Curând va fi începută reînnoirea bisericii minoriților
La primăvară vor putea fi începute lucrările de reînnoire a bisericii minoriților din Kanta, suma de bani necesară pentru construcție a fost virată de către Guvernul Maghiar în contul Fundației Sfântul Francisc din Deva – datorită acestui fapt s-au întâlnit la Târgu Secuiesc părintele Böjte Csaba, primarul Bokor Tibor și senatorul Fejér László Ödön. Despre investiție, precum și despre destinația ulterioară a clădirii au relatat în cadrul unei conferințe de presă.
Ideea reînnoirii bisericii minoriților s-a ivit încă în 2014, atunci a ajuns publicității acele idei și planuri pe baza cărora, după restaurarea biserica va oferi apoi casă unui cămin de copii, precum și unui centru de pregătire profesională. La inițiativa senatorului Fejér László Ödön, pe atunci deputat parlamentar, și a primarului Bokor Tibor a luat ființă Asociația de Prietenie GyerekKéz cu scopul ca, cu sprijinul părintelui Böjte Csaba și al Fundației Sfântul Francisc din Deva, clădirea bisericii minoriților de odinioară să poată primi din nou funcție publică. Prima fază a muncii – proiectarea – a fost făcută atunci, jumătate din cele 60 de mii de euro necesare pentru realizarea planurilor au fost procurate de către Asociația de Prietenie, iar cealaltă jumătate de către Primăria din Târgu Secuiesc. După asta, Primăria ar fi vrut să finanțeze reconstrucția cu proiect de Uniune Europeană, însă proiectul a fost respins, astfel, în lipsa unor surse financiare ulterioare, reînnoirea propriu-zisă n-a putut fi demarată.
După ce Guvernul Maghiar s-a angajat în 2018 să asigure cheltuielile lucrărilor de investiție, în cadrul întâlnirii din 4 februarie, grupul de lucru a hotărât planul de acțiune al acestora. Favoritul lucrării va fi Fundația Sfântul Francisc din Deva, astfel după asta Primăria din Târgu Secuiesc va putea accepta exclusiv doar rolul principal de susținător. Cu executarea lucrării a fost însărcinată firma Conico din Trei Scaune, al cărei reprezentant Szőcs Gyula i-a asigurat pe cei interesați că reînnoirea va fi începută cu cea mai mare eficacitate posibilă și în caz că nu se vor ivi greutăți neprevăzute pe parcursul demolării, precum și a reînnoirii, în doi ani poate s-o și termine.
În cadrul conferinței de presă, primarul Bokor Tibor a relatat că, după numeroase negocieri și discuții, și această idee a ajuns în sfârșit la realizare. A formulat astfel: „Mă bucur mult că mulțumită colaborării noastre s-a reușit salvarea unei valori din Târgu Secuiesc, astfel vom putea demonstra și după secole că am fost aici și vom fi și în viitor. Însă cel mai important este faptul că ereditatea noastră o vom putea apoi umple cu viață”. Potrivit lui Bokor, nimeni nu este mai potrivit pentru această sarcină ca părintele Böjte care, dincolo de acceptarea responsabilității și-a asumat și punerea ei în mișcare, precum și faptul că, consideră o problemă de suflet potrivit căreia așezământul se va transforma într-o investiție de pregătire profesională.
Părintele Böjte a reliefat și faptul că biserica minoriților a fost cea mai veche școală din Trei Scaune, dispune de un trecut care a ajutat și dezvoltarea celorlalte centre de educație. A adăugat: „Deoarece a fost întemeiată de către franciscani, este de datoria noastră să ne asumăm această sarcină nobilă. Astfel, vom rămâne credincioși la credința strămoșilor noștri, iar scopul nostru are și un mesaj, apoi vom salva o clădire, căreia îi mulțumim mult. Afirm cu bucurie că suntem după un proiect de succes, ba chiar am ajuns în posesia sumei necesare pentru construcție, astfel după obținerea autorizațiilor oficiale, sperăm că la începutul lui aprilie vom putea începe și lucrările” A subliniat: „Scopul său ar fi aceea de a educa oameni care din punct de vedere profesional sunt pregătiți pentru a ne face mai ușoară viața”. Părintele consideră că la Târgu Secuiesc ar ajunge în prim-plan manufactura și ar ajuta pregătirea profesională a copiilor aflați într-o situație defavorabilă sau a celor orfani.
Fejér László Ödön a reamintit întâlnirea de mai mulți ani cu fratele Csaba la Lemnia, atunci când s-a ivit ideea de reînnoire a bisericii minoriților, precum și ca aici să poate ajunge acei copii care ar dori să învețe. Senatorul și-a amintit că răspunsul pozitiv al părintelui Böjte a fost deja clar. Senatorul Fejér László Ödön a relatat: „Ca locuitor în Târgu Secuiesc, precum și fost elev în Kanta, este de mult timp un vis ascuns de-al meu reînnoirea bisericii minoriților, adăugând: „faptul că fratele Csaba și fundația condusă de el iau în îngrijire și umplu cu conținut această clădire veche e o garanție pentru mine că tot ceea ce ne-am închipuit împreună devine realitate, va ajuta tuturor celor care au nevoie și va avea un rol hotărâtor în viața comunității noastre”.
După lucrările de reînnoire planificate pentru doi ani, biserica va putea găzdui 40 de copii – acest fapt se va schimba doar în cazul în care vor apărea probleme legate de acordarea autorizației sau cu ocazia construcției.
4 februarie 2019