apor_peter_altalanos_iskola

Apor Péter a fost un baron, scriitor, poet, aristocrat secui, memorialist maghiar din Turia de Jos, județul Covasna. A fost nepotul scriitorului István Apor. A urmat studiile la Cluj și Sâmbăta Mare. A fost comite suprem al comitatului Târnava Mică din 1699, jude regesc în scaunul Trei Scaune (1708). În 1713 obține titlul de baron. A scris mai multe lucrări, dar principala rămâne Metamorphosis Transylvaniae din anul 1734 în care oferă o descriere amplă și critică despre dezvoltarea economică, socială și religioasă a Transilvaniei în perioada stabilirii și consolidării dominației habsburgice de la sfârșitul secolului al XVII-lea și din prima jumătate a veacului al XVIII-lea.

 

Trecutul liceului este strâns legat de educaţia agricolă profesională a regiunii Trei Scaune, care este situată în partea de sud-est a Transilvaniei. Cursuri și training-uri au avut loc în agricultură din anul 1930, dar, instituţionalizat, învăţământul agricol din Târgu Secuiesc există numai din anul 1935, ca urmare a iniţiativei bisericii batolice. De la reforma învăţământului în 1948 şcoala agricolă se transformă în Școala Tehnică Agricolă. În 1966 se pun bazele școlii de agricultură , care va fi cunoscută  sub numele de Liceul Agricol începând cu anul 1977. Până în 1989, specificul agricol al școlii nu s-a schimbat. În 1990 numele școlii se schimbă în Liceul „Apor Péter”, în 1993 denumirea școlii suferă o nouă schimbare devenind Grup Școlar Agroindustrial „Apor Péter”. Numele școlii se mai schimbă de două ori: în 2001 devine Grup Școlar „Apor Péter” și în 2012, schimbare care coincide cu numele actual, Liceul Tehnologic „Apor Péter”.

 

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale susţine Liceul Tehnologic Apor Péter, instituția fiind cu profil preponderent agricol. Finanţarea se realizează prin investiţii specifice în agricultură precum şi prin cheltuieli materiale necesare funcţionării acestora.

 

În prezent liceul are 20 de hectare de teren agricol care este utilizat în scop didactic, are un parc auto și agricol propriu, parc botanic, săli, ateliere și laboratoare moderne dotate conform specializărilor și tehnologie IT de ultimă generație.

 

Toate calificările sunt acreditate, stabile și recent evaluate de către ARACIP. Are școala de șoferi pentru categoriile auto și tractor. Are o cantină modernă cu mâncare excepțională și internat modernizat.

 

Datorită proiectului câștigat de Primărie, școala este în curs de reabilitare integrală, extindere și dotare.

 

Director: Dr. Constantinescu Herman

Contact: +40 267 361 332