Kézdivásárhely Önkormányzata, partnerségben a Wegener Pro Sanitate Alapítvánnyal 2023-ban is megtalálta Kézdivásárhely legfinomabb házi készítésű mézeskalácsát. A felhívásra összesen húsz háziasszony, család, közösség vagy civil csoport jelentkezett. A beérkezett finomságokat szakmai zsűri pontozta.

 

Lezajlott a mézeskalács verseny zsűrizése, az öt zsűritag – Kocsis Katalin, kézműves édességek megálmodója; Csiszár Melinda, cukrászmester, a Süti Éden tulajdonosa; Kovács Blanka, pályakezdő cukrász; Farkas Gábor, mézeskalács-készítő mester; Szántó József, mézeskalács-készítő mester – egymástól függetlenül pontozta a beérkezett mézeseket. A zsűrizés végén volt olyan zsűritag is, aki kimondta, hogy a beérkezett munkák között volt olyan is, ami szerinte finomabb, mint a sajátja.

 

A zsűrilapon külalak és ízvilág kategóriában pontoztak, ezen belül számított a méret, díszítés, puhaság, összhatás, illetve a tészta vastagsága, állaga és átsülése, ahogyan a kész termék ízvilága is. Pontokat egytől tízig adtak, a végső pontszámok az egyénileg adott pontok összességéből jött ki.

 

A mézeskalácsok sorszám szerint versenyeztek, így senki sem tudhatta, hogy kit értékel éppen. Az összeadott pontszámok alapján a következő eredmények születtek (elismerés és sorszám szerint):

 

Hagyományos kategória

 

Kézdivásárhely legfinomabb mézeskalácsa: 14

Kézdivásárhely második legfinomabb mézeskalácsa: 7

Kézdivásárhely harmadik legfinomabb mézeskalácsa: 12

Itt dicséretet kap: 6, 20

 

Kézdivásárhely legpuhább mézeskalácsa: 14

Kézdivásárhely legszebb mézeskalácsa: 14

 

Reform kategória

 

Kézdivásárhely legfinomabb reform mézeskalácsa: 11

 

Nevek a sorszámok mögött:

6: Pro Special Egyesület, Kézdivásárhely

7: Gál Iringó, Kézdivásárhely

11: Lovász Timea, Kézdivásárhely

12: Pakó Ildikó-Katinka, Kézdivásárhely

14: Marti Ibolya és Márton Irén, Kézdivásárhely

20: Tusa Orsolya, Kézdivásárhely


2023. december 15.