Locuitorii orașului și vizitatorii au fost întâmpinați la Târgul de Toamnă în douăsprezece locații, cu aproape treizeci de apariții și cu programe culturale colorate, distractive și gastronomice. Pregătirea seriei de programe a târgului a fost asumată de organizațiile, asociațiile, întreprinzătorii care-și desfășoară activitatea în oraș, de tinerii care au vrut să activeze, multiplele activități au fost coordonate de către Primăria locală.

 

Organizatorii, pe lângă faptul că de la an la an ținut cu regularitate programele care se bucură de o mare popularitate, îmbogățesc manifestarea cu noi elemente spectaculoase. Nici în anul acesta nu este altfel: joi după-masă au instalat umbrele colorate deasupra străzii Petőfi Sándor care duce spre centru, la fântâna arteziană i-a așteptat pe cei care soseau în piața Gábor Áron inscripția Târgu Secuiesc vopsit în culorile „culesului de valori”. La târgul produselor tradiționale s-au prezentat aproape o sută douăzeci de producători și meșteșugari. Dintre orașele înfrățite din Ungaria ale Municipiului Târgu Secuiesc au sosit delegații din Hatvan, Terézváros, Paks, Mezőhegyes și Mezőkövesd.

 

Vineri înainte de masă au predat în parcul Molnár Józsiás dezvoltarea parcului efectuată de către Asociația Soare Verde, pe care organizația civilă l-a realizat împreună cu Primăria și cu Asociația de Femei din Târgu Secuiesc. În program au plantat o sută zece de flori perene în jgheaburile etajate și din bușteni au format o sală de clasă exterioară utilată cu tablă. Au inventariat și păsările frecvente ale parcului, din acestea au confecționat o tablă ilustrativă cu ajutorul fotografiilor lui Gál László și Clara Bejarano Sanchez. În parc au identificat nouăsprezece specii de copaci. Pentru această ocazie asociația a publicat și o ediție de opt pagini cu titlul Păzește-l, e al tău! despre scurta istorie a parcului Molnár Józsiás, despre dezvoltarea lui. Președintele asociației Ráduly Attila a remarcat: din cele șaptesprezece căsuțe pentru păsări așezate au furat deja opt pe parcursul a două luni. Cine are nevoie de casă pentru păsări să ceară de la asociație, o dau gratis – a izbucnit Ráduly Attila -, dar să n-o fure.

 

În urma acesteia, în apropierea Sălii Polivalente au predat terenul de joc construit expres pentru copii mici, care s-a realizat prin colaborarea Fundației Comunitare din Trei Scaune (HKA), a Asociației Soare Verde și a primăriei, cu sprijinul fabricilor de confecții New Fashion și Zarah Moden. Primarul Bokor Tibor a relatat: Primăria dorește să fie partener în realizarea fiecărui program care contribuie la înfrumusețarea orașului și servește comunitatea locală. Bereczki Kinga, președintele administrativ al HKA a evocat: la 5 iunie peste două sute s-au angajat în acțiunea Pedalează pentru un scop bun!, pentru ca terenul de joc să se realizeze.

 

Deschiderea oficială a sărbătorii orașului s-a desfășurat vineri după-masă, la eveniment au colaborat fanfara și grupurile de majorete ale Clubului Elevilor din Târgu Secuiesc. Pe scenă seria de seară a concertelor a fost deschisă de Dirty Slippers, după orchestra pop-rock din Gyula care în acest an își sărbătorește a zecea aniversare a existenței a cântat László Attila, câștigătorul din Târgu Secuiesc al concursului de căutare de talente „Se naște o stea”. Principala atracție a serii de vineri a fost apariția lui Republic, orchestra a oferit și gustare din albumul său apărut în mai, cu titlul Să desenăm vise.

