Tizenegy társszervező részvételével tartott sajtótájékoztatón ismertették június 14-én a kézdivásárhelyi Sokadalom idei rendezvényeit: a nagyszabású városfesztivál idén új időpontban, új köntösben és még színesebb kínálattal jelentkezik. A városünnepet az elkövetkezőkben is június 28-a környékén szervezik majd meg, mivel Kézdivásárhely végleges megnevezését János Zsigmond fejedelem 1562. június 28-án Segesváron kelt levelétől számítjuk.

 

Elsőként Bokor Tibor polgármester köszöntötte a jelenlevőket, elmondta: a városnapok átesett ugyan név- és arculatváltáson, ám az ünnepi nyitómozzanat változatlan, a Pro Urbe-díj átadása indítja szerdán a rendezvénysorozatot, de már korábban is lesznek a Sokadalomhoz köthető programok. Megjegyezte: a szóbeszéddel ellentétben augusztus végén nem rendez fesztivált az önkormányzat, a következő nagyobb szabású esemény a tervek szerint az X-Balloon hőlégballon-fesztivál második kiadása lesz, szeptember közepén.

 

Kowalsky a zárónapon

 

 „Az erdélyit nem, de a háromszéki nyarat biztosan mi indítjuk” – fogalmazott Bartos-Ménessy Kinga főszervező, hozzátéve: ezzel számos kaput nyílt meg, neves, közönségkedvenc fellépők látogatnak el Kézdivásárhelyre. A pénteki, vásárnyitó koncertért ebben az évben is a kézdivásárhelyi fúvósok és mazsorettek felelnek, a hagyományokhoz híven. Este a New Level Empire és Caramel áll színpadra, az előbbi együttes mindössze két alkalommal lépett fel az országban, magyar nyelvterületen, dalaikat azonban sokan dúdoljuk együtt a rádióval, míg Caramelt Magyarország egyik legjobb férfihangjaként, legnépszerűbb előadójaként tartják számon.

Kaly Roland „a sajátunk”, sokak kedvelt előadója, ám ezúttal első alkalommal élőzenekarral áll színpadra szombaton, július 1-jén, őt a népszerű énekesnő, Tóth Gabi váltja, akinek koncertjét látványban a Fricska táncegyüttes gazdagítja.

 

A vasárnapi, július 2-ai koncertek sorát is olyan zenekar nyitja, amelynek van kézdivásárhelyi kötődése: a frappáns dalszövegeiről ismert A Csajod neve egyre népszerűbb a fiatalok körében, egyik tagja pedig a városban tanult, otthonának tekinti a céhes várost. A gyergyószentmiklósi 4S Street együttest „a következő Bagossy Brothers Companyként” emlegetik, de saját jogon is bizonyított már a szakma és a közönség előtt egyaránt, nemrég kaptak Fonogram-díjat.

 

Emlékezetesnek ígérkezik a Sokadalom zárókoncertje: a buli garantált Magyarország egyik sztárzenekara, a Kowalsky meg a Vega koncertjein, akik egyenesen a Budapest Park színpadáról érkeznek hozzánk.

 

Az előző évekhez képest számos újdonsággal készülnek a szervezők, a térrendezés és a dekoráció tekintetében is alkalmazkodtak a városlakók igényeihez, illetve az új időponthoz. A tér egyik oldalán a vásári hangulathoz elengedhetetlen street fodd szerű kocsik kapnak helyet, a másik felét a kézművesek és helyi termelők veszik birtokba, a kettő között, az eddiginél nagyobb területen épül fel a gyermekváros.

 

A Vigadó Művelődési Ház hátsó udvarán, a GRUNDon a fiatalok diktálják a tempót: a város diákszövetségei rekordidő alatt állítottak össze tartalmas programtervet. Nem marad el a régi autók bemutatója Jürgen Hausdorf és a Transylvanian Choppers szervezésében, ahogyan a hangulatos utcazene-fesztivál sem, amelynek eddig két résztvevője biztos: a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar és a Bumeráng együttes. A Vigadó Művelődési Ház belső tereiben zajló programok közül kettőt emelt ki Bartos Ménessy-Kinga szervező: Emmer Henrietta képzőművész június 26-án megnyíló, Katarzis című kiállítását, és Makó Andrea dokumentumfilm-rendező legújabb, Illy Ferenc magyar származású trieszti üzletemberről, az olasz presszókávé atyjáról készített filmjének július 1-jei, közönségtalálkozóval összekötött bemutatóját – mindkét alkotó Kézdivásárhely szülötte.

 

A főszervező nem mulasztott el köszönetet mondani a „láthatatlan csapatnak”, mindazoknak, akik dolgoznak a Sokadalom sikeréért: ők a kommunikáció, fotó, videó, szervezés, építés háttérmunkáit végzik, nagyon sokan önkéntesen, szabadidejüket áldozva erre.

