Șaptesprezece de chiriași în cele două parcuri industriale
Am aflat de la Szöllősi Tamás, directorul societății comerciale cu răspundere limitată operatoare a parcurilor industriale, numărul celor care lucrează în cele două parcuri industriale din Târgu Secuiesc crește o dată cu demararea noilor întreprinderi, căci sunt semnate aproape șaptesprezece contracte, astfel mai multe firme vor angaja forță de muncă. Până la sfârșitul lui 2019 în cele două obiective au lucrat circa șaptezeci de angajați, însă acest număr crește tot mai mult.
Parcurile Industriale SRL din Târgu Secuiesc și-a început activitatea în decembrie 2017 și a preluat sarcinile de la proprietar, de la administrația din Târgu Secuiesc. Sarcina firmei este administrarea celor două parcuri industriale înființate pe teritoriul fostei întreprinderi forestiere și al stației de epurare al Amidon. Pe acest teritoriu se află șase hale industriale (două clădiri reabilitate și patru hale de construcție nouă), care imediat după investiții și-au găsit gazdă, astfel toate cele șase hale sunt date în chirie unor întreprinzători diferiți.
De la Szöllősi Tamás am aflat că în prezent au 17 contracte semnate, din acestea 15 pe teritoriul fostei întreprinderi forestiere (IFET), unde s-a reușit darea în chirie a patru hectare și jumătate, ceea ce rezultă o acoperire de peste 60 la sută. În parcul mai mic, aflat la stația de epurare, sunt doi chiriași și pe lângă asta mai există cinci hectare libere de teren zonă verde. Planul este ca aici să fie adus un învestitor mai mare, care poate valorifica întregul teritoriu.
Cu privire la întreprinderi, paleta este foarte largă, începând cu industria de vehicule, prin fabricarea berii și prelucrarea laptelui, societatea are contract cu cositor, cu o firmă de industrie textilă dar există și tipografie industrială, întreprindere de fabricare a cuțitelor pentru industria hârtiei, precum și întreprinderi de alte prestări servicii. Marea parte a întreprinderilor încearcă să-și procure sursele de pornire prin proiecte, astfel procesul de la semnarea contractelor până la pornirea concretă este mai lung, de aceea sunt și mai puține cele întreprinderi care au început deja concret și lucrul.
– Directorul parcului industrial spune că în prezent în parcul industrial lucrează circa 70 de oameni, însă consideră că acest număr crește continuu odată ce noile firme pornesc producția, furnizarea și încep angajările. Încă în prima parte a anului noi muncitori vor lucra în parcul industrial.
De la Szöllősi Tamás am aflat, că anul trecut a fost acela în care a pornit cu adevărat istoria, căci în 2018 s-au ivit numeroase întrebări, probleme administrative și trebuia să trecem și peste problemele birocratice.
– Szöllősi Tamás a mai adăugat că în anul trecut au reușit să încheie șapte noi contracte, au acoperit un teren de zece mii de metri pătrați, care înseamnă o investiție în valoare totală de două milioane de euro, respectiv a creat cel puțin 30 de noi locuri de muncă.
Printre planurile de viitor figurează dare în arendă a terenurilor libere și în oraș a întreprinderilor, care pe termen lung pot deveni un avantaj pentru localitate.
– Szöllősi Tamás a zis să avem încredere că vor fi noi proiecte, pe care cei care doresc să învestească le vor trage și vor putea construi și dezvolta în parcul industrial. Scopul nostru este să atingem cât mai curând întreaga acoperire, respectiv să crească și numărul locurilor de muncă. Pentru asta va trebui să participăm la întâlniri ulterioare, discuții, expoziții, pentru a face cunoscute într-un cadru cât mai larg posibilitățile orașului și ale împrejurimii.
Sursă: Székely Hírmondó, Tamás Réka
15 ianuarie 2020