Mezokovesd

A “Matyóföld fővárosának” is nevezett Mezőkövesd, Észak-Magyarország (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) húszezer lakosú városi települése. Mezőkövesd lakóit a szomszédos két falu: Szentistván és Tard népével együtt nevezik “matyók”-nak. Nevük a Mátyás névből származik, a közeli protestáns falvak népe – megkülönböztetésül – nevezte a katolikus vallású lakosokat matyóknak. A matyó néprajzi csoportot színpompás viseletéről és színes, szabadrajzú hímzéséről ismerik.

 

A jellegzetes matyó viselet és hímzés főleg a mezőkövesdi “íróasszonyok” (hímzésrajzolók) keze nyomán virágzott ki a XIX. század utolsó harmadától kezdve. A város kulturális programokban is bővelkedik: a matyóföldi néptáncfesztivál, amelyet minden év augusztus első hétvégéjén rendeznek, a Matyó-vigasságok, háromévenként rendezik meg a Kis Jankó Bori országos hímzőpályázatot és kiállítást stb. A városnak és a tájegységnek – immár három évtizede – Matyóföld címmel jelenik meg évkönyve, helytörténeti, néprajzi és szépirodalmi kiadványa.

 

Kézdivásárhely és Mezőközesd között 1996 óta működik gyümölcsöző együttműködés, mely 1997-ben vált hivatalos testvérvárosi kapcsolattá.

 

Az évek során legtartósabbnak a két város mazsorett-csoportjainak partnersége bizonyult, de minden évben érkeznek matyóföldi vedégek az önkormányzat által szervezett rendezvényekre, ahogyan a kézdivásárhelyiek is előszeretettel látogatják a Zsóry-fürdőt és környékét. Továbbá a csernátoni Haszmann Pál Tájmúzeum is szoros kapcsolatban áll a mezőkövesdi Mezőgazdasági Gépmúzeum tujadonosaival.

 

Mezőkövesd hivatalos honlapja
www.mezokovesd.hu