Díjazták a Kiss Lázár- és Hatvany Lajos-emlékdíjak nyerteseit. Mezőkövesd és Hatvan testvérvárosaink felajánlásából immár kilencedik éve, minden tanév végén 100 ezer forintos ösztöndíjban részesülhet két, az anyanyelv ápolásában jeleskedő kézdivásárhelyi diák. Kézdivásárhely Tanácsának Kulturális Bizottsága a díjazásnál figyelembe vett minden olyan tevékenységet, amely a magyar irodalommal, nyelvvel és kultúrával kapcsolatos, illetve nemzetközi, országos vagy megyei versenyeken elért eredményeket.

 

Mindkét emlékdíj esetében a pályázat feltételei közé tartozott, hogy a benevező diák kézdivásárhelyi oktatási intézményben folytatja tanulmányait. A Kiss Lázár-emlékdíj esetében írjanak egy egyoldalas esszét az alábbi idézet alapján: „Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.” (Kosztolányi Dezső); valamint írjanak egy összefoglalót mindazokkal az eredményekkel, tevékenységekkel, amelyekkel a pályázó az anyanyelv és irodalom területén jeleskedett (helyi, megyei, országos, nemzetközi versenyek, rendezvények, iskolán kívüli tevékenység, önkéntes munka stb.).

 

A Hatvany Lajos-emlékdíjat azon líceumi diákok számára hirdették, akik tanulmányaik alatt kiváló eredményeket értek el a magyar nyelv művelése és ápolása területén. Ebben az évben Péter Nórának, a dr. Csiha Kálmán Református Kollégium X. osztályos diákjának ajánlotta fel Kézdivásárhely Tanácsának Kulturális Bizottsága.

 

Mezőkövesd Önkormányzata 2014-ben ajánlotta fel először a 100 ezer forint értékű Magyar Nyelvért-díjat, amellyel a magyar irodalom és nyelvápolás terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó nyolcadik osztályt végezett diákokat jutalmazzák. A Kiss Lázár-kitüntetést idén Tóth Rebekának, a Molnár Józsiás Általános Iskola diákjának ítélték oda.

 

Az emlékdíjakat a helyi önkormányzat közbenjárásával kézbesítik a nyertesnek.

 


2023. július 20.