Hatvan

Hatvan több mint 20 000 fős lakossággal rendelkező, Heves megyei város, Budapesttől 60 km-re. A Zagyva partján fekszik, mely a várost Óhatvan (tulajdonképpeni központ, a folyó keleti partján) és Újhatvan településrészre osztja. Továbbá a városhoz tartozik Nagygombos település, mely szőlősökkel és neves borászattal dicsekedhet.

 

Grassalkovich Antal 1730-ban lett Hatvan új birtokosa – ezen család emlékét őrzi a város büszkesége, a Grassalkovich kastély, a polgármesteri hivatal közelében. 1849. április 2-án Hatvanban zajlott le a magyarok egyik győztes csatája, amit az önkormányzat színes csatajelenetekkel ünnepel meg minden évben.

 

1998. június 7-én született meg a testvérvárosi szerződés Hatvan és Kézdivásárhely között, támogatva a kulturális, idegenforgalmi, gazdasági és szociális kapcsolatok fejlesztését. A Grassalkovich Művelődési Központ és a Ratkó József Művelődési Egyesület sikeresen működött együtt a Vigadó Művelődési Ház vezetőségével. Egyik legfontosabb megvalósításuk az Ady Endre Könyvtár és a Vigadó együttműködését koronázó Fábián Zoltán olvasótábor, mely – a mai napig – évente megszervezésre kerül, és számottevő létszámú diákot mozgat meg mindkét településről.

 

Intézményi kapcsolatot a Damjanich János Ipari Szakképzési Intézet és a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ között sikerült létrehozni. A hatvani önkormányzat minden évben sikeresen szervezi meg a városnapok keretén belül a Testvérvárosi Napot. Ez idén fontos szerepet kapott: augusztusában került sor, a testvérvárosi kapcsolat 10 éves évfordulója alkalmából a testvérvárosi szerződés megerősítésére, melyet újabb okirat aláírásával pecsételt meg a két város polgármestere. Továbbá, a két település közötti gyümölcsöző együttműködést tanúsítja a 2001-ben aláírt új testvérvárosi szerződés Maassluis (Hollandia) településsel, létrehozva ezáltal a hármas “testvériséget”.

 

Hatvan város hivatalos honlapja
www.hatvan.hu