 

Secuimea de la înălțimea unui zbor de pasăre

 

În galeria Kosztándi pot fi văzute până la sfârșitul lui septembrie treizeci și una de fotografii de mare dimensiuni, realizate în marea lor majoritate din avion. Se deschid în fața noastră într-o perspectivă care diferă de cel obișnuit minunatele peisaje lui Trei Scaune, Ciuci și Scaunul Gheorgheni, ale Harghitei, raritățile naturale la expoziția lui Fodor István cu titlul Secuimea de la înălțimea unui zbor de pasăre, care s-a deschis sâmbătă ca parte organică a Târgului de Toamnă.

 

Fotograful a fost invitat la Târgu Secuiesc de către Ötvös Boglárka, redactoarea Calendarului Secuiesc. De origine din Gheorgheni, în funcția sa principală de medic specialist orelist, Fodor István consultă în apropierea orașului Miercurea Ciuc, la Lăzarea și Vlăhița. Fotografiile au fost prezentate până acum în numeroase orașe din Transilvania și în multe locuri din Ungaria, ultima oară la Consulatul Principal al Ungariei din Miercurea Ciuc. „Fiecare fotografie a lui este bine construită, este în echilibru și de pe fiecare radiază avântul” – a formulat la deschiderea expoziției artistul fotograf Bartha Zsolt. Vizitatorii expoziției au avut parte, pe lângă revelația vizuală, și în surpriză gastronomică din bunăvoința gazdei Hegedűs Ferenc și maestrului cașcavalului Bot Gábor.

 

Plimbare în trecut

 

Ca și în anii anteriori, una din cele mai importante atracții a Târgului de Toamnă din anul acesta a constituit manifestarea Asociației de Femei din Târgu Secuiesc, călătoria în timp Plimbare în trecut organizată cu a patra ocazie.

 

Vineri după-masă în sala mică a Casei de Cultură Vigadó actrița Meister Éva, membra de onoare a Asociației de Femei din Târgu Secuiesc, a prezentat monodrama lui Kocsis István cu titlul Árva Bethlen Kata. În urma acesteia, membrii asociației s-au plimbat în piața Gábor Áron în creații de haine care au evocat secolul al XIX-lea, lor li s-au alăturat trei membrii ai Asociației Soare Verde în uniforma fidelă epocii al celui de-al 15-lea regiment secuiesc de infanterie, iar Corul Mixt din Magyarfenes în portul popular din Kalotaszeg. Cei din urmă au adus cu ei și steagul corului. Cei aflați în centru i-au aplaudat în mai multe situații pe participanții la călătoria în trecut.

 

Coase un șorț frumos!

 

Organizat pentru bărbați, chemare pentru bărbați. În anul acesta Zarah Moden și New Fashion s-au alăturat manifestărilor Târgului de Toamnă cu concursul cu denumirea Coase un șorț frumos! Proba spectaculoasă și îndeosebi distractivă s-a bucurat de o mare popularitate, în cortul înzestrat cu mașini moderne de cusut, aflat în apropierea scenei, a fost mișcare mare, atât sâmbătă, cât și duminică, mulți și-au încercat norocul și au cusut pe lângă instrucțiuni de specialitate câte un șorț pentru cei dragi, pe care l-au putut duce acasă. În cusutul de șorț s-a antrenat și primarul Bokor Tibor. O dată cu înscrierea la concurs cei care s-au prezentat au primit și tichet cadou și loz. Cu cel din urmă au putut participa la tragerea la sorț de ieri, câștigul a constat în trei biciclete valoroase oferite de cele două fabrici de confecții.

 

„Marea majoritate a angajaților care lucrează la noi sunt femei și ne-am gândit că și bărbaților trebuie să le oferim posibilitatea să demonstreze: se pricep la arta cusutului. Cu atât mai mult, căci la Târgu Secuiesc acesta are tradiție, căci au existat aici bresle renumite, legate de profesie” – a declarat Bakk-Vitális András, reprezentantul fabricilor de confecții Zarah Moden și New Fashion.

