Programul Regiunea Centru 2021-2027

Programul Regiunea Centru 2021-2027

SMIS 325886

Reabilitarea, extinderea și dotarea Liceului Tehnologic Apor Peter din Municipiul Târgu Secuiesc – etapa II

 

Scopul proiectului: Modernizarea, reabilitarea și echiparea infrastructurii educaționale aferente Liceului Tehnologic Apor Peter din municipiul Târgu Secuiesc.

 

Beneficiar: UAT MUNICIPIUL TÂRGU SECUIESC

 

Perioada de implementare: 16.07.2024-16.01.2028

 

 

Rezumat proiect și activități:

 

Obiectivul general al proiectului constă în creșterea gradului de participare în învățământul profesional și tehnic prin modernizarea, reabilitarea și echiparea infrastructurii educaționale aferente Liceului Tehnologic Apor Peter din municipiul Târgu Secuiesc.

 

Obiectivul general al proiectului va putea fi atins doar prin realizarea obiectivelor specifice de mai jos:

 

Îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a procesului educațional prin dotarea clădirilor Liceului Tehnologic Apor Peter cu mobilier de calitate, echipamente IT și echipamente didactice, acestea facilitând modul de desfășurare a activităților de curs și a celor practice.

 

Creșterea gradului de formare profesională într-unul din domeniile cu cea mai ridicată pondere a cererii potențiale de la nivelul regiunii Centru (mecanică) prin înființarea ateleriului didactic de mecanică auto și a atelierului de lăcătușerie și dotarea acestora cu echipamente și dotări care să contribuie la îmbunătățirea modului de desfășurare a activităților practice.

 

Creșterea gradului de confort în interiorul copurilor de clădire prin realizarea de lucrări de termoizolare, respectiv eficientizarea iluminatului interior. Aceste lucrări vor contribui implicit și la creșterea eficienței energetice și scăderea emisiilor de CO2, cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

 

Adaptarea infrastructurii pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități în interiorul clădirii și înființarea de grupuri sanitare destinate nevoilor acestora.

 

Investiția propusă prin prezentul proiect prevede modernizarea, reabilitarea și echiparea corpurilor de clădire C1, C2, C3 și C4 aferente Liceului Tehnologic Apor Peter și construirea unui corp nou de clădire, corpul C10, pentru amenajaera unui atelier de mecanică auto. De asemenea, se propun și lucrări de amenajări exterioare pe amplasamentul proiectului identificat prin extrasul de carte funciară 26689, număr cadastral 26689.

 

Principalele activități si lucrări de intervenție aferente investiției de bază realizate în etapa I: – Lucrări aferente asigurării utilităților necesare obiectivului: rețea exterioară apă-canal, rețea exterioară instalații electrice; – Lucrări Corp C1: arhitectură subsol, arhitectură parter, arhitectură etaj, arhitectură pod+șarpantă, arhitectură lucrări exterioare, instalații electrice interioare, curenți slabi, detecție și avertizare la incendiu, sanitare și termice interioare, demolări și desfaceri, dezafectare instalații vechi. – Lucrări Corp C10 infrastructură, suprastructură. – Lucrări Corp C2: – arhitectură, instalații sanitare și termice, demolări și desfaceri. – Lucrări pentru organizarea de șantier. – Lucrări rezervor și stație de pompare.

 

Principalele activități si lucrări de intervenție propuse în etapa II: – Lucrări arhitectură Corpuri C1, C10, C2, C3, C4; – Lucrări demolări și desfaceri; – Lucrări dezafectare instalații vechi; – Lucrări amenajări exterioare: platforme, alei, zone verzi, pavaj, beton grilă, împrejmuire teren sport, montare mobilier urban.

 

Intervențiile/activităţile cărora le corespund cheltuieli încadrate în categoria cheltuielilor neeligibile: – Cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului; – Construcții și instalații: arhitectură, instalații, amenajări exterioare; – Lucrări de construcţii şi instalaţii aferente organizării de şantier; – Cheltuieli conexe organizării şantierului; – Cheltuieli pentru ajustări de preț lucrări de construcție.


