Vigadó Művelődési Ház (1902-1904)

 

A jelenlegi Gábor Áron tér északnyugati sarkán, az egykori „Vendéglő-fogadó” helyére, a Cserey-telekre építették 1902–1904 között a mai Vigadót historizáló stílusban.

 

A város vezetése, ahogy egy 1894-es újságcikkben is olvashatjuk, kétemeletes épület megépítését tervezi: „Cserey-telek piacsori oldalán egy kétemeletes épület emeltessék, melynek földszintjén kávéház, első emeletén vendéglő 20–25 vendégszobával és egy nagy terem lenne állandó színpaddal, jobbról-balról egy sor páhollyal és szemben karzattal. A második emeleten vendégszobák s esetleg bérlakások lennének. Az épület homlokzatán egy tűzoltó őrtorony ékeskednék.” A második emelet megépítése ismeretlen okok miatt elmarad.

 

Április 25-én fognak hozzá a Cserey-féle és Jancsó Dénesné által bérelt vendéglő lebontásához, hogy helyére megépítsék az étterem, kávéház, szálloda, színházterem és bálterem szerepét felvállaló Vigadót.

 

A kiírt pályázatra három helyi építőmestertől összesen nyolc terv érkezik be, melyeknek elbírálására Vajna Lajos mérnököt kérték fel. Sajnos a pályázat eredménytelen maradt, mivel egyik terv sem bizonyult elfogadhatónak. Mivel a képviselőtestület feltétlenül kívánta, hogy 1902. április 24-én az építkezés elkezdődjön a terveket végül Vajna Lajos mérnök a szerzett tapasztalatok alapján készíti el. Az építkezés kivitelezésére a szegedi születésű, Kézdivásárhelyen tevékenykedő Nagymihály Sándort kérték fel.

 

Az épület hivatalos átvételére a képviselőtestület 1904. február 20-i közgyűlésén került sor, a leszámolással és a szakértői felülvizsgálattal Incze Kálmán műszaki tanácsost, a marosvásárhelyi államépítészeti felügyelőt kérik fel, aki mindezt 1904. február 3. és 6. között el is végzi.

 

Részlet Dobolyi Annamária: A városi Vigadó építése /1902-1904/ c. írásából

 

Vigadó, amely ma a városi művelődési ház szerepét tölti be. 230 férőhelyes színházterme, 70 személyt befogadó díszterme és galériája van.

Emellett kisebb helyiségek és próbaterem biztosítják sokoldalú tevékenységét: színjátszókör, néptánc, kórus és kamarazenekar gyerekeknek, koncertek, előadások, tudományos előadások, könyvbemutatók, képzőművészeti és népművészeti kiállítások, iskolai rendezvények és versenyek.

A Vigadó Művelődési Ház ad otthont az Udvartér Teátrumnak (2009 és 2019 között Városi Színház). Ugyanakkor a város képzőművészeinek is műtermet biztosít.

 

Stáb:

Lung László Zsolt, irodavezető / közönségszolgálat

Szegeti Abigél, kulturális referens / közönségszolgálat

Jakabos Katalin, kulturális referens / közönségszolgálat

Tuzson Erzsébet, adminisztrációs referens / jegypénztár

Fekete Magdolna, közönségszolgálat / ruhatár

Popov Sándor, színpadmester / karbantartó

Vargyasi Vince, színpadmester / tűzvédelmi felelős

Szabó Csaba, technikai vezető

Szabó Norbert, hangtechnika

Pászka Balázs/Szabó Hunor, hang és fénytechnika

Rancz Zsolt/Iulian Baciu, arculattervezők

Virág István/Virág Ágota, fotósok

Kocsis Hunor: táncoktató (néptánc)

Kocsis Lilla: táncoktató (balett)

Pap Ágnes: táncoktató (modern tánc)

 

Nyitvatartás /közönségszolgálati iroda/:

Hétfő/Kedd/Szerda/Csütörtök: 08.00–16.00
Péntek: 08.00–14.00
Szombat/Vasárnap: Zárva

 

Nyitvatartás /jegypénztár/:

Hétfő/Kedd/Szerda/Csütörtök: 11.00–16.00
Péntek: 11.00–14.00
Szombat/Vasárnap: Zárva

 

A jegypéntár kulturális események napján (hétfő-vasárnap) kezdés előtt egy órával nyit.

 

Cím: Gábor Áron tér 21. szám, 525400 Kézdivásárhely

Telefon: +40 267 361 081

www.vigado.ro