2023. július 31-én, hétfőn 10 órától lehet jelentkezni a természetes személyeknek a használt autók selejtezésére irányuló helyi roncsautóprogramra.

 

A természetes személyek programba való regisztrációja az AFM által biztosított számítógépes alkalmazáson keresztül történik 2023. augusztus 31-ig, 16:30 óráig, vagy az egyes közigazgatási területi egységek számára elkülönített költségvetés kimerüléséig. 

 

A Környezetvédelmi Alap Igazgatósága a programra jelentkezni kívánó természetes személyek számára a honlapján közzétette a felhívást, amelyet javasoljuk áttekinteni a későbbi regisztráció érdekében. Az AFM által közzétett felhívás letölthető PDF formátumban, illetve megtekinthető a következő címen is:

https://afm.ro/main/programe/casare_auto_uzate/2023/anunt_pf_rabla_local_25.07.2023.pdf

 

A platformon való regisztráció előtt először létre kell hoznia egy felhasználói fiókot (ha még nem rendelkezik ilyennel).

 

Az AFM weboldalon való fiók létrehozásának lépései:

1. Lépjen be az AFM weboldalára (afm.ro );

2. Menjen a „Programe de finanțare” menüpontra a bal felső sarokban;

3. A megnyíló oldalon válassza ki a „Casarea autovehiculelor uzate” négyzetet;

4. Itt találja a pirossal jelölt szöveget: „În atenția persoanelor fizice care doresc înscrierea în cadrul programului Rabla local!!”, amely az AFM által közzétett és fent említett felhívás;

5. A piros üzenet jobb oldalán talál egy zöld mezőt „Creare conturi depunere dosare”;

6. Az újonnan megnyíló oldalon lépjen a kék „ Conectare ” gombra, és válassza ki ezt az opciót: „Conectați-vă la contul existent”, ha már rendelkezik fiókkal az AFM weboldalán vagy „Creează cont „, ha új fiókot szeretne létrehozni;

7. Először adja meg az e-mail címét, és győződjön meg róla, hogy helyes a megadott e-mail cím, valamint gyorsan be tud lépni, hogy hozzáférjen a kiküldött ellenőrző kódhoz. Ezután töltse ki a többi meglévő mezőt a szükséges adatokkal.

8. Kattintson a „Creează cont” gombra.

 

Ezzel létrehozza a felhasználói fiókot. Ez a lépés elengedhetetlen a programban való részvételhez.

 

A regisztráció 2023.07.31-én, hétfőn 10:00 órakor nyílik meg.

 

Ettől az időponttól kezdve jelentkezzen be a létrehozott fiókba, és kövesse az AFM által közzétett és fent említett közleményben szereplő utasításokat az alábbiak szerint:

 

1. Jelentkezzen be a fiókjába;

2. Válassza ki azt a finanszírozási programot, amelyre pályázni kíván: a lefelé gördülő listából válassza ki a „Înscriere persoane fizice – Casarea autovehiculelor uzate” címűt;

3. Menjen a „Selectează UAT” zöld mezőre;

4. Válassza ki „județul Covasna” és „Primăria Municipiului Târgu Secuiesc”, majd kattintson a kék pipára;

5. Kattintson a „Către înscriere persoană fizică” zöld mezőre;

6. Adja meg a használt járművek azonosító adatait és alvázszámát. A támogatási kérelem az Ön tulajdonában lévő összes használt járműre vonatkozóan egy kérelemben kerül benyújtásra. Új jármű felvételéhez nyomja meg a „+” gombot;

7. Kattintson a zöld „Înscriere” gombra;

8. A regisztrációs űrlap kitöltéséről visszaigazolást kap.

 

A természetes személyek regisztrációs szakaszának befejezése után a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága elküldi Kézdivásárhely Önkormányzatának a programra jelentkezők listáját. Kézdivásárhely Önkormányzata csak azokkal a pályázókkal köt finanszírozási szerződést, akik szerepelnek a listán, valamint megfelelnek az összes pályázati feltételnek.

 

A járművek PROGRAMBA való beiratkozásának feltételei:

A használt jármű akkor minősül támogathatónak, ha:

– szerepel Kézdivásárhely Önkormányzatának adónyilvántartásában;

– a Roncsautó Program igénylésének időpontjában a jármű minimum 15 éves, vagy annál idősebb;

– Euro 3 vagy annál alacsonyabb szennyezési normával rendelkezik;

– tartalmazza az alapvető alkatrészeket: motor, sebességváltó, futómű, karosszéria, alváz, valamint a járműfunkciókat irányító elektronikus berendezéseket, és katalizátorokat, ha ezeket gyárilag felszerelték.

 

A jármű tulajdonos természetes személyekre vonatkozó feltételek:

– lakhelyük vagy tartózkodási helyük Kézdivásárhely municípium területén van (személyi igazolvány);

– legalább 5 éve tulajdonosa a nevére bejegyzett használt gépjárműnek, amely szerepel az a helyi adónyilvántartásában, kivéve azt a természetes személyt, aki törvényes osztozkodás vagy öröklési eljárás eredményeként vált tulajdonossá;

– nincs adó-, bírság- és járulékfizetési hátralékuk sem a helyi, sem az állami kasszába (adóigazolás);

– nem rendelkeznek jogerős ítélettel környezetvédelmi bűncselekmények miatt (bűnügyi nyilvántartás);

– nem használhatják fel ugyanazt az autót más finanszírozási programokhoz (egyéni felelősségvállalási nyilatkozat).

 

Fontos!

A támogatásban részesülő személyek kötelesek arra, hogy:

– leadják a járművet selejtezésre, és töröljék a közúti és adóügyi nyilvántartásból;

– nem vásárolnak Euro 5-ös és/vagy alacsonyabb szennyezési normájú gépkocsit a roncsautó programban elnyert támogatást követő 3 éven belül.

 

További információkat a www.afm.ro weboldalon találnak, „GHIDUL DE FINANȚARE din 05 aprilie 2023 a Programului privind casarea autovehiculelor uzate” név alatt.

 


2023. július 28.