Nagyatad

Magyarország dél-dunántúli régiójához tartozó, Somogy megyei Nagyatád a “parkok, szobrok és fürdők városa”. Területe már az ókorban lakott volt, a várost a honfoglalás idején alapította a Horka nevű törzs. Várossá nyilvánítását 1971. április 25-én ünnepelte a lakosság, miután, 1983-ban Hild érmet is kapott a település.

 

Minden augusztusban Nagyatádon rendezik Magyarország egyetlen hosszútávú triatlonversenyét, melyen kézdivásárhelyi sportolók is vettek részt az évek folyamán.

 

A két város közötti kapcsolat kezdete 1999. február 12-áre tehető, amikor Nagyatád önkormányzata és polgármestere megtette a kezdeményező lépést a helyi önkormányzat fele. Az első hivatalos látogatás Nagyatádra 2000 áprilisában történt; a testvérvárosi szerződést 2000. május 20.-án írták alá Kézdivásárhelyen, míg Magyarországon erre szeptember 16-án került sor.

 

A Cantus Kamarakórus jó kapcsolatot alakított ki a Nagyatádi Vegyeskarral, a szerződés aláirásával egybekötött ünnepségen is részt vettek a kézdivásárhelyi tisztviselők és a média társaságában. A testvérvárosi Erdélyi Kör többször juttatott el segélyt városunk rászorulóinak, főleg a szerződés aláírása utáni pár éves időszakban. A testvérvárosaink közül Nagyatádról érkezik a legtöbb kirándulócsoport, hogy megcsodálja vidékünket.

 

A Columba Kisállattenyésztők Egyesületének és a Kertbarátok Egyesületének sikerült tartós, mai napig aktív kapcsolatot kialakítania hasonló érdeklődésű, nagyatádi kollégáikkal.

 

Nagyatád hivatalos honlapja
www.nagyatad.hu