În prezent la Primăria Târgu Secuiesc există două proiecte, unul semafoarele inteligente, celălalt cauza bisericii minoriților. Semafoarele au fost instalate, iar echipa de construcții s-a întors după vacanța de iarnă.

 

Bokor Tibor, primarul municipiului Târgu Secuiesc, joi va evalua realizările anului trecut și ceea ce n-au reușit să realizeze, respectiv va vorbi și despre planurile acestui an. Înainte de asta, edilul orașului breslelor a fost întrebat despre două teme, una este cazul așa-numitelor semafoare inteligente. Semafoarele au fost instalate la colțul străzilor Dózsa György și Molnár Józsiás, respectiv Ady Endre și Turiei și deși nu sunt puse în funcțiune reprezintă tema unor zvonuri pe pagina de socializare Facebook, unde mulți au acuzat conducerea orașului de incompetență, amintind că indicatoarele de circulație descoperă semafoarele.

 

Bokor Tibor a spus că situația este provizorie, iar după punerea lor în funcțiune, fiecare semafor va putea fi văzut, indicatoarele vor fi mutate. Edilul a fost întrebat dacă nu poate să apară o situație cu care automobiliștii s-au confruntat la Odorheiu Secuiesc, o înregistrare legată de asta a atins o vizionare record pe Facebook. Acolo, după defectarea unui semafor s-a adunat un șir considerabil de mașini, deoarece semaforul „inteligent” n-a trecut la culoarea verde, în ciuda faptului că n-a fost circulație pe banda transversală. După Bokor Tibor semafoare asemănătoare sunt instalate de la Brașov până la București și experiența arată că, cu ajutorul acestora circulația a devenit mai fluidă, speră că așa va fi și în orașul nostru.

 

În prezent, în oraș, la biserica minoriților din Kanta se desfășoară lucrarea de cea mai mare valoare, imobilul de o suprafață de 4400 metri pătrați va fi reabilitat dintr-o sumă de trei milioane de euro. Reînnoirea impunătoarei clădiri aflată în aripa din stânga a bisericii Sfânta Treime înaintează într-un ritm bun, echipa care s-a întors după vacanța de iarnă lucrează cu toate forțele la înnoirea spațiilor interioare – am aflat de la primar, care de altfel luni a vizionat progresul.

 

Este vorba despre o muncă titanică, căci clădirea, în parte ardă, devenită victimă a cutremurelor din anii șaptezeci, este destul de particulară, a fost construită prin „tehnica” săracilor, inginerii înșiși s-au minunat cu ce metode individuale s-a reușit a ține într-un întreg atâta timp zidurile, căci zidurile au fost ridicate cu zidire mixtă, cu utilizare în parte a pietrelor și a cărămizilor, arcadele false au fost umplute nivelate cu rămășițe, iar zidurile externe au fost ținute de sârme de legătură. 

 

În urma terminării lucrărilor, clădirea va ajunge în folosința fundației părintelui franciscan Böjte Csaba, vizavi de Liceul Teoretic Nagy Mózes, va fi apoi formată în clădirea impunătoare o școală meșteșugărească, a cărei curte interioară va fi posibil potrivită și pentru desfășurarea concertelor, datorită acusticii interioare.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


15 ianuarie 2020