Kosztándi Jenő

Kosztándi Jenő

 

„Intenția neascunsă a artistului a fost pânza albă, crearea ordinii, pentru a-i face pe alții să vadă ritmul epocii în așa fel încât îi sugerează sentimentele și îl călăuzește rațiunea” – placa memorială păstrează profesiunea de credință a lui Kosztándi Jenő. Kosztándi Jenő a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Târgu Secuiesc la 14 iunie 2017.

 

Viața lui Kosztándi Jenő se leagă cu mai multe fire de Liceul Teoretic Nagy Mózes, orele excelente de pictură, dragostea elevilor, relațiile colegiale, tavanul înstelat al sălii de fizică – toate-toate păstrează amintirea lui. La  inițiativa și îndrumarea soților Kosztándi a luat ființă în 1971 secția de desen – orele lui nenea Jenő au constituit o revelație de-o viață pentru numeroase generații. Ca adept denotat al armoniei culorilor și al formelor, a predat elevilor săi o bogată moștenire intelectuală și spirituală, a legat ritmurile picturilor cu iubirea muzicii clasice. Și în anii de pensie a menținut și a cultivat relația sa cu școala, pe elevii talentați i-a instruit în atelierul său, a urmărit cu atenție expoziția de dare de seamă anulă a secției de desen, la manifestările mai mari a fost prezent necontenit. Prin capacitatea sa excelentă de a crea relații, prin simțul său de umor relaxat, a fost o figură definitorie a societății de artiști din Ardeal și a vieții culturale a micului oraș, atelierul său, locul de întâlnire al intelectualilor locali și ai artiștilor aflați în trecere.

 

Lumea a devenit mai săracă atunci când a depus pentru totdeauna pensula Kosztándi Jenő, care nu doar ca artist, ci și ca om a creat ceva colosal. Noi, cei din Târgu Secuiesc, îl considerăm una dintre cele mai mari mândrii ale noastre, dar l-au respectat în întreg Ardealul și chiar și peste hotare. S-a stins din viață brusc, în al 87-lea an al vieții, lăsând în urmă o enormă moștenire culturală. A trăit o viață lungă și consistentă, veselia și dorul său de viață au fost totdeauna de neînfrânt. Totdeauna a avut în tolba sa un banc, pe care i l-a spus celui cu care a intrat chiar în vorba, și astfel oameni au fost foarte mulți, căci cu toții l-au stimat și l-au iubit. Cu moartea sa ne-a lăsat o importantă sarcină: moștenirea sa deja noi trebuie să-l păstrăm și să avem grijă ca creația sa să fie cunoscută și de către generația următoare.

 


Dobolyi Aladár

Dobolyi Aladár

 

Dobolyi Aladár a contribuit la îmbătrânirea renumelui orașului breslelor ca antrenor de tenis de masă, ca om de sport, ca mentor al tinerelor talente sportive ale orașului. A fost un neobosit servitor al munci sale, a făcut totul pentru ”copiii săi”. Pentru el cea mai mare mândrie a fost dacă a putut să producă prin ei un rezultat măreț. Optsprezece titluri de campion român, șase titluri de campion în Balcani, un loc trei la campionatul european, precum și multe-multe alte locuri pe podium – toate acestea mulțumită muncii sale perseverente și consistente. Foștii și actualii săi elevi s-au pronunțat, fără excepție, cu dragoste și recunoștință despre excepționalul antrenor. Dobolyi Aladár s-a stins din viață la vârsta de 64 de ani, după o boală lungă pe care a suportat-o cu demnitate și cu energie care nu a contenit niciodată. Prin plecarea lui a pierdut nu doar orașul, Clubul Sportiv Nagy Mózes, ci și viața sportivă din Târgu Secuiesc. Dobolyi Aladár a fost promovat cetățean de onoare al orașului la 6 mai 2016, și tot la această festivitate a preluat numele lui sala de tenis de masă.

 


coos henneveld elvagni

Coos Henneveld

 

În 2009 Târgu Secuiesc l-a promovat cetățean de onoare pe domnul Coos Henneveld, pe președintele Fundației Regiosteunpunt din Maassluis, care din 1999 întreține o relație fructuoasă cu administrația orașului Târgu Secuiesc și cu organizațiile civile locale. Cu intervenția lui sprijinitoare s-a înființat Clubul Pensionarilor din Târgu Secuiesc, care poartă denumirea de Maassluis și care în 2009 a sărbătorit a 10-a aniversare de existență, totodată diferitele organizații și instituții au putut beneficia continuu prin donații de sprijinul  orașului olandez Maassluis. Și relația de oraș înfrățit s-a oficiat în 2001 ca rezultat datorită aceste inițiative civile.

 


wilhelm wegener

Wilhelm Wegener

 

După schimbarea regimului, în 1999 domnul Wilhelm Wegener, proprietarul majoritar german a Societății New Fashion S.A și Zarah Moden Srl, a primit titlul de cetățean de onoare. Prin intervențiile sale, domnul Wegener asigură celor din Târgu Secuiesc nu doar loc de muncă, ci prin donațiile sale generoase orașul nostru s-a îmbogățit, s-au înnoit instituții, de exemplu Casa de Cultură „Vigadó” și Spitalul Orășenesc.

 


szentkereszty stephanie

Szentkereszty Stephanie

 

Orașul a dăruit titlul de cetățean de onoare lui Szentkereszty Stephanie, care la Târgu Secuiesc a organizat și întemeiat instituții de bunăstare publică. În 1872 Szentkereszty Stephanie a rostit un discurs înflăcărat, în urma căruia burghezia orașului a protejat imediat ideea înființării unei case de copii. După ce casa de copii i-a preluat numele întemeietorului ei și a devenit funcțională, la inițiativa baronesei s-a transformat în instituție de educare, unde pe lângă cultură, tinerii au însușit diferite meserii, pe baza cărora s-au încadrat în societate.

 


kossuth lajos

Kossuth Lajos

 

În 1894 pe bărbatul de stat Kossuth Lajos, fostul guvernator al Ungariei l-au ales cetățean de onoare al orașului Târgu Secuiesc, căruia o delegație de zece membrii cu conducerea lui  Molnár Józsiás i-a dus diploma de cetățean de onoare la Torino. Importanța alegerii de cetățean de onoare și vizitei o mărește că delegația celor din Târgu Secuiesc a fost ultima, care l-a vizitat pe Kossuth Lajos, atunci deja grav bolnav, în exil, deoarece nu după mult timp după vizită, la 20 martie 1894 guvernatorul a decedat.

 


wesselenyi miklos

Wesselényi Miklós

 

Primul cetățean de onoare al orașului a fost contele Wesselényi Miklós, care la marea ardere din 1834, când trei sferturi al orașului Târgu Secuiesc a devenit cenușă, a donat orașului 1000 de pengő (pengheu) rénes forinți .  Această donație generoasă a emoționat atât de mult burghezia orașului, încât colegiul reprezentanților orașului l-a ales cetățean de onoare. Știm că au urmat complicații după alegerea de cetățean de onoare, scaunul guvernamental n-a aprobat acest fapt, referindu-se la faptul că Wesselényi nu este cetățean al orașului, n-are proprietate la Târgu Secuiesc. Însă conducerea ingenioasă a orașului a păcălit scaunul guvernamental, i-a făcut rost de un teren lui Wesselényi, astfel scaunul guvernamental a fost nevoit să accepte alegerea.  Wesselényi Miklós a acceptat terenul, însă l-a și oferit în scopul întemeierii unui cazinou, care apoi în 1842   s-a înființat și acesta a devenit și strămoșul bibliotecii de mai târziu.