 

Bor, néptánc, fotó és könyv – a Sokadalomhoz köthető programok

 

Ahogyan azt megszokhattuk, a Borudvar a városnapok egyik fontos helyszíne lesz idén is, Hegedűs Ferenc vállalkozó kifejtette, arra is gondoltak, hogy az ott szervezett koncertek ne tevődjenek rá a nagyszínpad programjaira. A Bumeráng együttes június 17-én, szombaton jótékonysági koncertet ad a kézdivásárhelyi, veseátültetésre szoruló Sárkány Zsófia javára. A továbbiakban is rangos zenészekkel folytatódik a fellépők sora: 22-én Frankie Látó, 24-én Pribojszki Mátyás lesz a Borudvar sztárja. Június 27-én a sepsiszentgyörgyi sajtósokból verbuválódott Press Tones, 29-én a brassói Fernet Blues Band tépi a húrokat – utóbbinak Vetró B. Sebestyén András képzőművész is tagja. A koncertek 20 órától kezdődnek. A Borudvar, a Pajta és a Kosztándi Galéria – a megszokottakhoz híven – ezúttal is a népzene és néptánc „otthona” lesz, illetve három pincészet nedűiből is szerveznek borkóstolót a Sokadalom ideje alatt: a Purcari, a Serve Pincészet és a Chateau Cristi borait lehet majd megízlelni.

Dr. Dimény Attila, az Incze László Céhtörténeti Múzeum igazgatója számolt be az intézmény június 30. és július 2. között zajló rendezvényeiről: 30-án 16.30-tól nyílik meg a hatvani és kézdivásárhelyi képzőművészek közös tárlata, 1-jén 11 órától író-olvasó találkozó helyszíne lesz a múzeum időszaki kiállítóterme: Tóth László: Sorsformálók. Erdélyi színterek, politikai spektrumok című kötete kapcsán beszélgetés lesz Bakk Miklós politológussal. Szombat-vasárnap A pillanat végtelenítése címmel szerveznek a vándorfényképészettel kapcsolatos interaktív pop-up kiállítást a kézdivásárhelyi Napfényműterem anyagából, ehhez számos kísérőprogram kapcsolódik. Mindkét nap 12 órától Hogyan írnak a fénnyel? címmel tart fotótörténeti ismertetőt az intézményvezető, szombaton az előadást a 2022–2023-ban megrendezett Örökségünk őrei műemlékvédelmi vetélkedő országos döntőjén díjazott diákcsapat élménybeszámolója követi. Vasárnap 12.30-tól Képes vagy jó fotót készíteni! címmel tart vetített képekkel tarkított műhelyfoglalkozást Nagy Lajos fotóművész, illetve az általa vezetett helyi fotóklub. A múzeum szombat-vasárnap 10 és 17 óra között tart nyitva, állandó foglalkozásokra várják az érdeklődőket, lesz fényképezőgép-simogató, fényképezési lehetőség különböző hátterek előtt és mögött, tematikus gyerekfoglalkozások. Fotós kihívással is jelentkezik a múzeum „Legyél te is vásári fényképész” mottóval: „örökítsd meg a vásár hangulatát, érdekességeit, kuriózumait, és ha sikerült érdekes képet készítened, egyet küldj el üzenetben a facebook.com/cehmuzeum oldalra és ingyenes családos belépőt nyersz a múzeumba” – szól a kiírásban.

 

Nem marad ki a városnapi helyszínek sorából a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár sem, ahol ezúttal nyílt napok keretében a kulisszák mögé is bepillantást engednek. Június 28–30. között 9-től 17 óráig ingyenes beiratkozást, könyvtárbemutatást kínálnak, a gyerekrészlegen könyvböngésző, színező, társasjátékok várják a kicsiket – osztotta meg Vántsa Judit könyvtárvezető. Kovács Izabella Andrea interaktív papírszínházi foglalkozást tart 5–10 éves gyerekeknek (10–12 és 14–16 óra között, csoportoknak előzetes időpont-egyeztetéssel), a felnőttek a biblioterápia módszerével ismerkedhetnek 29-én 17 órától, az intézményvezető irányításával.

 

Kié lesz a GRUND?

 

„A leghangosabb helyszín”, az Urbanizé Garden az Ipari Parkban kap helyet, az előadók több mint fele helyi, számolt be Máthé Zoltán szervező. A buli már 18 órakor elrajtol, hogy hajnali 4-ig mindenki kedvére kiszórakozhassa magát. 30-án DridiF, Lenard, Szima, Sol (MD), 1-jén Grid, Jumbo, Alex Super Beats (Shiver) és a Șuie Paparude adja ehhez a ritmust.

