La conferința de presă ordinară consilierul dr. Szilveszter Szabolcs și inginerul Pap Lajos, însărcinatul cu gospodărirea apei din Târgu Secuiesc, au anunțat că în zilele următoare locuitorii se pot aștepta la sistarea furnizării apei în mai multe părți ale orașului. De această dată  nu din cauza avariilor va fi închidere, ci pentru că are loc racordarea la noua conductă.

 

Dr. Szilveszter Szabolcs a formulat astfel: în sfârșit furnizarea apei va fi întreruptă din cauza lucrărilor de modernizare a conductei, cu acest pas vor fi rezolvate probleme însemnate. Pap Lajos a subliniat: va fi o singură întrerupere care va privi întregul oraș pentru că atunci va fi racordată la noua conductă a doua zonă a străzii Molnár Józsiás. Asta e programată pe joia viitoare, adică pe 15 octombrie 2020. Vor avea loc și alte întreruperi între strada Dózsa György și în Gatyaszár, apoi în partea dintre străzile Păcii și Fabricilor, totodată la intersecția străzilor Dózsa György și Fabricilor, precum și la întâlnirea străzilor Molnár Józsiás și Petőfi Sándor. Toate acestea vor fi lucrări de racordare și vor însemna întreruperi parțiale, despre care locuitorii vor fi anunțați prealabil.

 

Pap Lajos a mai relatat: imediat ce vor termina cu strada Molnár Józsiás, va fi efectuată o nouă spălare de rețea și la sfârșitul lui octombrie, potrivit programării, va fi începută reparația conductelor și de pe strada Cernatului.  A completat, că prima zonă a străzii Molnár Józsiás a fost deja racordată, acolo, în urma acesteia, nu s-a ivit nicio problemă, însă pe această porțiune – și peste tot în noile zone – există robinete de închidere, deci, în cazul în care există probleme, furnizarea apei va fi întreruptă doar în unele zone.

 

Cu privire la manometrele digitale, din motive tehnice, doar unul a putut fi pus în funcțiune, dar pe parcursul săptămânii și celelalte se află sub transformare, iar specialistul a promis că în această săptămână vor funcționa toate cele patru. A subliniat: „S-a întâmplat faptul că legăturilor manometrelor cumpărate au fost fabricate după sistemul de unitate de măsură anglosaxon și din cauza dimensiunii nu pot fi găsite comutatoare rapide care ar putea fi montate pe partea de rețea, de aceea trebuie transformate la sursele noastre. Szilveszter a prezentat și situația conductei din strada Stadionului: o parte din conducta principală de alimentare, care vine de la casa de colectare a apei este din polietilenă, cealaltă, cea veche, este o țeavă de fier de zeci de ani. Țeava de fier de sub pământ s-a spart, de aceea a început să se surpe drumul. Deoarece această conductă de alimentare deservește 70-80% din oraș, problema trebuie soluționată cât mai repede. Din partea administrației există sprijinul material.


7 octombrie 2020