Gyongyos

Gyöngyös este un oraș care păstrează tradițiile localității din evul mediu, cu monumente istorice gotice și de baroc. Localitatea arătoasă, zveltă, din județul Heves, cu locuitorii săi de țărani cultivatori de vie, este magazia gustoasă a artei populare și a limbii paloți. Localitatea are aproape patruzeci de mii de locuitori în zilele noastre, în ciuda multor incendii, este bogată în monumente istorice, în atracții, dă un ecou unității particulare ale arhitecturii bisericești și populare.

 

Se află pe pantele de sud a Matrei și este cea mai mare regiune istorică de vinuri. În istoria orașului este hotărâtoare cultivarea viei, nu degeaba este numită Gyöngyös „orașul viei și al vinului”.

 

Szőts Csaba și Szabó Gyula, primarii din Târgu Secuiesc și Györgyös, la 21 octombrie 1995, la Târgu Secuiesc au semnat, în cadrul unei ședințe extraordinare de consiliu, contractul de oraș înfrățit. Documentul consfințit de semnăturile celor doi primari fixează că cele două localități vor adânci și mai tare relațiile care erau înfiorătoare și până acum, vii, favorizează formarea prieteniei dintre locuitorii celor două orașe, recreerea reciprocă a tinerilor, relația școlilor și a altor instituții etc. La sărbătoare de semnare a documentului, ca membru al delegației din Györgyös, a fost prezent și Hiesz György, actualul primar. De atunci conducătorii administrației celor două orașe, echipele lor culturale se vizitează reciproc anual.

 

De-a lungul anilor s-a format o relație care funcționează bine între Liceul Nagy Mózes și școala-înfrățit din Györgyös, dar și corul Cantus Corvinus, precum și Consiliul de Bătrâni din Györgyös au făcut o vizită la Târgu Secuiesc.

 

O mândrie a orașului Györgyös, este Fântâna orașelor înfrățite construit în Centru – cu ghizd tradițional cioplit din piatră, cu construcție de fântână din fier forjat, parțial aurit. Pe ghizdul octogon de piatră cioplit, pe cele patru laturi schimbătoare se află stemele celor patru orașe înfrățite, printre care și cea a orașului Târgu Secuiesc.

 

Pagina oficială a orașului Gyöngyös

www.gyongyos.hu