Bugetare participativă –  aceasta este denumirea noului sistem de depunere de proiecte pe care îl lansează din 7 septembrie Primăria Municipiului Târgu Secuiesc. Esența proiectului este că fiecare persoană cu domiciliul în Târgu Secuiesc poate depune la Primăria Municipiului Târgu Secuiesc un proiect pentru realizarea investiției și în cazul în care propunerea sa va fi câștigătoare, finanțarea și realizarea vor fi suportate de către primărie. Programul a fost prezentat de către primarul Bokor Tibor și consilierul dr. Szilveszter Szabolcs, inițiatorul ideii, joi, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în sala de consiliu a primăriei.

 

Bokor Tibor și-a început relatarea astfel: „Și noi le aliniem la orașele smart care utilizează de mai mulți ani acest sistem civil de depunere de proiecte”. În relatarea sa a dat amănunte în privire la bugetarea participativă, potrivit căreia consiliul local aprobă în fiecare an la investiții o sumă cadru, de care se pot folosi persoane fizice sau asociații. Bugetarea participativă poate cuprinde acele inițiative care provin de la locuitori și nu reprezintă parte a plafonului de investiție al primăriei.  

 

Consilierul orașului dr. Szilveszter Szabolcs, lansatorul inițiativei, a relatat că, odată cu aplicația de sesizări online și acum și cu posibilitatea bugetării participative, doresc să mărească transparența administrației, după acesta „locuitorii trebuie să aibă posibilitatea de a arunca o privire în procesul muncii administrației, respectiv, utilizând mijloace moderne, trebuie să conlucrăm cu locuitorii.” Bugetarea participativă este o posibilitate pentru oricare locuitor care a împlinit vârsta de cel puțin 18 ani de a putea depune subiectiv ca inițiator, reprezentând însă interesul public, propuneri pe masa administrației. Szilveszter a atras atenția, că inițiatorul nu doar propune, ci trebuie să depună și un proiect însoțit de buget și un plan atractiv, trebuie să prezinte limpede unde, cum vrea să-l realizeze, care este obiectivul proiectului și ce efect pozitiv va avea asupra vieții orașului. După asta, proiectul va trece printr-un filtru în urma căruia se va adeveri dacă poate fi realizat juridic și tehnic..

 

Propunerile trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii:

– alei, trotuare şi zone pietonale;

– mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;

– spații verzi și locuri de joacă;

– amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);

– infrastructură educațională și culturală;

– oraşul digital.

 

Într-o categorie, o persoană, poate depune doar o singură propunere pe platforma online a bugetării participative.  Imediat ce a fost depus proiectul, gazda ideii va lucra împreună cu responsabilul din partea primăriei. Dacă un proiect a trecut filtrul, acesta va ajunge pe platforma online kezdi.ro, unde locuitorii îl pot vota. Contează doar voturile date de locuitori și ajung în buget doar proiectele care au primit cele mai multe voturi. Va avea loc o comunicare permanentă cu autorul proiectului (proiectelor) până la sfârșitul realizării. În bugetul din acest an al municipiului Târgu Secuiesc au fost delimitați 100.000  de lei, pentru un proiect pot fi solicitați maxim  50.000 de lei, însă mai pot fi adăugați bani ca subvenție – sponsorizare, aceștia pot fi trimiși spre primărie printr-un contract de sponsorizare..

 

Platforma este în două limbi,. iar proiectele pot fi depuse, adică încărcate pe pagina bp.kezdi.ro, de luni, 7 septembrie 2020.

 

Calendarul de participare pentru anul 2020:

DEPUNEREA PĂROIECTELOR

7 septembrie – 14 octombrie 2020

 

ANALIZĂ

15-30 octombrie 2020

 

VOTUL CETĂȚENILOR

31 octombrie – 30 noiembrie 2020

 

IMPLEMENTARE

din 14 decembrie 2020

 

********************************


3 septembrie 2020