Hatvan

Hatvan este un oraș cu peste 20.000 de locuitori, din județul Heves, la 60 de km de la Budapesta. Se întinde pe malul râului Zagyva, care împarte orașul în două părți ale așezării: Hatvan Vechi (centrul propriu-zis, pe malul estic al râului) și Hatvan Nou. Apoi aparține de oraș localitatea Nagygombos, care se laudă cu podgorii și viticultură renumită.

 

În 1730 Grassalkovich Antal a devenit noul proprietar – amintirea acestui familii o păstrează mândria orașului, castelul Grassalkovich, în apropierea primăriei. La 2 aprilie 1849 la Hatvan a avut loc una din bătăliile câștigătoare ale maghiarilor, pe care administrația o sărbătorește în fiecare an cu scene colorate de luptă.

 

La 7 iunie 1998 s-a născut contractul de oraș înfrățit între Hatvan și Târgu Secuiesc, sprijinind dezvoltarea relațiilor culturale, turistice, economice și sociale. Centrul Cultural Grassalkovich și Asociația Culturală Ratkó József a colaborat cu succes cu conducerea Casei de Cultură Vigadó. Una dintre cele mai importante realizări ale lor, tabăra de citit Fábián Zoltán, care a încununat colaborarea dintre Biblioteca Ady Endre și Vigadó și care – până azi – se organizează anual, mișcând un număr însemnat de elevi din ambele localități.

 

S-a reușit înființarea unei relații instituționale între Instituția de Pregătire Profesională Damjanich János și Centrul de Învățământ Tehnic Gábor Áron. Administrația din Hatvan organizează cu succes în fiecare an, în cadrul Zilelor Orașului, Ziua Orașului Înfrățit. În acest an aceasta a primit un rol important: în august a avut loc, cu ocazia aniversării de 10 ani a relației oraș înfrățit, întărirea contractului oraș înfrățit, pe care primarii celor două orașe l-au pecetluit cu semnarea unui nou document. Apoi, colaborarea fructuoasă dintre cele două localități o certifică semnarea în 2001 a unui nou contract de oraș înfrățit cu localitatea Maassluis (Olanda), înființând astfel o „frăție” în trei.

 

Pagina oficială a orașului Hatvan

www.hatvan.hu