Kisvarda

Kisvárda, micul oraș din câmpia de Est, dătătorul de cămin inventatorului picăturii Béres, Béres József, întreține relații de oraș înfrățit cu Târgu Secuiesc din 1992. Orașul care are aproape 18 000 de locuitori îi poate mulțumi înflorirea economică familiei Várday, care din secolul XV a continuat și în mai multe valuri cu un dinamism însemnat. În secolul XVI s-a format Kisvárda prima Breaslă de cizmari, ceea ce poate fi considerat un element comun cu trecutul istoric de bresle al orașului Târgu Secuiesc

 

Nivelul de urbanizare a lui Kisvárda și azi este împătrit mediei județului Szabolcs-Szatmár-Bereg, și raportul celor care lucrează în industrie este dublu ca a celor din reședința de județ care se dezvoltă dinamic, Nyíregyháza. La dezvoltarea economică într-o asemenea măsură a contribuit populația evreiască stabilită aici, al cărei raport a reprezentat ¼ parte a localității. Omuciderile din cel de-al doilea război mondial i-au nimicit pe cei care trăiau aici, din ghetoul din Kisvárda au deportat 4000 de evrei în lagărele morții, pe majoritatea în Auschwitz. Amintirea acesteia o păstrează sinagoga din Kisvárda, precum și relația de oraș înfrățit susținută cu localitatea Karmiel  din Israel, de unde au sosit vizitatori și la Târgu Secuiesc.

 

În zilele noastre este proeminentă și viața culturală din Kisvárda, din 1989 a dat casă întâlnirii teatrale de cel mai înalt grad din Europa, la Festivalul Teatrelor Maghiare de peste Hotare. De-a lungul anilor, de multe ori artiștii din Târgu Secuiesc au fost oaspeții acestei importante manifestări. În repetate rânduri au sosit cărți-cadou pentru bibliotecile școlare în anii `90 și administrația din Kisvárda a planificat în 1992 și înălțarea unei porți secuiești, iar pentru realizarea acesteia conducerea orașului de atunci l-a propus pe sculptorul în lemn Szőts Levente. În cadrul Întâlnirii Corului de Tineret Internațional s-a format o relație fructuoasă cu corul Liceului Pedagogic Bod Péter; elevii Gimnaziului Bessenyei György de nenumărate ori au intrat în relație cu elevii din Bod Péter.

 

La începutul anilor ’90 delegația oficială a Societății Gosp-Com Srl s-a deplasat la un schimb de experiență la Kisvárda, ca să cartografieze funcționarea întreprinderilor comunale de acolo, sistemul de transportare a gunoiului, precum și desființarea încălzirii la distanță și a sistemului de aprovizionare cu apă. Grupul de cercetași a participat cu predilecție în taberele de pe meleagurile noastre precum și grupul lor de majorete s-au prezentat în orașul nostru.

 

Pe Szőts Csaba, primarul de odinioară din Târgu Secuiesc, a fost decorat în martie 1995 de către Corpul Delegațiilor Administrației din Kisvárda cu distincția “Pentru Orașul Kisvárda – Pro Urbe” pentru activitatea desfășurată în colaborarea culturală și economică, în cadrul relației dintre cele două orașe.

 

Pagina oficială a lui Kisvárda

www.kisvarda.hu