Mulțumită modificării UDMR-ului, vor putea avea apoi parte de finanțare europeană optsprezece orașe din Transilvania. Conform  proiectului, s-ar putea înființa noi zone metropolitane, după care însă s-ar putea introduce proiecte de sprijin pentru investiții. Bokor Tibor, primarul din Târgu Secuiesc, a expus: asta ar fi un mare sprijin pentru orașele mici.

 

Inițial, corifeii Uniunii Salvați România (USR) ar fi dorit doar orașele cu peste 40 de mii de locuitori să beneficieze de un astfel de sprijin, ceea ce ar fi exclus din start de posibilitatea de a introduce proiect orașele de mărimea lui Târgu Secuiesc. Din scrisoarea de înștiințare a UDMR aflăm: uniunea a intervenit, astfel s-a reușit a oferi și orașelor mici o mână de ajutor.

 

Cseke Attila, conducătorul grupului parlamentar UDMR din Senat, după ce plenul Senatului ca cameră decizională, a acceptat proiectul care conține și modificarea UDMR, a declarat: „În forma originală proiectul a avantajat în total șase orașe din România, căci fiecare alt municipiu din România e mai mic de 40 de mii de locuitori, astfel Odorheiu Secuiesc sau chiar și Reghin ar fi căzut sub pragul stabilit de USR”.

 

De ani de zile sistemul de finanțare al Uniunii Europene este reglementat de România în așa fel, încât favorizează doar orașele mari, pe când orașele cu 10–40 de mii de locuitori n-au avut posibilitatea de a introduce proiect. Cseke Attila a relatat: „De nenumărate ori am subliniat necesitatea ca sistemul de finanțare, prin diverse programe, să fie lărgit și pe micile orașe. Guvernul Cioloș s-a silit să întărească orașele mari față de orașele mici, cu această măsură n-am fost de acord nici atunci și acum am fost de partea localităților mai mici. Astfel, conform legii, pe lângă orașele mari, 44 de municipii din România și în cadrul acestora și 18 din Transilvania vor putea avea parte de sprijin”.

 

Unul dintre acestea este și Târgu Secuiesc, al cărui primar a relatat: așteaptă de mult timp, ca să se nască o astfel de măsură, chiar și atunci, dacă se poate folosi de asta doar în următorul ciclu de buget al UE.

 

Edilul orașului breslelor a relatat: „De foarte multă vreme am așteptat această decizie, căci rămânerea în urmă a orașelor mici e extrem de vizibilă față de orașele mari. Această măsură oferă posibilitatea să ajungem la surse ale Uniunii Europene fără proiect, ceea ce s-ar putea stiliza la îmbunătățirea nivelului de trai al teritoriului. Cu toții știm că Târgu Secuiesc este capitala a Trei Scaune de Sus, aici vin oamenii de la țară la muncă, copiii la școală, asistența sanitară e asigurată în mare parte de oraș. Măsura poate asigura multe posibilități în privința îmbunătățirii serviciilor. Pot fi proiectate drumuri ocolitoare, pentru a fi dispensat orașul de transportul mărfurilor și ne-am putea gândi din nou și la organizarea transportului comun. Multe orașe mari au reușit să achiziționeze în acest ciclu autobuze electronice, și acesta ar putea fi un avantaj al măsurii, dacă intră în vigoare. Evident, dacă trebuie să acționăm, ne vom consulta și cu primăriile din împrejurimi, ca să putem elabora împreună și o strategie”.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


2 octombrie 2019