 

Kihagyhatatlan a Sokadalom programjából a szombati Pityókafesztivál, amelyről Barabás Antal elmondta: hidegtál és helyben főzés is követelmény, természetesen mindkét esetben a krumplinak kell főszereplőnek lennie. A zsűriben a Szabadtűzi Lovagrend tagjai mellett helyi ítészek is helyet kapnak, a programot úgy alakítják, hogy az ne csak a versenyző csapatoknak jelentsen mulatságot, hanem az arra járók érdeklődését is felkeltse.

 

A fiatalok egyértelmű gyülekezőhelye lesz idén a GRUND, a városünnep ifjúsági állomása. A Vigadó Művelődési Ház udvarán berendezett főhadiszállás a város fiatalságának hivatott helyet adni, hogy a szórakozás mellett tanulhassanak és szakmailag fejlődhessenek. A fiatalok igényeit a város diákszövetségeivel közösen egy előzetes felmérés segítségével alakították ki, és négy alappillérbe: kerekasztal-beszélgetésekbe, előadásokba, workshopokba és csapatversenyekbe tömörítették – vázolta Istók Kriszta, az ifjúság képviselője a sajtótájékoztatón, aki Deszke Kriszta szervezőt helyettesítette. A kerekasztal-beszélgetések meghívottai közül kiemelte Tamás Sándor megyetanácselnököt, dr. Szilveszter Szabolcsot, Kézdivásárhely alpolgármesterét, Kovács Magort, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság alelnökét, de a paletta nagyon széles, hitélet, zene, egészséges életmód és számos további, a fiatalokat foglalkoztató téma terítékre kerül – természetesen a játékok és versenyek sem maradnak el.

 

Néptánctalálkozó 500 résztvevővel

 

„Nagy fába vágta a fejszéjét” az Antanténusz Egyesület – summázott Bakó-Fazakas Zsuzsa pedagógus, hiszen néptánc- és táncház-találkozóval is készültek. Előbbire 19 néptánccsoportot várnak, a résztvevők – mintegy 500-an – igencsak látványosnak ígérkező felvonulást is tartanak a városban szombaton 10 órától, aznap 18 óráig a néptánc uralja majd a nagyszínpadot, élő zenekarok kísérete mellett: tiszta forrásokhoz visszanyúlva idézik meg az egykori sokadalmak hangulatát. A Borudvarban a Guzsalyas Alapítvány gyermekfoglalkozásokkal, gyermektáncházzal várja a kicsiket. Méltatlanul elfeledett tény, hogy a kommunista diktatúra idején, amikor Erdély-szerte tűzzel-vassal irtották a táncházat, Kézdivásárhely volt ennek a mozgalomnak az egyetlen bástyája. Ezt a „hőskort” idézik meg egy nagyszabású kerekasztal-beszélgetésen, visszaemlékezők segítségével 12 órától a Vigadó Művelődési Ház dísztermében. 16 órától könyvbemutató keretében Szalay Zoltán népzenekutató Csak tiszta forrásból. Magyar népdalok című sorozatáról beszélgetnek, ezt követően A háromszéki néptáncok nyomában címmel Kádár Elemér néptáncpedagógus tart előadást. 20 órától táncházba hívnak mindenkit: a Pajtában a Folker, a Kosztándi Galériában a Tarló és Finom zenekarok húzzák a talpalávalót.

 

Nevenincs és sosemvolt

 

A „Csíkos, pöttyös, kockás” kaland folytatódik: a Caritas szervezésében a Nevenincs és sosemvolt alkotások tere várja a gyerekeket!  – osztotta meg a jó hírt András Levente és Bogdán Beáta. Tavaly 1600 (!) apróság vette birtokba a gyerekvárost, ezért idén megnövelték a rendelkezésre álló teret, a program azonban változatlanul színes, izgalmas, gyerekízlésre szabott és családbarát lesz. 30-án 14–18, 1-jén 11–18, 2-án 10–16 óra között a gyerekek 20–25 féle ügyességi játékban gyűjtögethetik a betűket, amelyekből értelmes szavakat kirakva „vásárolhatnak” a számos izgalmas tevékenységet kínáló „udvarterekben”. Lesz itt Egészség és mozgás udvartere, Emlék- és személyiségfaragók udvartere, Mesterek és gyártók udvartere, Szépség- és örömerő udvartere, mindegyik többféle izgalmas lehetőséget kínálva, a kísérőtevékenységekből kiemeljük az óriáckockakő-festést, a csodajárművek parkját, a nagyon piciket pedig ezúttal is babasarokkal várják. Az újrahasznosítás fontossága, a környezetvédelemre való nevelés természetesen idén is hangsúlyt kap.

 

A rendezvény részletes programkínálata elérhető már a www.kezdi.ro, valamint a www.sokadalomkezdi.ro honlapokon.


 


2023. június 14.