În 6 octombrie 1849 au fost executați 13 martiri din Arad și doi din Budapesta, care au decedat pentru cauza maghiară asemenea unui soldat serios, cu demnitate. Asta acum 170 de ani. Înainte de execuție, Aulich Lajos a spus: „Am slujit, am slujit, totdeauna doar am slujit. Eu voi sluji și cu moartea mea. Știu că mult iubitul meu popor maghiar și țara mea vor înțelege acea slujire”. Despre martirii din Arad ne amintim și de această dată cu o festivitate demnă.

 

Clasa a X-a C a Liceului Teoretic Nagy Mózes prezintă o reprezentație dramatizată din poeziile lui Czegő Zoltán, la care va fi prezentată cu poeziile poetului contemporan purificarea sufletească a martirilor care se confruntă cu moartea. Titlul: Cu toții căutăm unul pe celălalt. Din partea Liceului Teoretic Nagy Mózes rostește discurs Csiszár Krisztián, apoi orchestra școlii interpretează numărul cu titlul Cântecul clopotelor și două cântece populare. Elevii Colegiului Reformat contribuie și în anul acesta la festivitate, ei participă cu cântecele cu titlul Ei sunt Ungaria și Aceasta este țara mea. Profesori pregătitori sunt Dr. Deák Ferenc, profesor de lb. maghiară și Ruszka Sándor, preot reformat.

 

Festivitatea va avea loc în curtea Liceului Teoretic Nagy Mózes în 4 octombrie 2019, vineri de la ora 14. Primăria Târgu Secuiesc contribuie de ani de zile la comemorare. Festivitatea se încheie cu depunerea coroanelor de flori în fața plăcii comemorative a lui  Sujánszky Euszták, profesorul de odinioară al școlii, preotul de spovedanie a martirilor din Arad.

 

Primăria Târgu Secuiesc, precum și cele două instituții școlare organizatoare vă așteaptă pe toți cu drag la eveniment!


2 octombrie 2019