Gyongyos

Gyöngyös középkori települési hagyományokat őrző város, jelentős gótikus és barokk műemlékekkel. A Heves megyei formás, karcú település a maga paraszti szőlőművelő lakosságával a palóc népművészet és nyelv ízes tárháza. A napjainkban közel negyvenezres lakosú település a sok tűzvész ellenére is műemlékekben, látnivalókban gazdag, az egyházi és népi építészet sajátos egységét visszhangozza.

 

A Mátra déli lejtőin található Magyarország legnagyobb történelmi borvidéke. A város történetében meghatározó a szőlőművelés, nem hiába nevezik Gyöngyöst “a szőlő és a bor városának”.

 

Szőts Csaba és Szabó Gyula, Kézdivásárhely és Györgyös polgármestere 1995. október 21-én Kézdivásárhelyen rendkívüli tanácsülés keretében írta alá a testvérvárosi szerződést. A két polgármester aláírásával szentesített okirat leszögezi, hogy a két település még jobban elmélyíti az eddig is virágzó és élő kapcsolatokat, elősegíti a két város lakói közötti barátság kialakulását, fiatalok csereüdültetését, iskolák és más intézmények kapcsolatát stb. Az okirat aláírási ünnepségén a gyöngyösi küldöttség tagjaként Hiesz György, jelenlegi polgármester is jelen volt. Azóta évente a két város önkormányzati vezetői, művelődési csoportjai kölcsönösen látogatják egymást.

 

Az évek során jól működő kapcsolat alakult ki a Nagy Mózes Gimnázium és gyöngyösi testvériskolája között, de a Cantus Corvinus kórus és a Gyöngyösi Idősügyi Tanács is látogatott már el Kézdivásárhelyre.

 

Gyöngyös egyik büszkesége a Fő téren felépített Testvérvárosok kútja – hagyományos faragott kő kávával, kovácsoltvas, részben aranyozott kútfelépítménnyel. A nyolc szögletű faragott kőkáván, a négy váltó oldalon található Gyöngyös négy testvérvárosának faragott címere, köztük Kézdivásárhelyé is.

 

Gyöngyös hivatalos honlapja
www.gyongyos.hu