Primăria Târgu Secuiesc a lansat la începutul lui septembrie noua sa platformă care implică și locuitorii, bugetarea participativă, ce oferă comunității posibilitatea de proiectare a unor realizări care se află în mediul lor apropiat. Din cele opt proiecte au fost publicați acum doi câștigători: au câștigat școala Turóczi Mózes și „forța mamă” din Lunga.

 

Acest sistem de proiectare pentru comunitate a avut succes în mai multe orașe europene, iar și inițiativa din Târgu Secuiesc se poate numi extrem de reușită, căci pentru cele opt proiecte depuse au fost date 1.008 voturi, din acestea primii premiați au primit 223 de voturi, iar cei de pe locul al doilea 168. Bugetul total al celor opt proiecte depuse a depășit 310.000 de lei, din aceștia cele două proiecte câștigătoare au luat 100.000 de lei (acesta a fost plafonul publicării, un proiect a putut concura în total pentru 50.000 lei). Viceprimarul Dr. Szilveszter Szabolcs lansatorul și inițiatorul bugetării participative crede că locuitorii au primit o uriașă posibilitate prin faptul că s-a născut acest sistem de proiect, căci curând chiar și fiecare cartier de locuințe va putea beneficia de bunurile visate de acesta, ceea ce modelează nu doar acea comunitate, ci face considerabil mai atractivă imaginea orașului.  Szilveszter a formulat: „peste 100 de voturi arată că depunătorii au știut să mobilizeze foarte bine, într-adevăr au simțit importantă victoria, căci în proiectul lor se află propriile lor idei, munca lor. Acest lucru poate fi totdeauna stimulent”.

 

Implementarea proiectelor câștigătoare pornește începând din această zi, urmând un plan de perspectivă în coordonare cu proiectanți și specialiști, în curând ambele proiecte se vor realiza.

 

Câștigătorii:

 

Locul I:

Coaliția părinților pentru modernizarea terenului de joacă la Lunga

 

Scopul proiectului nostru este amenajarea unui teren de joacă, astfel încât acesta să fie un loc sigur și distractiv pentru copiii din Lunga, precum și modernizarea curții școlii și a grădiniței. Locul de joacă a fost construit de mai mult de 10 ani, cu toate că au fost efectuate reparații mai mici, starea acestuia s-a deteriorat treptat, jocurile s-au învechit, sunt ruginite, putrezite, incomplete. În prezent, din păcate acesta înseamnă pericol pentru copii, ca să nu mai menționăm că nu este îngrădit corespunzător de drumul național DN11, care se află la o distanță de câțiva metri, poarta de intrare este ținută doar de un singur colț, nu poate fi închisă și nici priveliștea nu este impresionantă. La Lunga acesta este singurul loc de joacă, cel mai apropiat teren de joacă se află la Târgu Secuiesc, la mai mult de 10 km. Cu toate că locul de joacă este considerat spațiu public, copiii se joacă aici în timpul pauzelor, aici sunt organizate diferite activități în spațiu liber, și deoarece această clădire găzduiește copiii cu nevoi speciale ușoare (clasele 0-8) în cadrul școlii Gimnaziale Túróczi Mózes, sunt ținute aici și diferite programe de activități speciale de după-masă.

 

Ne-am dori chiar din această cauză o împrejmuire potrivită, demnă de o astfel de instituție, care oferă siguranță copiilor noștri pentru timpul petrecut aici în fiecare zi. Totodată am dori să împrejmuim un spațiu pentru copiii de grădiniță, care bineînțeles, în afară de programul de grădiniță, va oferi posibilități de recreere, de joacă și de mișcare pentru toți copiii din sat. În planurile noastre mai există o propunere pentru un loc de parcare mai mic, unde angajații institutului, precum și părinții își pot lăsa mașinile în siguranță. Partea cealaltă a curții am adapta-o nevoilor copiilor mai mari, ca să fie asigurat și pentru ei un spațiu, unde pot să facă împreună mișcare în aer liber cu bună dispoziție, unde se pot distra și pot forma o comunitate. Deoarece pentru copiii din sat nu există programe comune sau activități de petrecere a timpului liber, considerăm că e foarte important să existe un loc, unde pot fi cu adevărat copii, unde se pot dezvolta sănătos fizic, mintal și social. Imaginea satului ar fi afectat pozitiv în ochii oamenilor care trec prin sat de un spațiu public plăcut, elegant, ecologic, cu o atmosferă călduroasă.

 

Locul II:

Educație în natură

 

Amenajarea unei „ săli de clasă” în spațiul verde ar face posibilă ținerea cursurilor, a activităților școlare și extracurriculare în directă legătură cu natura, posibilitatea experimentelor, observațiilor îmbinând teoria cu practica. Acest spațiu poate fi folosit pentru aniversările copiilor, pentru întâlnirile cu părinții, pentru întâlnirile cu partenerii de proiecte, pentru serbări școlare, tabără de vară, dar și activități în săptămâna „Școala Altfel”. Școala noastră neavând spațiu suficient, o sală festivă, un loc unde s-ar putea servi prânzul în cadrul programului After School dorim prin acest proiect să realizăm un foișor cu acoperiș care ar fi o sală de clasă în aer liber compus din 3 mese și bănci pentru un efectiv de 24 de elevi.

 

Beneficiarii proiectului ar fi elevii , părinții, profesorii din Școala Gimnazială „ Turoczi Mozes” din Tg. Secuiesc în parteneriat cu Asociația Turoczi Mozes Egyesulet. În situația actuală de pandemie este foarte important ca activitățile cu copiii să aibă loc în spațiu deschis cu un număr mic de elevi respectând distanțarea fizică. Această sală de clasă în aer liber ar fi o oportunitate de învățare pentru cei implicați prin faptul că aceste cursuri ar avea un caracter inovativ.



14 decembrie 2020