Reînnoirea caselor de cultură care aparțin de Târgu Secuiesc – Ruseni, Tinoasa, Săsăuși și Lunga – se desfășoară de mai multe luni, lucrările sunt efectuate de primărie. Jumătate din finanțare a fost asumată de primărie, cealaltă jumătate se va realiza cu sprijinul Consiliului Județean Covasna. Constituie excepție Ruseni, acolo cheltuielile sunt suportate sută la sută de către primărie.

 

Renovarea cuprinde reînnoirea interioară a clădirilor precum și înzestrarea totală a caselor de cultură cu aparatură. Pe parcursul lucrării la Ruseni au fost reparate crăpăturile zidurilor casei de cultură, au fost re-tencuite, a fost șlefuit parchetul, au zugrăvit, a fost reînnoită scena. La intrarea casei de cultură din Tinoasa au pus acoperiș, spațiul interior a primit un nou parchet laminat, au zugrăvit și au fost reparate și scările. La Lunga, pe cei din sat îi va aștepta în antreu parchet nou, sala mare a fost zugrăvită și a fost lăcuită lambriul.

 

Valoarea lucrărilor de reînnoire în cazul casei de cultură este aproape 27.000 de lei, pe instituție au fost cheltuite cu puțin peste 20.000 de lei, centrul din Săsăuși a costat peste 21.000 de lei, la Ruseni însă reînnoirea ajunge aproape de 19,000 de lei. Cu excepția Ruseni-ului, Consiliul Județean Covasna a adăugat la lucrări o sumă încă pe atâta. Pe lângă reparațiile interioare, casele de cultură primesc aparatură tehnică nouă, lângă asta, pentru cele patru case de cultură au fost cumpărate mese și scaune pentru 38.000 de lei.

 

Inaugurarea va avea loc în ianuarie

 

Festivitățile de inaugurare a celor petru case de cultură vor avea loc în cele patru vineri ale lunii ianuarie, în 10 ianuarie 2020 la Săsăuși, 17 ianuarie 2020 la Tinoasa, 24 ianuarie 2020 la Lunga și 31 ianuarie 2020 la Ruseni. În cadrul festivității vor fi programe pentru copii și culturale, prezentări de carte, concerte, seară de umor, dans popular, precum și casă de dans. În avans doar atât vă putem destăinui că printre programe figurează concertul lui  Classical Singers, Teatrul de păpuși Halvirág, și a Mózsikácska, Mesehetes, Székely Góbék și Ansamblul de dans popular Perkő, seara de umor a lui György Botond, precum și Antal Csanád & prietenii și orchestra Kedves. Organizatorul programelor sunt Primăria Târgu Secuiesc și Casa de Cultură Vigadó. În curând va fi publicat programul detaliat.


11 decembrie 2019