SMIS 326379

Îmbunătățirea calitatii vietii populatiei din Municipiul Târgu Secuiesc

 

Scopul proiectului: Obiectivul general al proiectului consta in îmbunatatirea calitatii vietii locuitorilor din Mun. Targu Secuiesc, mai exact imbunatatirea serviciilor culturale, recreative si a spatiilor publice urbane.

 

Beneficiar: UAT Municipiul Târgu Secuiesc

 

Perioada de implementare: 29.07.2024 – 29.01.2026

 

Valoarea totală a proiectului (Lei)

14.473.655,72

Valoarea cofinanțării UE (lei)

8.372.047,00

 

Rezumat proiect și activități:

 

Obiectivul general al proiectului prezent consta in îmbunatatirea calitatii vietii locuitorilor din Mun. Targu Secuiesc, mai exact imbunatatirea serviciilor culturale, recreative si a spatiilor publice urbane. Indeplinirea acestui obiectiv va duce la: dezvoltarea atractivitatii municipiului pentru locuitorii sai, cat si pentru vizitatori si navetisti, stimularea populatiei municipiului de a petrece timpul in aer liber, stimularea deplasarii nemotorizate (pe jos sau cu bicicleta), stimularea implicarii locuitorilor in activitati culturale, care vor contribui la dezvoltarea relatiilor interpersonale, dezvoltarea capacitatii de integrare, mai ales pentru persoanele care provin din grupuri vulnerabile si cresterea numarului de vizitatori anuali. Implementarea prezentului proiect conduce la cresterea standardelor de viata in cadrul mun Targu Secuiesc prin imbunatatirea ofertei culturale datorita infiintarii Centrului Cultural,prin imbunatatirea conditiilor de locuire pentru locuitorii Municipiului prin crearea unui spatiu verde prin amenajarea parcului. In vederea asigurarii dezvoltarii echilibrate si pentru cresterea atractivitatii mun Targu Secuiesc prezentul proiect are o abordare integrata a problemelor si propune o abordare integrata la nivelul solutiilor identificate. Acest aspect este reflectat de faptul ca proiectul urmareste concomitent imbunatatirea serviciilor culturale precum si imbunatatirea spatiilor publice urbane din Mun Targu Secuiesc, ceea ce va conduce la imbunatatirea vietii locuitorilor in general.

 

Pentru a imbunatatii calitatea vietii locuitorilor municipiului, primaria trebuie sa asigure atat spatii noi pentru desfasurarea activitatilor culturale si evenimentelor culturale, cat si spatii verzi pentru activitatile in aer liber si pentru deplasarile nemotorizate in natura. Astfel, sunt acoperite nevoile culturale si sociale a tuturor categoriilor de varsta, de la copii la oameni in varsta si ambele investitii actioneaza integrat asupra asigurarii confortului locuitorilor si stoparea migrarii populatiei spre orase mai mari. Dezvoltarea urbana este un proces complex compus din mai multi factori, in cazul de fata reabilitarea unui monument istoric si amenajarea unei zone de agrement, care actioneaza integrat asupra imbunatatirii calitatii vietii populatiei in municipiul Targu Secuiesc. Se urmareste, concomitent, imbunatatirea serviciilor culturale si recreative, precum si imbunatatirea spatiului public urban cu implicatii asupra imbunatatirii vietii populatiei municipiului Targu Secuiesc. Avantajul abordarii integrate a ambelor activitati este reprezentat de faptul ca municipiul Targu Secuiesc poate solutiona simultan mai multe cerinte si necesitati ale populatiei, intre care exista relatii de interdependenta si astfel se contribuie la indeplinirea viziunii de dezvoltare a municipiului.

 

Rezultate asteptate:

  1. Numar cladiri publice modernizate in cadrul prezentului proiect: 1 cladire (Centrul cultural)
  2. Nr parcuri reabilitate:1 (Suprafata spatii verzi reabilitate: 947 m.)
  3. Nivel crescut de atractivitate a Municipiului, respectiv Numarul persoanelor care beneficiaza de modernizarea cladirii publice-centrul cultural si a zonei verzi – parcul.
Programul Regiunea Centru 2021-2027