Asemănător anilor precedenți, și în acest an a fost organizat concursul de orator pentru elevi Vuiește Martie publicat de Organizația din Târgu Secuiesc a UDMR, la care se caută elevul orator al festivității centrale din 15 martie. La măsurarea ținută în sala mare a Muzeului Breslelor Incze László s-au prezentat zece liceeni.

 

Cei trei membrii ai juriului au fost  Józsa Irén, profesoară de limba maghiară, Ménessy Kinga, colaboratoarea primăriei și Lung László Zsolt, directorul Casei de Cultură Vigadó. Concurenții au decis prin tragere de sorți în ce ordine își vor prezenta discursurile. Primul discurs al concursului de oratori a fost rostit de Sebestyén Rita care, folosindu-se de mai multe ori de cuvintele lui Wass Albert, a atras și de mai multe ori atenția auditorului asupra trecutului glorios al națiunii maghiare și la necesitatea spiritualității contemporane a lui Petőfi și Kossuth, Táncsics și Gábor Áron. Diferența temelor discursurilor, care au urmat la rând, a pus într-o situație dificilă nu doar juriul, ci și pe cei prezenți, i-au stimulat la meditație. Ce este sărbătorirea? De ce nu îi înțelegem pe Petőfi și Kossuth? Ce înseamnă a fi maghiar și european? Discursul de încheiere a fost rostit de Ambrus Attila care și-a încheiat cuvântarea cu o propoziție respectuoasă, făcând perceptibil asuprirea atârnată pe națiunea noastră: „Tată, aș merge la defilare. Bine fiule, du-te, dacă îndrăznești”.

 

Pe baza deciziei juriului au primit mențiune Molnár Balázs, Voloncs Attila și Ambrus Alpár , au obținut locul trei Mike Bernadett și Barbócz Balázs. Locul doi a fost obținut de Budai István câștigătorul concursului din anul trecut. Câștigătoarea concursului de oratori pentru elevi Vuiește Martie a fost Bagoly Annabella, care va fi eleva de orator la festivitatea din centru de la 15 martie. În numele organizatorilor, premiile au fost înmânate de deputatul parlamentar Fejér László Ödön. Cei de pe locul trei s-au îmbogățit cu câte 50 de lei, cel de pe locul doi cu 100 de lei, iar cea de pe locul întâi cu 150 de lei, totodată din bunăvoința domnului deputat cei zece concurenți vor putea vizita parlamentul din București.

 

Numele celor zece participanți: Budai István, clasa a X-a, Molnár Balázs, clasa a X-a, Barbócz Zsolt, clasa a X-a , Voloncs Attila, clasa a IX-a, Bagoly Anabella, clasa a IX-a, Sebestyén Rita, clasa a XI-a de la Liceul Teoretic Nagy Mózes, Száz Izabella, clasa a XII-a de la Liceul Pedagogic Bod Péter, Mike Bernadett, clasa a X-a de la Liceul Reformat, Rancz Xénia și Ambrus Attila, clasa a XII-a de la Liceul Tehnologic. Apor Péter.


Invalid Displayed Gallery


11 martie 2015