Mezokovesd

Mezőkövesd, numită și “capitala Matyóföld”, este localitatea Ungariei-de Nord (județul Borsod-Abaúj-Zemplén) cu un număr de douăzeci de mii de locuitori. Locuitorii din Mezőkövesd împreună cu populația celor două sate vecine: Szentistván și Tard sunt numiți “matyó”. Numele lor provine din numele Mátyás, populația satelor protestante – ca mod de deosebire – i-a numit pe locuitorii de religie catolică “matyó”.  Grupa etnografică “matyó” este cunoscută despre portul multicolor și broderia colorată, cu desen liber.

 

Portul specific “matyó” și broderia a înflorit ca amprentă a mâinilor „femeilor scriitoare” (desenatoare de cusătură) a înflorit începând cu ultima treime a secolului XIX. Orașul este bogat și în programe culturale: festivalul de dansuri populare din Matyóföld, care este organizat anual, la sfârșitul primei săptămâni a lunii august, veseliile Matyó, din trei în trei ani se organizează proiectul de broderie și expoziția națională „Kis Jankó Bori” etc. Deja de trei decenii aproape anuarul, ediția de istorie a localității, etnografică și beletristică, cu titlul „Matyóföld”.

 

Între Târgu Secuiesc și Mezőkövesd funcționează o cooperare fructuoasă din 1996, care a devenit o relație oficială de oraș înfrățit în 1997.

 

De-a lungul anilor cea mai durabilă s-a dovedit a fi parteneriatul grupelor de majorete ale celor două orașe, dar în fiecare an sosesc musafiri din Matyóföld la manifestările organizate de administrație, după cum și cei din Târgu Secuiesc vizitează cu predilecție Băile „Zsóry” și împrejurimile. Apoi și Muzeul Peisagistic Haszmann Pál din Cernat se află într-o relație strânsă cu proprietarii Muzeului de Mașini Agricole din Mezőkövesd.

 

Pagina oficială a lui Mezőkövesd

www.mezokovesd.hu