muzeum udvarter

Kapcsolat:
Cím: 525400 Kézdivásárhely, 10. Udvartér, 1. szám
Tel.: +40 267 361 748
Nyitvatartás: hétfő zárva, kedd–péntek 9–16, szombat–vasárnap 9–14 *

 

A múzeum nyári nyitvatartási programja (június 1. – augusztus 31. között):
Kedd–vasárnap: 9–17 *
Hétfő: zárva

 

* Utolsó belépés egy órával zárás előtt.

 

Történet:

 

Kézdivásárhelyen az 1930-as évekre visszatekintő előzmények után 1972-ben a Székely Nemzeti Múzeum részlegeként az egykori városi Tanácsházban nyílt meg a Céhtörténeti Múzeum. A múzeum célja a helyi kézművesség emlékanyagának bemutatása, valamint az ebben gyökerező polgári kultúra és épített örökség ápolása, kutatása. Az intézmény fontosnak tarja az 1848-49-es szabadságharc szellemiségének és emlékhelyeinek megőrzését. Viselettörténeti szempontból lényeges feladat a babaméretű népviseleti gyűjtemény gondozása és bemutatása. A múzeumszervezés Kézdivásárhelyen jelentős hagyományokra tekint vissza.

 

Az első múzeumot Ikafalvi Diénes Ödön kézdivásárhelyi ügyvéd hozta létre a két világháború között. Ez a múzeum azonban csak kilenc évig működött. 1941-ben a több mint 20.000 tárgyat számláló múzeum felszámolódott.A háború utáni időszak sokáig nem kedvezett a múzeumszervezésnek. Újabb múzeumalakításra csak 1969-ben kerülhetett sor. Akkor, Gábor Áron halálának 120. évfordulója alkalmából, a Kovászna Megyei Művelődési Tanács és a Kovászna Megyei Múzeum (ma újra Székely Nemzeti Múzeum) kezdeményezésére az egykori ágyúöntő műhely telkén álló Turóczi-ház két termében állandó kiállítást nyitottak. Az egyikben a megyei múzeum anyagából 1848–49-es kiállítást rendeztek be, a másikban kézdivásárhelyi céhes és ipartársulati emlékeket állítottak ki.

 

Ez a két kiállítás lett a mai múzeum alapja. A kiállítás megnyitása után tűnt ki, hogy a kézdivásárhelyi mesteremberek és leszármazottaik tulajdonában még jelentős emlékanyag található. Ennek begyűjtését és kiállítását Incze László történelemtanár vállalta fel. 1970 őszén őt bízták meg a Turóczi-házban létesített állandó kiállítás muzeológusi és részlegvezetői teendőivel. 1971-ben az egykori Tanácsház épületét (épült 1857-ben) átadták az újonnan létesítendő múzeumnak, így a gyűjtőmunka jelentősen felgyorsult. A gyűjtéssel párhuzamosan az épületet a múzeumi követelményeknek megfelelően alakították át. Kézdivásárhely jelenlegi múzeuma 1972. március 3-án nyílt meg mint a Kovászna Megyei Múzeum részlege. Az új múzeum alapkiállításai Kézdivásárhely kézműves múltját, valamint a város történelmét, ezen belül az 1848–49-es szabadságharc helyi emlékeit hivatottak bemutatni.

 

Az épület földszinti nyolc termében lévő kiállítás a város céhes alapon megszervezett kézműves iparának fejlődéséről, jellegzetességeiről kíván átfogó képet nyújtani. Minden teremben egy-egy hagyományos mesterség szerszámanyaga, termékei, műhelyberendezésének főbb kellékei és az ezekhez szorosan kapcsolódó céhes-, illetve ipartársulati emlékek nyertek elhelyezést.

 

A kézdivásárhelyi múzeumot harminc évig Incze László történész-muzeológus vezette, 2001-től Dimény Attila néprajzos-muzeológus irányítja az intézményt. A múzeum fennállása óta összesen 34 alkalmazottja volt az intézménynek. Egyidejűleg átlagban öten dolgoztak: egy-két muzeológus, egy gyűjteménykezelő, egy-két takarítónő és egy karbantartó asztalos. 

 

A Céhtörténeti Múzeum munkatársai:

dr. Dimény Attila néprajzkutató

Dimény Erika múzeumpedagógus, néprajzos

Dobolyi Annamária művészettörténész

Szőke Éva gyűjteménykezelő

Lévai Barna gyűjteménykezelő

Bimbó Péter karbantartó