Viceprimarul Dr. Szilveszter Szabolcs și inginerul Pap Lajos, însărcinatul cu Gospodăria Comunală din Târgu Secuiesc și-au ținut conferința de presă ordinară în tema problemei cu apa. Viceprimarul și-a formulat pe un ton mai dur nemulțumirea către conducerea întreprinderii județene de canal și ape, fiindcă are impresia că nu se respectă planul lucrării, se lucrează încet și mai persistă încă eterna lipsă de comunicare. Pap Lajos a răspuns și s-a referit și la rezultatele pozitive de până acum a lucrărilor.

 

Pap Lajos a început cu lucrările realizate până acum, relevând: au înlăturat o conductă de mare capacitate, care a trecut sub Liceul Gábor Áron, de aceea fost nevoie de întreruperea furnizării apei în întreg orașul. Însă cu acest pas a fost eliminată a o problemă arzătoare. Ca efect al lucrării, zona de oraș dintre turnul de apă, aflat în curtea școlii și casa apei a fost scoasă din funcționarea vechii țevi. Din păcate urmarea acestei intervenții a avut și un efect negativ, mai multe spargeri de țeavă din strada Bethlen, căderea străzii Benedek Elek,  apoi a intervenit o nou piedică, când  s-a produs o defecțiune și în strada Ady Endre. Pap a zis: „Aș dori să subliniez că apa care se scurge într-o asemenea situație nu îi grevează pe locuitorii, ci firma, deci nu va fi trecut în contul nimănui”.

 

Referindu-se și la lucrările din strada Cernatului, Pap a declarat: acolo firma nu lucrează cu o eficacitate corespunzătoare, de aceea mai sunt încă probleme. Specialistul a comunicat: „ideea inițială a fost ca întreaga stradă să fie racordată la noua rețea până în 6 decembrie, însă, în loc de asta, s-a reușit doar racordarea a două blocuri și a trei case particulare”.

 

Dr. Szilveszter Szabolcs a formulat pe un ton mai dur, deoarece consideră că nu poate fi privit cu pasivitate că, până ce primăria a creat toate condițiile materiale și altele pentru realizarea în timp a lucrărilor, firma executantă a întârziat săptămâni cu planul lucrării. Edilul a pus întrebarea: „N-a fost legitimă acea presupunere că rețeaua este a instituției, astfel aceasta trebuie să învestească în reînnoire, pentru că și în contractul de delegație se menționează clar că instituția are dreptul, dar nu și responsabilitatea să învestească, însă și cu asta am fost de acord și o tratăm cu prioritate. În ultimele patru luni trecute am prevăzut 350.000 de lei pentru efectuarea lucrărilor, astfel întrebăm pe bună dreptate de ce nu sunt cheltuiți acești bani, de ce nu înaintează munca? Strada Cernatului este o parte de rețea critică, chiar de aceea trebuie tratată ca prioritate.  Executarea a fost începută în 4 noiembrie, iar în 8 noiembrie au existat deja banii, deci au așteptat o lună de zile cu începerea. Aș dori să subliniez, că nu noi, adică instituția i-a împiedicat să fie gata lucrarea.  Așa cum s-a văzut în spargerile de țeavă de la sfârșitul săptămânilor trecute din strada Cernatului: acolo e problemă, unde pe hârtie n-ar trebui să fie.”

 

Szilveszter s-a mai referit și la faptul că n-a fost eliminată încă nici problema din fața stadionului, deși cheltuiala de 35.000 de lei cu care s-a pornit a crescut la 130.000 de lei, în interesul de a fi construită mina care să conțină robinete zonale noi, iar primăria a acceptat chiar și așa cheltuielile, numai ca problema să fie rezolvată. Față de asta, a fost nevoie de un număr de 46 de zile până ce au putut contracta lucrarea. În această formă, acest lucru nu e o problemă a orașului Târgu Secuiesc, ci de management de firmă, ceea ce am semnalat domnului director. Așa cred că, deși nu există o aparență fizică a programului, chiar și atunci trebuie și vom comunica situația reală către populație, căci ei sunt subiecții care suferă.”

 

Szilveszter a evidențiat că instituția a făcut tot posibilul în cazul celor de mai sus, de aceea primăria va cere o investigație internă în cazul neglijenței managementului întreprinderii de canalizare și apă, însă nu vede rezolvarea în înlăturarea conducerii, fiindcă cu asta nu se rezolvă problema. A subliniat: „Dacă scoți din mașină motorul, cu asta încă nu va porni din nou mașina. Pentru a pune unul nou e nevoie însă de mai mult timp. Să ungem roțile dințate și să înceapă să funcționeze, acesta este interesul nostru. Pe noi nu ne interesează cine conduce, important este să conducă eficient, pentru că vrem rezultate pe teren scurt.”

 

La sfârșitul conferinței de presă Pap Lajos a vorbit și despre rezultatul pozitiv al muncii efectuate. A relatat: acum, consumul de apă pe oră este 130 de metri cubi, în loc de 250 anterior. Deci, pe parcursul muncii de până acum, s-a reușit o însemnată reducere a pierderii de apă.


23 decembrie 2020