Szentendre

Relația de oraș înfrățit dintre Szentendre și Târgu Secuiesc a primit un cadru oficial la 20 aprilie 1990,  în urma contractului semnat de primarul Bokor Zoltán și Krajcsovits Istvánné. Construcția orașului din centrul Ungariei, cu 25 000 de locuitori, se aseamănă semnificativ cu structura cu curți a orașului Târgu Secuiesc. Atmosfera particulară Mediterană a micului oraș s-a format de-a lungul secolelor trecute, purtând pe el urmele culturilor coloniștilor sârbi, dalmați, slovaci, germani și greci. Prin urmare strălucește cu un sistem de administrație model, de minoritate independentă. Atmosfera liniștită, de oraș mic i-a atras pe artiști încă de la începutul secolului XX-astfel s-a constituit în 1929 colonia de artiști și azi trăiesc în oraș peste două sute de artiști plastici, artiști industriali, precum și scriitori, poeți, muzicieni și actori, care își desfășoară activitatea la Budapesta. Muzeul de Etnografie în Aer Liber din Szentendre (Skanzen) este considerat a fi o atracție unică în toată Europa. Pe lângă viața culturală de nivel înalt, în oraș poate fi găsit și industria de hârtie, ciment și șlefuire de diamant.

 

La început relația de oraș înfrățit s-a consumat în relații de schimb de elevi, dar cu timpul s-au angajat artiști, sportivi și chiar familii. Casa de Cultură de pe malul Dunării a format relații active cu Vigadó din Târgu Secuiesc, în interesul cultivării valorilor culturale și a legăturii dintre ele. Manifestări ca A III-a Conferință Profesională Europeană a Asociației Grădinarilor Principali (1997), întâlnirea folclorică „Izvorul limpede”, Bâlciul Péter-Pál, Festivalul Sportiv de Tineret Internațional și alte manifestări asemănătoare au asigurat un prilej perfect pentru dezvoltarea relației dintre artiștii, reprezentanții asociațiilor civile și instituțiilor din cele două orașe.                                                                         Szentendre și Provincia a inițiat un parteneriat cu Ziarul Secuiesc de altădată și Târgu Secuiesc, ca oraș înfrățit al orașelor membre în Asociația Orașelor Sănătoase din Ungaria, a putut participa în acest program cu scop nobil. La sfârșitul anilor ‘90 de multe ori a sosit în orașul nostru donație, printre  altele din bunăvoința Asociației Culturale și de Păstrătoare de Tradiții Petőfi și a Fundației Protectoare a Popoarelor din România.

 

Liceul Pedagogic „Bod Péter” și Colegiul Reformat întrețin o relație multilaterală cu Gimnaziul „Móricz Zsigmond” din Szentendre.

 

Pagina oficială a orașului Szentendre

www.szentendre.hu