KSE cimer

A Kézdivásárhelyi Sportegyesület, a KSE, a tanuló és iparos ifjúság körében elindult mozgalomnak köszönhetően 1912. szeptember 15-én alakult meg. Az alakuló ülésen a tagság egyhangú szavazattal a KSE elnökének dr. Molnár Dénes ügyvédet, alelnöknek Séra Gyula városi főjegyzőt és Mina Kálmán rendőrfőkapitányt.

 

A KSE atlétika és labdarúgó szakosztállyal alakult meg. Az első futball mérkőzésre az év október 6-án került sor. 1929. augusztus 6-án rendkívüli esemény történt a város sportéletében: Dr. Sinkovits Aurél a tizenhét év óta megfelelő sportbázis nélkül küszködő KSE-nek adományozta a mai futballpályát is magába foglaló területet sporttelep létesítése céljából. Dr. Sinkovits Aurél volt honvéd törzsorvost, a város egyik legnagyobb tiszteletben álló személyiségét nemes adományáért a KSE örökös díszelnökévé választotta, hiszen neki köszönhető, hogy a KSE saját sporttelephez jutott.

 

Fellelkesülve a Székely Újság 1929. augusztus 11-i számában Földi István író, lapszerkesztő, ismert közéleti személyiség vezércikkében reménykedik abban, hogy a majdani „sporttelep homlokzatán az unokáknak is örök emlékeztetésére ott díszeleg a Sinkovits név.” Sajnos, a kommunista diktatúra éveiben eltüntették a bejárat homlokzatán levő „Sinkovits sporttelep” feliratot, és csak tizenegy évvel később sikerült újrakeresztelni a bázist.

 

Az 1989-es rendszerváltást követően többen és többször próbálkoztak újraalakítani a nagymúltú sportegyesületet, de minden próbálkozás kudarcba fulladt, míg 2001-ben Csatlós Mihály-Levente fizika-kémia szakos tanár, egykori labdarúgó került a KSE élére. A tíz esztendő alatt a KSE elnöki tisztségét Debreczi Kálmán és dr. Boga Olivér is betöltötte.

 

2002. január 10-én a tagság új vezetőséget választot, a közgyülés résztvevői, Török Sándor polgármester javaslatára, elnöknek Derzsi Gyulát, Csurulya Zoltán javaslatára alelnöknek pedig Hodor Leventét választották meg.

 

Ezen a közgyülésen a KSE új szakosztályokkal bővült. A már meglévő három – labdarúgó, kosárlabda és teke – szakosztályok mellé a rádióamatőrök és a Vigadó Művelodési Ház keretében müködő sakk-kör tagjai is csatlakoztak. Egy évre rá, a 2003. február 19-én megtartott KSE-közgyűlésen a tenisz, a hegymászó és barlangász, valamint az atlétika szakosztály csatlakozását fogadták el. A KSE-nek jelenleg tizennégy szakosztálya van.

 

A KSE teljes története a www.kezdisport.ro oldalon olvasható.

 

A KSE elérhetősége:

Kézdivásárhelyi Sportegyesület KSE – Asociaţia Clubul Sportiv KSE

Cím: 525400 Kézdivásárhely, Kovászna megye, Gábor Áron tér 24. szám
E-mail: info@kezdisport.ro
Honlap: www.kezdisport.ro

 

Az egyesület adatai:

CUI: 13799253

Nr.Reg.Sportiv: CV/A2/00645/2002
Bank: BCR – Târgu Secuiesc
Bankszámla: RO45RNCB0127007510990001

 

Vezetőség:

KSE elnök – Molnár Cornel

Tel.: +40 730 600 282
E-mail: info@kezdisport.ro

 

KSE alelnök – Szabó Vincze Árpád
Tel.: +40 744 196 653
E-mail: info@kezdisport.ro

 

KSE titkár – Könczei Lehel
Tel.: +40 727 363 160
E-mail: info@kezdisport.ro