Prin ochii lui Robert, un om cu handicap mintal (traumatizat la naștere) putem obține o incursiune în zilele regimului Ceaușescu la 28 noiembrie, sâmbătă de la ora 19 în studioul sălii mari al Casei de Cultură Vigadó, prin monodrama lui Székely Csaba: Vă plac bananele, tovarăși? de la Studioul Yorick din Târgu Mureș, în organizarea Studioului Vigadó și a Teatrului Orășenesc.

 

Numele lui Székely Csaba poate suna cunoscut, căci el a regizat și piesele trilogiei Mina (Floare de mină, Apă de mină, Orbire de mină) prezentate și la Târgu Secuiesc. Inițial „Vă plac bananele, tovarăși?” a fost scrisă pentru proiectul scenariului radiofonic BBC, acolo a câștigat titlul de Cea mai bună Dramă Europeană în 2009. Adică aici a trebuit lui Székely Csaba să ne facă pe noi, cei cu vedere din exterior și de departe, să vorbim și după cum indică și premiul, a făcut-o cu un succes total.

 

Vă plac bananele, tovarăși? este o poveste simplă despre o viață nu prea simplă. Umblăm în România lui Ceaușescu, unde tuturor le este frică, e bănuitor și rabdă de foame, în afară de povestitorul Robert. Deoarece Robert are totul, poate să mănânce chiar și banană., adică tatăl lui este stăpânul vieții și al morții în oraș, unde Robert crește. Însă această creștere totuși nu e simplă, căci mama lui plânge toată ziua, fratele mai mare vrea să-l omoare neîncetat, singura fată însă, pe care o place, este „dușmana” sistemului.

 

Locația monodramei este o încăpere de audiere și mult timp nu a ieșit la iveală nici că acestei audieri unde și când îi vine rândul. Ceea ce face individual acest spectacol este că vedem totul în frumusețea și brutalitatea sa directă prin ochii lui Robert reformat de Sebestyén Aba. Acest caracter însă nu minte și nici nu înfrumusețează altfel lumea, de cum o vede. Nu îl influențează puncte de vedere de interese și norme ale societății, n-are prejudecăți și nu presupune lucruri rele despre alții. Relatează cu o naturalețe de sine înțeles și acele întâmplări absurde care caracterizează totalitaritatea sistemului ceaușist, ca de exemplu imaginea florilor vopsite în culorile tricolorului, apoi umezirea lor în ploaie, în omagiul vizitei președintelui. Regizorul spectacolului este Sorin Militaru. Durata: cc. 85 de minute (fără pauză).

 

Prețul biletelor de intrare 10 lei. Pot  fi găsite prealabil în biroul de relații cu publicul, de luni până joi între orele 8-19, vineri între orele 8-15, precum și înainte cu o oră de spectacol. Posibilitate de rezervare de locuri la numărul de telefon 0267/361081 sau la adresa de e-mail office@vigado.ro.


17 noiembrie 2015