X. Aquarius – a borvíz ünnepe

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében szeptember 19–25. között rendezendő Háromszéki Turisztikai Napok keretében szeptember 24-én, szombaton a céhes városban tartják az Aquarius – a borvíz ünnepe 10. kiadását. A részletekről Fazakas-Csoma Szidóniával, a Kovászna Megye Turizmusa Egyesület munkatársával beszélgettünk.

Sportolimpia Kolozsváron

A résztvevők és versenyek számát egyaránt növelve szervezik meg másodjára az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiát szeptember 21–24. között Kolozsváron, ami a középiskolások legnagyobb hazai sporteseménye. Erdély összes megyéjéből 29 iskola képviselteti magát a rendezvényen, amelyen idén Szabó Kati olimpiai- és világbajnok tornász fővédnökként vesz részt.

Elhagyott autók Kézdivásárhelyen

A kézdivásárhelyi Helyi Rendőrség kéri a város lakóit, hogy nem használt autóikat ne hagyják a köztereken. A Helyi Rendőrség munkatársai általában írásbeli felszólítást küldenek az autótulajdonosoknak, és amennyiben a megadott határidőig a tulajdonos nem viszi el járművét, szakcéggel szállíttatják el azokat. Az elhagyott autók kapcsán végzett három éves kimutatás azt mutatja, jelentős előrelépés történt ezügyben.

Háromszék meseszép: bemutatták a megye hét csodáját

A Büdös-hegy és környéke, Damokos Gyula kúria-Haszmann Pál Múzeum, a gelencei Szent Imre műemlék templom, a Kovászna-Kommandói keskeny nyomtávú erdei vasút és a rajta közlekedő gőzmozdony, nagyajtai unitárius műemlék templom, a Rétyi Nyír és a Vargyasi-szoros lett Háromszék hét csodája.

Jánosi Zsolt kapta a Kiss Lázár-emlékdíjat

A második alkalommal kiosztott Kiss Lázár-emlékdíjat Jánosi Zsoltnak, a Turóczi Mózes Általános Iskola volt VIII. osztályos tanulójának ítélte oda a Nagy Babos Tamás tanácsos úr által vezetett Kulturális- és Sportbizottság.

Újabb bérmentes területeket ajánlanak fel

Szeptember 15-én, csütörtökön került sor Kézdivásárhely Municípium tanácsának soros ülésére. A testület tagjainak tizenhat napirendi pontról kellett döntést hozniuk, közöttük a helyi költségvetés módosításáról, a leadott pályázatok finanszírozási szerződésének hosszabbításáról, a Vigadó Kulturális Alapítvány alapító okiratának módosításáról, a municípiumi kórház személyzeti felépítésének módosításáról, ösztöndíjak értékeinek, illetve területek nyílt árverésen történő eladásának jóváhagyásáról.

Életfogytig rock’n’roll

A legendás Omega együttes Magyarország egyik legismertebb és legsikeresebb rockbandája, amely 54 éve tarol minden színpadon, minden fesztiválon, minden házibulin, minden koncerten. Fáradhatatlanul, vérprofin, mégis mindig kicsit megújulva.

Valódi értékek a Borudvarban, főszerepben a népzene és néptánc

A kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom egyik legforgalmasabb helyszínének bizonyult a Borudvar, ahol négy napon át, csütörtöktől vasárnapig arra törekedtek a szervezők – Hegedűs Ferenc tulajdonos és fia, Levente –, hogy igazi értékeinket vonultassák fel, igényes szórakozást biztosítsanak az oda betérőknek.

Kiss Lázár emlékdíj – A magyar nyelvért

Kézdivásárhely Tanácsának Kulturális és Oktatási Bizottsága, testvértelepülésünk, Mezőkövesd Város Önkormányzata felajánlásából pályázatot hirdet a „Kiss Lázár emlékdíj – a magyar nyelvért” odaítélésére, azon VIII. osztályt végzett diákok számára, akik tanulmányaik alatt kiváló eredményeket értek el a magyar nyelv művelése területén.

Felkerülnek a műjégpálya tartógerendái

Megkezdték a kézdivásárhelyi műjégpálya építésének látványosabb munkálatait: tegnap a Bihar megyéből megérkezett daru révén elkezdték a tetőgerendák felszerelését. Tegnap délelőtt egy különleges daruval emelték fel, illetve tették helyére az 55 méter hosszú és 25 tonnát nyomó, Brassóban készített fémelemeket. A 25 tonnás hatalmas elemből kettő kerül fel, ugyanakkor több „rövidebb”, könnyebb tartógerenda kerül a helyére.

Elérhető az Őszi Sokadalom összesített programja

Mától elérhető az Őszi Sokadalom összesített programja a rendezvény hivatalos honlapján (www.oszisokadalom.ro). A városünnep keretében ebben az évben is számos kísérőrendezvényre kerül sor, melyek a helyi intézmények és civil szervezetek közreműködésével jönnek létre. A kézdivásárhelyi Városi Színház az Őszi Sokadalom keretében mutatja be a Skandináv lottó című stúdió előadását Kolcsár József rendezésében. A bemutatóra augusztus 25-én, 19 órától kerül sor a Vigadó Művelődési Ház nagytermében.

Őszi Sokadalom: közérdekű információk

A közelgő városnapok miatt szerda délelőttől már lehet korlátozásokra számítani, szerda délután pedig már lezárják a főtér parkolóit, csütörtök reggeltől a Boldog Özséb templomnál, a Kossuth Lajos és Ady Endre utca kereszteződésénél, a Wesselényi utca bejáratától lesz lezárva a belváros, valamint a Bem József utcától a régi Katonanevelde felé sem lehet közlekedni, a Kőrösi Csoma Sándor és a Temető utca viszont használható lesz.

Kiválóságokat díjaztak

Tegnap reggel rendkívüli tanácsülést tartottak Kézdivásárhelyen, amelyen a szabadságolási időszak ellenére a tanácsosok zöme jelen volt. A testület többek között ismét módosította a kantai minorita rendház pályázatára vonatkozó korábbi határozatát, pozitív értelemben: a felújítás kevesebbe fog kerülni.

Keressük Háromszék hét csodáját

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület Háromszék 7 csodájának a megtalálására szólítja fel a megye civil szervezeteit, önkormányzatait, de magánszemélyek is javaslatot tehetnek fotók és rövid leírások által augusztus 10. és szeptember 1. között.

Csíkos, pöttyös, kockás gyermekek tere az Őszi Sokadalmon

Az előző évekhez hasonlóan, idén is gazdag gyermekprogramok várják a legkisebbeket az Őszi Sokadalom ideje alatt. A Gyulafehérvári Caritas kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi munkatársai, karöltve több helyi egyesülettel, idén is gyermekvárost varázsolnak Kézdivásárhely főterére, amely a Csíkos, pöttyös, kockás gyermekek tere nevet kapta. A rendezvény három napja során számos ügyességi játék és kreatív műhely keretében tehetik próbára magukat a gyerekek.