„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn” – gróf Széchenyi István szavait felidézve szervezi idén a március 15-i programot Kézdivásárhely önkormányzata. Az oktatási intézmények mellett az Incze László Céhtörténeti Múzeum és a Vigadó Művelődési Ház is becsatlakozik egy-egy programmal, felvonulnak a környező falvak képviselői, valamint a lovas- és hagyományőrző csapatok is. Az ünnepi műsornak Tánczos Barna szenátor lesz a díszvendége.

 

Immár 35-dik kiadását éli a március 15-i tárlat, amelyet idén Forradalom és innováció címmel szervez az Incze László Céhtörténeti Múzeum. A megnyitón köszöntőt mond dr. Dimény Attila főmuzeológus, a kiállítást Lénárt Tamás művészettörténész nyitja meg március 10-én, vasárnap 12 órakor. A tárlatmegnyitót követően – március 11-én és 12-én, 15 órától – diákok számára szervezett szónok-, illetve szavalóverseny lesz, a legjobb vers és szónoklat a központi ünnepségen is elhangzik majd. A Nyergestetőn március 14-én, 13 órakor emlékezik Kézdivásárhely, ahol ünnepi műsor és koszorúzás lesz a Bod Péter Tanítóképző és az Apor Péter Szaklíceum diákjainak közreműködésével.

 

Március 15-én, az iskolák, lovashuszárok, hagyományőrző csapatok és a falvak képviselőinek látványos felvonulását követően, várhatóan a déli harangszó után veszi kezdetét az ünnepi műsor, amelynek díszvendége Tánczos Barna szenátor. Az ünneplőket Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere köszönti, az élő fúvószenekari nótákat a Tanulók Klubja zenekara biztosítja. A kulturális rész lenyűgüző produkcióval erősít, melyet Bársony Bálint és a Magyar Rhapsody Projekt, valamint Molnár Levente operaénekes adnak elő. A produkció először tavaly volt a céhes város vendége, hatalmas sikere után pedig idén a központi ünnepségen, két alkalommal pedig a Vigadó Művelődési Központban lesz látható.

 

Bársony Bálint, Artisjus- és Fonogram-díjas szaxofonművész, zeneszerző által vezetett zenekar nagy magyar klasszikus zeneszerzők ismert műveit és népdal gyűjtéseit dolgozza fel, modern és ősi magyar hangszereken előadva, világzenei megszólalásban. A projekt számos magyarországi és nemzetközi sikeres koncerten mutatta már be többek között Bartók, Kodály, Liszt, Erkel, Farkas Ferenc vagy éppen Weiner Leó műveit, egy egészen új zenei nyelvezetben.

 

MAGYAR RHAPSODY PROJEKT:

BÁRSONY BÁLINT • szaxofon, tárogató, népi fúvóshangszerek, tekerőlant, ősi dobok, vokál

ELEK NORBERT • zongora, tekerőlant, ősi dobok, vokál

RIEGER ATTILA • gitár, kobza, vokál

MÁTHÉ LÁSZLÓ • nagybőgő, basszusgitár, hegedű, doromb, vokál

TAR GERGELY • ütőhangszerek, vokál

HIDÁSZ TAMÁS • ütőhangszerek, vokál

 

Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekes tizenhat évet töltött az élvonalban, fellépett a világ minden nagyobb operaházában. Az érettségi után, 18 évesen debütált az aradi Nemzeti Színházban, 21 évesen pedig Budapesten, a Magyar Állami Operaházban játszott főszerepeket. Nemzetközi bemutatkozására 2007-ben a Cardiffi Énekversenyen került sor, ahol döntősként Carlo Rizzi vezényletével mutatkozott be. Egy évvel később már a londoni Covent Gardenben énekelt, 2009-tól, öt éven át pedig a müncheni Bayerische Staatsoper társulatának egyik vezető baritonja volt. Az elmúlt években Berlinben, Bécsben, Bordeaux-ban, Münchenben, Londonban, Tokióban és Madridban is fellépett. 2015-2016-ban a New York-i Metropolitan közönsége előtt két főszerepet is énekelt. 2023-ban Érdemes Művész címmel tüntették ki.

 

Bársony Bálint és a Magyar Rhapsody Projekt, valamint Molnár Levente operaénekes a központi ünnepségen repertoárjuk négy dalát adja elő, az esti előadásokon pedig a teljes produkciót lehet megtekinteni. Jegyet a Vigadó Művelődési Központ jegypénztárában lehet váltani, 50 lejes áron.

 

Részletes program

 

MÁRCIUS 10., VASÁRNAP

 

12.00 Megnyitó: 35. ünnepi tárlat / FORRADALOM ÉS INNOVÁCIÓ

Köszöntőt mond: dr. Dimény Attila főmuzeológus. A kiállítást megnyitja: Lénárt Tamás művészettörténész.