 

Festival popular de cartofi

 

Sâmbătă, la Ziua Națională a gulașului au ținut a șasea oară în parcul Molnár Józsiás festivalul de cartofi, concursul de gătit de cel mai mare rang al orașului breslelor, care se bucură de la an la an de un succes și frecvență din ce în ce mai mare. La concursul din anul acesta s-au înscris șaisprezece echipe – șapte din Târgu Secuiesc, șapte din Sfântu Gheorghe, câte una din Focșani, Covasna, Budapesta, Paks, Mezőkövesd și Miercurea Ciuc, respectiv Hilib, Harale și Ghelința împreună. Festivalul de cartofi este una din principalele evenimente a seriei de festival gastroturism organizat de Asociația Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV), protectorul a fost Ordinul din Transilvania al Ordinului Cavalerilor din Szabadtűz. Principala condiție a preparării mâncărurilor a fost ca să fie fierte la foc deschis, în ceaun și fiecare mâncare trebuie să conțină cartofi.

 

Pe lângă mâncarea principală fiecare echipă a prezentat și un platou rece. Pâinea de casă, murătura, condimentele, apa minerală, țuica, vinul și ornamentele pentru masă fiecare le-a dus de acasă. Juriul de specialitate și ordinul cavaleresc au fost prezentați de  Bágyok Károly, cancelarul principal Ordinului din Transilvania al Ordinului Cavalerilor din Szabadtűz. Mâncărurile gustoase, preparate pe baza rețetelor tradiționale pentru treizeci de persoane, după jurizare le-au putut gusta și vizitatorii în schimbul unei sume simbolice. Premiile au fost înmânate echipelor de către Bágyok Károly și de membrii juriului. Au împărțit trei premii întâi, pe care le-au primit Mezőkövesd, Asociația întreprinzătorilor din Ciuc și echipa Agrimix din Focșani, premiul doi au primit Asociația de Femei din Târgu Secuiesc și Fete-Femei din Covasna, pe locul trei au ajuns Asociația Soare Verde și echipa Zatokás (Hilib, Harale, Ghelința împreună). Echipa din Mezőkövesd pe lângă premiul întâi a preluat și cupa ambulantă de la echipa din Focșani. Bágyok Károly a anunțat: pe membrii Asociației de Femei din Târgu Secuiesc și pe cei ai Agrimex din Focșani i-au invitat în rândul Ordinului din Transilvania al Ordinului Cavalerilor din Szabadtűz.

 

Cu marfă colorată în centru

 

La Târgul de Toamnă optzeci de meșteri populari și meșteșugari din Trei Scaune, din județele Harghita, Mureș și Cluj și-au oferit marfa variată în piața Gábor Áron. László Károly, președintele Asociației de Artă Populară din Trei Scaune Barabás Zsombor, a făcut cunoscut că participanții au fost invitați de către organizație și de trei ani sosesc la Târgul de Toamnă într-un număr așa de mare meșteri populari din întreaga Secuime, cei mai mulți și în anul acesta din Trei Scaune. De la sculptura în lemn la vopsitul sticlei fiecare ramură a artei populare și meserie populară a fost reprezentată, organizatorii au avut grijă ca printre mărfurile expuse să nu se amestece operă artistică de un nivel scăzut. În cel mai mare număr au fost prezenți sculptori în lemn și înșiruitori de mărgele.

 

Vin, muzică, dans

 

Și despre atmosfera culesului viei s-a îngrijit Hegedűs Ferenc, proprietarul Curții Vinului, în ultimele două zile ale Târgului de Toamnă, când a organizat gustarea vinurilor și casă de dans. După spusele sale, deoarece vara din anul acesta a fost foarte caldă, în Ungaria a început culesul viei, de aceea viticultorii mai mari n-au putut veni la Târgu Secuiesc. Astfel în anul acesta doar pivnița de vinuri Szedmák a fost reprezentată în Curtea Vinului, dar iubitorii de vin au putut gusta și vinuri din Eger, Villány și Etyek. La casa de dans de sâmbătă Orchestra Heveder a asigurat muzica de dans, ieri seară au urcat pe scenă Ansamblul de Dans Popular Perkő, precum și Ábri Béla și orchestra sa.

