Primarul Bokor Tibor, senatorul Fejér László Ödön și firma executantă au ținut ieri la biserica minoriților din Kanta o conferință de presă, în cadrul căreia au avut prilejul de a vedea și lucrările care se desfășoară acolo. Reînnoirea înaintează bine, s-a reușit rezolvarea mai multor probleme, însă imobilul încă tot mai are părți periculoase.

 

La conferința de presă ținută în curtea clădirii de 300 de ani inginerul Szőcs Gyula, directorul general firmei Conico, care realizează reînnoirea, a făcut cunoscute principalele informații. A expus: doar din iulie dispun de autorizație de construcție oficială, pentru a o obține a fost nevoie și de intervenția primăriei locale, județene și a senatorului din Trei Scaune de Sus. În posesia acesteia se lucrează, sunt întăriți pereții, se înlătură rămășițele de construcție.

 

Inginerul a expus: munca lor nu este simplă, fiindcă aripile clădirii au fost construite în perioade diferite, după cum au făcut rost de bani atunci, astfel s-a format clădirea în formă dreptunghiulară, care dispune și de o curte interioară, ale cărei planuri de reînnoire de tip monument istoric au fost elaborate de către proiectantul Tövisi Zsolt din Miercurea Ciuc, pe când proiectul de întărire statică a fost elaborat de către Bodor Csaba din Sfântu Gheorghe. „Ideea nu este doar aceea de a repune clădirea în starea cea mai originală posibilă, ci să-i acordăm și funcționalitate. Procesul de reînnoire se împarte în mai multe etape, în prima etapă examinăm clădirea, am fixat fiecare crăpătură, tencuiala va fi dată jos în exterior-interior. Planul al doilea este examinarea statică, apoi urmează consolidarea, aceste lucrări se desfășoară din caz în caz paralel” – a explicat procesul muncii simplificate Szőcs Gyula – acest lucru a putut fi văzut ulterior.

 

Arcade desprinse, pereți în prăbușire

 

În clădire ne întâlnim pas cu pas cu stâlpi de susținere, cu arcade proptite. Unui privitor laie nici nu i se pare cât de periculoasă a fost până acum clădirea pentru trecători, chiar și pe executanți i-a surprins ceea ce au găsit. Acum, cea mai frumoasă parte a clădirii, sala de mese cu arcade este deja proptită, pivnița extrem de secundară este curățată, adevărat că doar aplecat se poate intra, nu e un loc pentru cei cu claustrofobie. Partea cea mai interesată a clădirii este cea de la etaj, unde iese la iveală  și ce anume i-a surprins pe renovatori. Uriașele arcade sunt practic doar elemente decorative, n-au rol de susținere! Peretele exterior al clădirii – pe care doar acum se vede cât era de înclinat – astfel încât a fost ținut doar de cablurile de beton și de părțile unghiulare. Arcadele au fost construite practic din formă și ca să agraveze situația, au fost umplute până la scândurile de la pod cu rămășițe de construcții (lemn, nisip, pietriș etc.), care acum vor fi înlăturate. Între timp s-a construit și un element, care va ține peretele exterior, mai târziu vor primi întărire prin injectare și arcadele.

 

Executanții au relatat: de asemenea se va efectua injectare și pe pereți, ceea ce va străbate întreaga structură, astfel va fi format un material solid.

 

E bine de știut, clădirea n-a ajuns în starea actuală doar din neglijență, întâlnirea nefericită a mai multor factori a cauzat starea de acum, aflată însă din ce în ce mai mult în stare de lichidare. Unul este pârâul Turia aflat în apropiere, din cauza căruia pivnița scundă (numai de sub prima aripă au transportat 36 de camioane de gunoi!) a fost plină continuu de apă, ceea ce a deteriorat temelia. Asta a fost rezolvată cu sistem dren, subsolul acum este deja total uscat. Și cutremurele au deteriorat clădirea, ceea ce n-au folosit pereților cârpiți când cu cărămidă, când cu piatră.

 

La reînnoire se străduiesc la mai multe. Pe de o parte în fiecare sală au fost fotografiate tencuielile sau alte elemente decorative, acelea așa vor ajunge înapoi. Interesant este că vor tencui apoi doar cu material care a fost folosit inițial (ex. nu se va folosi ciment), dar chiar și ferestrele au fost comandate de la manufacturi, care vor face ferestrele și ușile după modelul original.

 

Cea mai mare provocare: banii

 

Bineînțeles că nu se poate trece nici pe lângă banii care mișcă din temelii lumea de azi, căci clădirea va fi reînnoită din trei milioane de euro. Primarul Bokor Tibor a expus: În 2014 o societate de prietenie a inițiat salvarea clădirii și faptul că o vor umple cu viață, vor oferi loc în ea copiilor lui Böjte Csaba. Edilul a formulat: „convingerea mea este că, clădirea a ajuns în mâini bune, reînnoirea va fi terminată în timp potrivit, că o vom putea lăsa moștenire în splendoarea sa, cu utilitate și posteritate”.

 

Senatorul Fejér László Ödön a reamintit: școala din Kanta poate exista mulțumită lui Nagy Mózes și azi un nou frate franciscan Böjte Csaba este acela, mulțumit căruia clădirea se reînnoiește. Senatorul a conchis: „cu cinci ani înainte a promis că va sta lângă noi și se va realiza acest plan . În amintirea acesteia va fi și o drumeție, în 29 septembrie vom merge pe jos împreună la bâlciul din Lemnia, unde înainte cu un jumătate de deceniu am discutat soarta clădirii. Pentru mine va fi un mare cadou și faptul că pentru întâlnirea mea de patruzeci de ani de la bacalaureat va putea fi terminată această clădire, totodată la anul alma meter  din Kanta își va sărbători a 340-a aniversare. Acestea știute, nici nu-mi pot închipui o festivitate mai frumoasă. le mulțumesc din nou părintelui Böjte, președintelui UDMR Kelemen Hunor și lui Orbán Viktor, prim-ministrul Ungariei, că au purtat la inimă soarta bisericii minoriților.”

 

Sursă: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


11 septembrie 2019