Közreműködnek: Józsa Irén és Nagy-Babos Tamás tanárok, valamint a Cantus Kamarakórus, Fórika Balázs karnagy irányításával.

Helyszín és szervező: Incze László Céhtörténeti Múzeum

 

MÁRCIUS 11., HÉTFŐ

 

15.00  GÁBOR ÁRON SZAVALÓVERSENY

Helyszín: Vigadó Művelődési Ház, díszterem

 

MÁRCIUS 12., KEDD

 

15.00  ZÚG MÁRCIUS szónokverseny

Helyszín: Incze László Céhtörténeti Múzeum

Szervező: az RMDSZ Kézdivásárhelyi Szervezete

 

MÁRCIUS 14., CSÜTÖRTÖK

 

13.00

MEGEMLÉKEZÉS A NYERGESTETŐN

Ünnepi műsort adnak elő és koszorúznak a Bod Péter Tanítóképző és az Apor Péter Szaklíceum tanulói és tanárai. Részt vesznek a debreceni Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola diákjai és tanárai.

 

19.00

VIGADÓARTMOLNÁR LEVENTE • BÁRSONY BÁLINT ÉS AZ MRP

Ünnepi előadás az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Helyszín: Vigadó Művelődési Ház | Nagyterem

RENDEZŐ: LUNG LÁSZLÓ ZSOLT

Jegyár: 50 lej

 

MÁRCIUS 15., PÉNTEK

 

9.00

ÜNNEPI ISTENTISZTELET

Műsorral készülnek a dr. Csiha Kálmán Református Kollégium tanulói és zenekara.

 

 

AZ OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK MŰSORAI

 

9.30    A Gábor Áron Szakképző Líceum ünnepi műsora az iskola aulájában a Bambi Napköziotthon, valamint a halászteleki Bocskai István Református Oktatási Központ közreműködésével.

 

9.45    A Petőfi Sándor Általános Iskola ünnepi műsora az iskola udvarán, majd koszorúzás Petőfi plakettnél.

 

9.45    Koszorú elhelyezése a Szacsvay-plakettnél a Bod Péter Tanítóképző tanulóinak és tanárainak szervezésében.

 

9.45    A Sepsiszentgyörgyi Általános Speciális Iskola kézdivásárhelyi osztályai rövid meglékezést tartanak Tuzson János mellszobornál.

 

10.00  A Molnár Józsiás Általános Iskola tanulóinak és tanárainak ünnepi műsora és koszorúzás a Molnár Józsiás mauzóleumnál.

 

10.15  Ünnepi műsor a debreceni Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola diákjaival, koszorúzás a Kossuth szobornál a Bod Péter Tanítóképző tanulóinak és tanárainak szervezésében.

 

10.15 Megemlékezés a Turóczi Mózes emlékháznál a Turóczi Mózes Általános Iskola tanulóinak és tanárainak, valamint dr. Csiha Kálmán Református Kollégium tanulóinak és tanárainak részvételével.

 

10.30  Ünnepi műsor és koszorúzás a Bem-szobornál az Apor Péter Szaklíceum diákjainak és tanárainak szervezésében.

 

KÖZPONTI ÜNNEPSÉG

11.00

GYÜLEKEZŐ ÉS AZ ISKOLÁK FELVONULÁSA

 

11.15

LOVASHUSZÁROK ÉS HAGYOMÁNYŐRZŐ CSAPATOK, VALAMINT A KÖRNYEZŐ FALVAK KÉPVISELŐINEK FELVONULÁSA

 

12.00

ÜNNEPI MŰSOR

Az ünneplőket köszönti BOKOR TIBOR, Kézdivásárhely polgármestere. Az idei rendezvény díszvendége TÁNCZOS BARNA szenátor. ORBÁN VIKTOR miniszterelnök üzenetét Beke Mihály András, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának első beosztott konzulja tolmácsolja.

 

Az ünnepi műsorban közreműködik BÁRSONY BÁLINT ÉS A MAGYAR RHAPSODY PROJEKT, MOLNÁR LEVENTE operaénekes, valamint a TANULÓK KLUBJA fúvószenekara. Szónokol a Deák-Várza Júlia, a Zúg Március szónokverseny győztese, szaval Porkoláb Tamás-János, a Gábor Áron szavalóverseny nyertese.

 

Az ünnepség áldással és koszorúzással ér véget.

 

18.00

VIGADÓARTMOLNÁR LEVENTE • BÁRSONY BÁLINT ÉS AZ MRP

Ünnepi előadás az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Helyszín: Vigadó Művelődési Ház | Nagyterem

RENDEZŐ: LUNG LÁSZLÓ ZSOLT

Jegyár: 50 lej


2024. március 5.