Au ajuns la sfârșitul unei enorme investiții la Târgu Secuiesc și la una dintre momentele de încheiere a avut loc ieri la amiază, când au predat noua stație de epurare. După specialiști asemenea construcție nu există în România, dar încă și în Europa de Est este considerat o raritate.

 

Înainte cu trei ani la Târgu Secuiesc a început o mare investiție, printr-un proiect european au început înnoirea sistemului de apă și canalizare, respectiv lărgirea lui. Încet a sosit timpul predării noii construcții, întâi au tăiat panglica la noua, moderna stație de epurare, construită din aproape 22 milioane de lei. Evenimentul a avut loc la noua stație de epurare aflată pe drumul spre Catalina (în opinia publică a intrat ca „iepurare”), în prezența oficialităților locali și naționali, a constructorilor, a proiectanților și a reprezentanților presei. A fost invitat și Marius Nică, conducătorul portofoliului Ministerului Responsabil de Fondurile Europene, care însă nu a sosit.

 

Marele deranj nu e lipsit de motiv, căci după cum a fost rostit la deschidere: o construcție asemănătoare nu există în România, dar încă și în Europa de Est este considerată o raritate. Au rostit scurte cuvântări reprezentantul constructorului Hidroconstrucții SA., proiectantul conducător, deputatul Fejér László Ödön și primarul Bokor Tibor. Cel din urmă a mulțumit firmei pentru munca profesională, totodată a mulțumit locuitorilor orașului pentru răbdare și și-a cerut iertare pentru toate acele neplăceri pe care cei din Târgu Secuiesc a trebuit să le suporte pe parcursul muncii de anvergură, care a transformat întregul oraș într-un șantier de construcții. A mai adăugat, aceasta este o realizare, care este în folosul tuturor, căci apa de băut va fi mai curată, respectiv apa murdară care reajunge în natură mai ecologic.

 

După tăierea panglicii cei prezenți, pe lângă explicații de specialitate, au examinat noua construcție care se compune din mai multe sisteme de rezervoare, controlate de computer, din mecanisme complexe. Sistemul se află la ani de lumină de cel vechi, căci doar în imediata apropiere a rezervoarelor se poate simți puțin miros de apă murdară. Stația de epurare neutralizează materialele distrugătoare de mediu aflate în apă murdară și produsul final este o apă aproape curată ca cristalul, care va reajunge în circuitul natural. Utilajul mecanic este unic, căci contrar celorlalte aparate asemănătoare existente în țară este capabil să înlătura  materialul uscat până la o particulă cu diametrul de un milimetru, pe când în alte locuri cu diametrul de circa șase milimetri. Sistemul e capabil a deservi 25 de mii de locuitori.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


Invalid Displayed Gallery


29 octombrie 2015