Ce va fi cu tine, SCPC?
Ieri s-a desfășurat o dezbatere de două ore cu participarea agricultorilor și a politicului legat de stația de cercetare a cartofilor (SCPC) din Târgu Secuiesc, dacă e nevoie sau nu de SCPC. Discuția a fost inițiată de primarul Bokor Tibor și deputatul Fejér László Ödön.
În problema dacă stația de cercetare se ocupă într-adevăr cu ceea ce i-ar fi sarcina, s-a format o părere aproape unitară: nu, deoarece SCPC, care deține 367 de hectare, face cercetare doar pe 2,2 ha, pe celelalte se desfășoară producție normală. Deputatul a demonstrat acest lucru cu înregistrări aeriene, respectiv a atras atenția asupra unui tabel care figurează într-o documentație groasă. După acesta stația a produs în 2007 599 tone de sămânță, în 2008 892,9 de tone, în 2009 1295,7 de tone, pe când în 2010 797 de tone și este vorba despre nouă tipuri de soiuri (Redsec, Milenium, Coval, Productiv, Nemere, Luiza, Speranţa, Armonia și Gared). Mai mulți au constatat că de aceste soiuri n-are nevoie piața.
Könczei Csaba, conducătorul Direcțiunii Agricole Județene Covasna a expus: În Trei Scaune se cultivă cartofi pe 11-12mii de hectare, necesitatea de sămânță a acestui teren este 33-35 mii (!) de tone. La asta e ridicol a raporta invocarea SCPC-ului și majoritatea celor care au luat cuvântul au afirmat că nu poate concura nici în calitate, nici în cantitate cu concurența experimentată în majoritate în Olanda.
Dr. Mike Luiza, directorul SCPC, în articolul de ieri din Mesagerul de Covasna a afirmat, după o carantină de cinci ani, din 2016 planifică să producă sămânță pe 30 de hectare, căci au experimentat 12 soiuri, în anul trecut la expoziția de invenție a Pro Invent de la Cluj au primit și medalie de aur Armonia și Redsec. S-a pus întrebarea: ce se întâmplă pe celelalte suprafețe, unde dispar banii?, Au existat care așa știu: în Regat valorifică cartofii în general cu 30-40 de bani kilogramul, însă în ciuda acestui fapt SCPC se află într-o situație apropiată falimentului. Fejér László Ödön a relatat: lui, ca deputat, SCPC este obligat să-i arate facturile de vânzare, căci este vorba despre o instituție de stat, nu despre un SRL.
A fost rostit, ar fi bine de înființat o asociere realizabilă în parteneriat cu sfera privată și publică, care se ocupă cu reproducerea soiurilor capabile de a susține concurența la un preț accesibil și ar putea deservi necesitatea județului. Oprea Romulus, președintele Cartof-Cov a expus: pentru dezvoltarea cartofilor din țara de baștină sunt necesare o mulțime de bani și timp, nouă nu ne stau la dispoziție nici tehnologia, nici banii, cu atât mai mult, terenurile lui SCPC vor rămâne încă mult timp în carantină din cauză de infecție.
S-a conturat și o rezolvare de compromis acceptat de majoritate, pe baza căreia SCPC trebuie să rămână, însă prima dată să aibă loc restituirea proprietăților. Fejér László a relatat publicației Székely Hírmondó că la următoarea conciliere va încerca să-i invite atât conducătorul academiei de agricultură și silvicultură (SCPC este subordonat acestuia), cât și pe ministerul agriculturii și – cu puțin noroc – pe proaspătul prim-ministru denumit Dacian Cioloș, pentru care trebuie terminată și plângerea care va fi scrisă cu implicarea specialiștilor.
Sursă: Bartos Lóránt, Székely Hírmondó
13 noiembrie 2015