 

Astfel au văzut participanții zilele orașului

 

Târgul de Toamnă deja este mult mai mult decât o revelație de concert, însă cine asta caută în el, în ediția din anul acesta a putut găsi cu prisosință. Membrii orchestrei Republic au fost primiți de o masă numeroasă, pasionații lor au cântat cu ei până la capăt cele mai vechi șlagăre ale lor. Republic a demonstrat din nou că totdeauna știe, să ofere și ceva nou, durabil, iar publicul din Târgu Secuiesc de bună seamă a închis în inimă și acest concert. După apariție, Boros Csaba, membru fondator, cântăreț și chitarist de bas, a spus: „În Transilvania totul este altfel și frumos, astfel de peisaje nu există în acea țară, unde trăiesc eu. Ciudat este în tot, că vine omul 600-700 de kilometri și se întâlnește la fel cu maghiari”. Boros consideră important, ca orchestra să merite iubirea publicului și în această distribuție: „acest republic trebuie să fie mai puternic, decât a fost în timpul lui Cipő. Noi trebuie să oferim pe scenă mult mai mult, pentru a putea demonstra că acest Republic este orchestră și fără Cipő. El sufletește este totdeauna cu noi. Orchestra însă trebuie să fie viabilă și trebuie să demonstreze că și în această formație merită încrederea publicului.”

 

Lista concertelor mari de sâmbătă a fost introdusă de Musicum din localitate, pe ei i-a urmat orchestra de mare popularitate din Pécs, Punnany Massif. Publicul a adorat orchestra cu zece membrii, tinerii le-au scandat aproape cuvânt cu cuvânt textele. Omul de bază Felcser Máté a servit și cu o surpriză celor din Trei Scaune de Sus în ce privește originea sa, marea parte a familiei sale este de origine din Ojdula. În urma concertului omul de bază s-a pronunțat astfel: „cel mai mult, ce se poate duce de aici acasă, este sociabilitatea oamenilor și inima lor dreaptă, ceea ce pentru noi este practic uimitoare. Eu așa cred că acolo unde da este da și nu este nu, unde oamenii răspund drept, sincer, acel lucru este o foarte bună încărcare pentru noi. Totdeauna ajută la a vedea că nu trebuie pestrițat adevărul.” Echipa lucrează chiar la un album nou, care va vedea lumina zilei la sfârșitul lui septembrie.

 

Trupa Zanzibár de asemenea sâmbătă seara a lovit între coarde. „Aici noi totdeauna ne simțim bine, căci cumva publicul totdeauna ne dă o încărcare în plus. Pentru ceva, nu pot explica ce. Totdeauna spunem, că ar trebui să ne mutăm aici” – a spus Terecskei Rita, cântăreața echipei. Când au întrebat-o despre tumultul din târg, Rita a spus că preferatul ei este rezolvarea cu umbrele. „Am și făcut fotografie sub umbrele, pe care am încărcat-o și pe pagina noastră de Facebook. Aceea mie mi-a plăcut în mod hotărât.”

 

Szabó Ádám a sosit la Târgul de Toamnă cu talentul din Târgu Secuiesc Katona Tamás. Spune că pentru el Transilvania e picantă și de un gust bun, unde se simte ca acasă. „Totdeauna simt că oamenii îmi sunt foarte aproape. mă împrietenesc altfel cu ei și toată lumea e mai degajată, se deschid mai ușor. Aș formula că Transilvania este foarte picantă și de un gust bun” – a răspuns Ádám, care cu orchestra sa cu numele YesYes se pregătește cu un cântec nou pentru octombrie.

 

Târgul de Toamnă s-a încheiat duminică seara cu concertul Bródy János și Kormorán, respectiv cu un joc de artificii fastuos.

 

Sursă: Háromszék, Iochom István; precum și  www.oszisokadalom.ro


4 septembrie 2015