În cadrul zilelor orașului, la data de 29 august Dr. Vitális Sándor, medic primar, Deme László profesor, fostul director al Liceului Teoretic Nagy Mózes Líceum și sculptorul Vetró András vor primi în acest an premiul Pro Urbe, acordat de Primăria Municipiului Târgu Secuiesc.

 

Anul trecut, premiul Pro Urbe a fost atribuit pentru prima oară la Târgu Secuiesc după douăzeci de ani pentru dr. Szőcs Géza, pedagog, istoric, organizator cultural, astfel după istoricul Incze László și văd. Vikol Kálmánné (născută Poller Erzsébet) pedagog, acesta a fost cel de-al treilea premiat Pro Urbe la Târgu Secuiesc. Lor li se alătură cei desemnați din acest an, care au fost propuși de Asociația pentru Protecția Animalelor, Asociația Culturală Nagy Mózes și de Asociația Civilă ”Tegyünk Kézdiszékért”.

 

Atribuirea premiilor Pro Urbe va avea loc în cadrul festivității de deschidere a Târgului de Toamnă, joi 29 august la ora 17 în sala mare a Casei de Cultură Vigadó. Discursul elogios va fi ținut de profesorii de limba maghiară Nagy Babos Tamás și dr. Deák Ferenc, precum și de Forró Béla, președintele Asociației pentru Protecția Animalelor, primarul Bokor Tibor va ține discurs.

 

Persoanele desemnate pentru premiul Pro Urbe 2019:

 

Dr. Vitális Sándor, medic primar, născut la data de 30 august 1924, și-a dedicat viața vindecării. Pe parcursul carierei sale a fost șeful departamentului de sănătate al județului Covasna, directorul spitalului municipal, șeful laboratorului secției epidemiologice, precum și șef de unitate în cadrul departamentului de sănătate. În timpul carierei sale spitalul municipal din Târgu Secuiesc a suferit modificări considerabile. Numărul  paturilor pentru pacienți a fost mărit de la 80 la 360, secțiile de ortopedie, de chirurgie și de ginecologie au fost renovate complet. Datorită lui spitalul a fost dotat cu aparatură medicală modernă, precum și a fost instalată încălzirea centrală. Pe parcursul carierei lui Dr. Vitális Sándor institutul a suferit modificări decisive și durabile.

 

Deme László, profesor, fostul director al Liceului Nagy Mózes, consilier local, fostul președinte al comitetului cultural și sportiv în cadrul consiliului local, născut în Târgu Secuiesc la data de 18 ianuarie 1941. Și-i făcut studiile la Liceul Teoretic Nagy Mózes, precum și la Universitatea Babeş–Bolyai, Facultatea de limba și literatura germană și maghiară.  În perioada 1975-1987 și 1990-2000 a fost director al Liceului Teoretic Nagy Mózes, al cărui principiu de viață, potrivit propriei formulări: „ceea ce fac, mă străduiesc să fac nu pentru propria glorie, ci și în favoarea școlii mele”.  Datorită lui școala a preluat numele Nagy Mózes și a devenit din nou școală cu predare în limba maghiară, păstrarea bibliotecii Colegiului Catolic se leagă de asemenea de numele lui. Pe lângă astea a avut un rol important în viața sportivă a orașului.  

 

Vetró András artistul proeminent al orașului, născut la Timișoara la data de 14 octombrie 1948. Începând cu anul 1973 de la data obținerii calificării de sculptor trăiește și creează la Târgu Secuiesc. A instruit numeroși elevi la secția de arte a Liceului Teoretic Nagy Mózes. Datorită colaborării sale cu soții Kosztándi elevii au obținut numeroase premii naționale și internaționale, făcând mai cunoscut renumele orașului. De la începutul carierei sale creează cu predilecție în teme istorice și istorico-culturale. După debutul său la Târgu Secuiesc (1979) s-a manifestat aproape la 30 de expoziții individuale. A participat activ la numeroase expoziții comune, precum și la tabere de artă organizate în Ardeal și în Bazinul carpatic. Operele sale de artă împodobesc piața publică a mai multor țări în întreaga Europa, printre altele Franța, Germania, Ungaria, Elveția, Slovenia, Slovacia, Ucraina. Președintele Asociației Culturale Nagy Mózes, al XV-lea pluton al regimentului de infanterie Grănicer al Asociației de păstrare a tradițiilor, membru fondator al Asociației Pedagogilor Maghiari secția de desen din România.


14 august 2019