Comoara de artă a secuilor, tunul lui Gábor Áron, ajunge pe un nou soclu. Relicva istorică va fi expusă la 15 martie în Casa de Cultură Vigadó din Târgu Secuiesc, deja pe noul afet. Afetul actual nu corespunde modelelor folosite pe parcursul luptei pentru libertate de la 1848, pe deasupra l-au confecționat înainte cu 50 de ani.

 

Județul înfrățit al lui Trei Scaune, județul Heves a donat 200.000 de forinți Muzeului Național Secuiesc, pentru a confecționa un nou afet singurului tun existent al lui Gábor Áron. Sosirea tunului la Târgu Secuiesc va fi sărbătorită cu o deschidere festivă la 15 martie, duminică de la ora 13 și 30 de minute. Expoziția cu titlul „Va fi tun!” – Lupta de autoapărare din Trei Scaune din 1848-49 va fi apreciat de către Vargha Mihály, directorul Muzeului Național Secuiesc, vor rosti cuvântări Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna și Szabó Róbert, președintele Adunării Generale din județul Heves.

 

Cum este cunoscut singurul tun supraviețuitor al lui Gábor Áron, după un exil de patruzeci de ani în București în 2010 l-a primit mai înainte provizoriu, apoi definitiv, Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe. Acum tunul original va ajunge pentru două săptămâni la Târgu Secuiesc, va putea fi văzut în sala de expoziții de la parter a Casei de Cultură Vigadó de la 15 până la 31 martie, între orele 8-16.


Invalid Displayed Gallery


11 martie 2015