Mezohegyes

Mezőhegyes Békés megyében helyezkedik el, a Csanádi-háton, a román határ mellett. 1989. március elsején nyilvánították várossá.

 

Nagy büszkesége a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt., ahol a 19. század második felétől négy új, egész Magyarország lóállományát átformáló lótörzset, illetve –fajtát tenyésztettek ki: a nóniusz-t, a gidrán-t, a furioso-t, a nort star-t és a mezőhegyesi félvért.Gazdaságát a lótenyésztés, cukorgyártás, malomipar, húsipar és fűrészipar teszi jellegzetessé.

 

Kézdivásárhely 1990-ben kötött testvérvárosi szerződést Mezőhegyessel. Sok éven át magyar tanáraink rendszeresen részt vettek a külhonban megszervezett „Szép Magyar Beszéd” kurzuson, beszédművelő tanfolyamon, mely idővel diákokat is megmozgatott. Olvasó-, anyanyelvi és népművészeti táborok szintjén jól működött a cserediák-kapcsolat is. A mezőhegyesi labdarúgók szinte állandó vendégei a kézdivásárhelyi Sport Napoknak, de a Bálványosi Néptánc Találkozóra is rendszeresen érkeztek vendégek.

 

A Gábor Áron Szakközépiskola (ma Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ) és az Apor Péter Szakküzépiskola sokoldalú kapcsolatot tartott fenn a mezőhegyesi Szakmunkásképző Intézet és Szakközépiskola tanáraival, diákjaival.
A József Attila Általános Művelődési Központ nagy szerepet játszik a kulturális kapcsolatok fejlesztésében, és 1992 augusztusában a Mezőhegyesi Újság főszerkesztője is ellátogatott a Kézdivásárhely média-közegeibe.

 

A Mezőhegyesi Ifjúsági Zenekar és Mazsorettcsoport és a Kézdivásárhelyi Fúvós- és Mazsorettcsoport szoros kapcsolata egyik legtartósabb gyümölcse a két város közötti együttműködésnek.

 

Mezőhegyes hivatalos honlapja.
www.mezohegyes.hu