în literatura de specialitate a mineralogiei de către Bányai János. Diamantele au dimensiunea unui bob de mazăre, o margine fină şi o formă multi-unghi. Aceste diamante pot fi găsite mai degreabă după ploi, când apa abundentă spală coastele de argilă galbene-maro. Bătrânii îşi amintesc că în Ojdula mai mulţi oameni au găsit diamante mici, pe care le-au vândut unor comerciaţi evrei la un preţ foarte bun. Aceste diamante nu pot fi prelucrate din cauză că sunt foarte fragile. Tradiţia aminteşte un conte pe nume Nemes, care a ieşit în evidenţă la curtea regală din Viena cu colecţia sa voluminoasă de bijuterii cu diamante din Ojdula.


GHELINŢA

gelence

Biserica fortificată Sfântu Emeric

 

Biserica se află în Ghelința, elementele tipice, porțile poziționate în direcția sud-vest au fost clădite încă în secolul al XIV-lea. Ulterior locația primise aspecte gotice, au fost forticate inclusiv zidurile înconjurătoare. Amintirea acestui travaliu istovitor este păstrată printr-o inscripție a tavanului. Fresca exterioară reproduce imaginea apostolului Sfântul Iacob și secvențe din legenda Sfântului Ladislau. Se poate vedea inclusiv imagini cu numeroșilor sfinți.


kadar

Dogăria din Harale

 

De cinci decenii nouăzeci la sută dintre locuitorii din Harale și-au  câștigat existența ca dogari. Astăzi satul are numai un singur dogar activ, Szőke Tibor, maestru popular. El a moștenit meseria de la tatăl lui, care a trăit tot în Harale și a învățat meșteșugul tot de la tatăl lui. Dogarul cunoaște diverse sorturi de lemne, și creează din mai multe tipuri de lemne, produsele lui stochează, coacă și dau valoare vinului pe termen lung. Szőke Tibor și familia lui produc butoaie într-un mod tradițional. La asamblare doagele sunt îndoite prin încălzire, ardere și înmuiere. Prin tratament, în țesuturile doagelor apar schimbări profunde, cantitatea fenolilor, aldehidelor volatile și aromatice crește substanțial. Rolul principal al dogarului este de a acționa în momentul potrivit, introducând lemnul copt în partea procesului să termine produsul final, butoiașul mic pentru copt.


CĂTĂLINA

hatolyka furdo

Băile Hătuica

 

Apa minerală fieroasă care alimentează băile are în componenţă carbonat de sodiu, o concentraţie ridicată de calciu şi magneziu dar are şi siliciu, şi este uşor sărat. Apa este bună pentru îmbuteliat şi are multe efecte benefice organismului uman.


CERNAT

muzeul_hassman_pal_cernat

Muzeul Etnografic Haszmann Pál

 

Exponatele bogate și deosebite ale acestui muzeu care au o specificitate aparte îi aparţin fondatorului Haszmann Pál senior. Locaţia a fost înfiinţată în 1974 iar denumirea actuală este din 1999. Expoziţia se află în curtea fostei moşii Domokos. Pot fi văzute obiecte specific stilului aborigen: mobilier, ţesături, şeminee. Muzeul funcţionează după un program extraflexibil. În faţa muzeului se poate vizita o expoziţie permanentă în aer liber şi porţi secuieşti de mărime monumentală, compoziţii funebre, şi nu în ultimul rând maşini şi unelte agricole.


ZĂBALA (Scaunul Orbai)

castelul_mikes

Castelul Mikes

 

Castelul Mikes este un monument istoric care datează din secolul al XVII-lea.  A fost renovat în 1867 de către Mikes Benedek. Castelul posedând obiective de apărare. Este situat în vecinătatea muntelui Pérászka, este înconjurat de un parc imens și a servit ca adăpost multor membri ai celebrei familii Mikes. În secolul al XVII-lea aici a trăit Mikes János, figura acestuia fiind creionată de scriitorul Kemény Zsigmond în romanul Văduva și fiica, fratele mai mic al acestuia fiind tatăl scriitorului Mikes Kelemen. Clădirea a fost renovată pe la mijlocul secolului al XIX-lea de către Mikes Benedek, mărind considerabil parcul și construind un heleșteu impresionant.


muzeul_ceangăilor_zabala

Muzeul Etnografic Ceangăiesc

 

Muzeul de profil etnografic din Zăbala are menirea de a aduna mostrele culturii materiale şi spirituale ale maghiarilor-ceangăi. Influenţele inevitabile ale modernizării modifică stilul de viaţa şi culturală a acestora. Se poate vorbi chiar de o dispariţie lentă dar sigură a acestora. Pentru evitarea fenomenului numeroase societăţi, asociaţii, fundaţii şi persoane fizice susţin proiectul de augmentare a expoziţiei Tradiţii etnografice ale ceangăilor moldoveni, proiect lansat în 2003. Se pot vedea interioare tipice, vestimentaţii, textile, pot fi admirate inclusiv colecţii săseşti – secuieşti, rome.