Vigadó Művelődési Központ és Udvartér Színház

 

A Vigadó Művelődési Központ (addig Vigadó Művelődési Ház) mint új intézmény hivatalosan 2023. június 1-jétől jött létre, egy nagy átszervezési folyamat lezárultával, amire az Udvartér Teátrum (korábban Városi Színház) bizonytalan helyzete miatt volt szükség. Az látszott megoldásnak, hogy a korábbi működtetőtől, a Vigadó Kulturális Alapítványtól jogi tekintetben függetlenedjen, közintézményesüljön, és a Vigadó Művelődési Központ alintézményeként kezdje meg tevékenységét. Az Udvartér Színház repertoárszínházként működik, saját társulattal, az első, 2023/2024-es évadban négy alkalmazott színésszel: Gecse Noémi, Kiss László, Elek Ágota és Mihály János. (Az elképzelés szerint az állandó társulat kilenc főt számlál majd, addig a saját előadások mellett a teátrum koprodukciókban vesz részt, illetve meghívott művészekkel egészíti ki a színészgárdát, ahogyan azt az adott szereposztások megkívánják.)

 

A Vigadó Művelődési Központ – a Vigadó Művelődési Ház hagyományait folytatva – szerteágazó kulturális tevékenységet folytat, saját rendezésű eseményeinek sora mellett befogadó helyszínként is működik. A Vigadónak 320 férőhelyes színházterme, 50 személyt befogadó díszterme van, amely galériaként is működik. Emellett kisebb helyiségek és próbaterem segítik a két intézmény sokoldalú tevékenységét, ugyanakkor az épület a város képzőművészeinek is műtermet biztosít.

 

A Vigadó épülete

 

A jelenlegi Gábor Áron tér északnyugati sarkán, az egykori „Vendéglő-fogadó” helyére, a Cserey-telekre építették 1902–1904 között a mai Vigadót historizáló stílusban. A város vezetése, ahogy egy 1894-es újságcikkben is olvashatjuk, kétemeletes épület megépítését tervezi: „Cserey-telek piacsori oldalán egy kétemeletes épület emeltessék, melynek földszintjén kávéház, első emeletén vendéglő 20–25 vendégszobával és egy nagy terem lenne állandó színpaddal, jobbról-balról egy sor páhollyal és szemben karzattal. A második emeleten vendégszobák s esetleg bérlakások lennének. Az épület homlokzatán egy tűzoltó őrtorony ékeskednék.” A második emelet megépítése ismeretlen okok miatt elmarad.

 

Április 25-én fognak hozzá a Cserey-féle és Jancsó Dénesné által bérelt vendéglő lebontásához, hogy helyére megépítsék az étterem, kávéház, szálloda, színházterem és bálterem szerepét felvállaló Vigadót. A kiírt pályázatra három helyi építőmestertől összesen nyolc terv érkezik be, melyeknek elbírálására Vajna Lajos mérnököt kérték fel. Sajnos a pályázat eredménytelen maradt, mivel egyik terv sem bizonyult elfogadhatónak. Mivel a képviselőtestület feltétlenül kívánta, hogy 1902. április 24-én az építkezés elkezdődjön a terveket végül Vajna Lajos mérnök a szerzett tapasztalatok alapján készíti el. Az építkezés kivitelezésére a szegedi születésű, Kézdivásárhelyen tevékenykedő Nagymihály Sándort kérték fel.

 

Az épület hivatalos átvételére a képviselőtestület 1904. február 20-i közgyűlésén került sor, a leszámolással és a szakértői felülvizsgálattal Incze Kálmán műszaki tanácsost, a marosvásárhelyi államépítészeti felügyelőt kérik fel, aki mindezt 1904. február 3. és 6. között el is végzi.

 

Részlet Dobolyi Annamária: A városi Vigadó építése /1902–1904/ c. írásából

 

Vezetőség:

LUNG LÁSZLÓ ZSOLT

igazgató / színész

SZIGETHY KATALIN

könyvelő / humán erőforrások

 

Színművészek:

GECSE NOÉMI

színész

ELEK ÁGOTA

színész

KISS LÁSZLÓ

színész

MIHÁLY JÁNOS

színész

 

Művészeti titkárság:

SZEGETI ABIGÉL · Vigadó Művelődési Központ

marketing és PR / művészeti titkár / fotó (Vigadó M.K.)

FARKAS IMOLA ·  Udvartér Színház

marketing és PR / irodalmi titkár / sajtókapcsolatok

 

DÁVID ATTILA (bedolgozó)

arculat / grafikus

KOZMA HANNA (bedolgozó)

arculat / grafikus

NAGY SZABOLCS

audio design / video design

 

Adminisztráció:

JAKABOS KATALIN

gazdasági asszisztens / közbeszerzés

SZABÓ RITA

gazdasági referens (Vigadó Alapítvány) / közönségkapcsolatok / jegypénztár 

TUZSON ERZSÉBET

adminisztrációs referens / közönségkapcsolatok / jegypénztár 

FEKETE MAGDOLNA

teremfelügyelő / ültető / ruhatáros

 

 

Műszaki részleg:

SZABÓ HUNOR

fénytárvezető / fénytechnikus

SZABÓ NORBERT (bedolgozó)

hangtárvezető / hangtechnikus

SZABÓ CSABA (bedolgozó)

technikai vezető

MIKE IMOLA

ügyelő / jelmeztáros / öltöztető / színpadi asszisztens

BANGYÁN RÉKA

ügyelő / kelléktáros / öltöztető / színpadi asszisztens

DOMBAI ATTILA

díszletkészítő / díszítő / színpadtechnikus / karbantartó

RÁDULY ISTVÁN

díszletkészítő / díszítő / színpadtechnikus / karbantartó

MARTHI ALFRÉD

díszletkészítő / díszítő / színpadtechnikus / karbantartó

RÁDULY ISTVÁN

díszletkészítő / díszítő / színpadtechnikus / karbantartó

BERECZKI ZSOLT

díszletkészítő / díszítő / színpadtechnikus / karbantartó

 

Az intézmény fenntartója:

» KÉZDIVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERI HIVATALA

 

Főtámogató:

» KOVÁSZNA MEGYE TANÁCSA

 

Főtámogató:

» VIGADÓ KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY

 

Jegyek válthatók a VIGADÓ MŰVELŐDÉSI KÖZPONT jegypénztárában minden hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön 10.00 és 16.00 óra között, minden pénteken 10.00 és 14.00 között, valamint előadások előtt egy órával.

 

Információk és helyfoglalás a 0730 600 279-es telefonszámon.

 

Cím: Gábor Áron tér 21. szám, 525400 Kézdivásárhely

 

https://www.facebook.com/vigadoart

https://www.facebook.com/profile.php?id=61550921196792

www.vigado.ro