Maassluis

Maassluis Hollandia nyugati részén fekszik, Rotterdam, nemzetközi kikötőváros közelében. A 33 ezer főt számláló városka bevételi forrása sokáig a kikötőből származott, főleg halászatból éltek az emberek.

 

Az első város „a víz útján” mára már modern településsé alakult, nagy hangsúlyt fektetve a lakosság életszínvonalára, biztonságára, az egészséges életmódra és természetbarát terjeszkedésre. Maassluis büszkesége a ma is fennálló „De Furie”, tengerjáró, vontató gőzhajó, mely a maga nemében egyedülálló Hollandiában. A „Furiade”-nak nevezett évi városi ünnepet csakis ennek a „vízi különlegességnek” szentelik. A De Furie egyébként a világszinten elismert és számontartott, Maassluisban működő tengeralattjáró mentőszolgálat legerősebb és legmodernebb vontatója.

 

A Kézdivásárhely és Maassluis közötti kapcsolat Hatvan közbenjárásával alakult ki, amolyan „hármas testvériség” formájában. A hatvani Testvérvárosi Egyesület, a Maassluis-i Testvárvárosi Egyesület közbenjárásával a holland Vöröskereszt szervezete számos, mennyiségben és értékben is jelentős segélyszállítmányt juttatott el a kézdivásárhelyi Vöröskereszt és Báró Szentkereszty Stephanie Alapítvány rászorulóinak. Mai napig lelkes támogatói mindkét szervezetnek, valamint a Maassluis Nyugdíjas Klub is a holland felek segítő kezdeményezésére jött létre.

 

Sikerült gyümölcsöző kapcsolatot kialakítani a két, sőt, három (Maassluis, Hatvan, Kézdivásárhely) város önkormányzata között is. Ennek legfontosabb pillére a LOGO East projekt, mely a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatal működésének és szolgáltatásainak feljavítását célozza. Ma már a második projekt megvalósításánál tartunk, mely egy átlátható, európai színvonalú ügyfélszolgálatot és egy modern közönségkapcsolati irodát hivatott megteremteni.

 

Maassluis hivatalos honlapja
www.maassluis.nl