Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc la 21 mai, joi de la ora 19 în sala mare a Casei de Cultură Vigadó prezintă spectacolul său alcătuit din operele lui Tamási Áron, Învierea adevărată.

 

Bilete pot fi achiziționate în biroul de relații cu publicul al Casei de Cultură Vigadó în zilele de lucru între orele 8 și 16, precum și cu o oră înainte de spectacol. Prețul biletelor de intrare este de 15 lei pentru adulți, 10 lei pentru elevi și pensionari. Posibilitate de rezervare de locuri la unul dintre numerele de telefon 0267 360 179 sau 0040 729 058 197.

 

Nuvela lui Tamási cu titlul Înviere adevărată este una din cele mai reprezentativă scriere a autorului „góbéság” secuiască, formularea de acest gen al modului de a trăi e potrivită în momentele extreme ale vieții pentru prezentarea unui grup etnic, respectiv a unei concepții despre lume. Transformarea acestei nuvele într-un text dramatic face necesară în text și mai multe întorsături de dramaturgie (naștere, iubire, gelozie, prietenie, relație părinte-copil, moarte, etc.). Este socoteala despre viața sa a unui om care se apropie de sfârșitul vieții, o istorie care insistă doar asupra problemelor importante de esență ale vieții. În acest moment deja nu e nevoie de manieră, de minciună, de autoamăgire, căci lipsește interesul care izvorăște din acestea. Bineînțeles toate acestea din textele lui Tamási.

 

Spectacolul vorbește despre om, în formularea mentalității secuiești și a logicii. Vor fi unii cărora propoziția e cunoscută, vor fi cărora omul. Dar după speranțele noastre, cei mai mulți vor fi aceia cărora amândouă. Nu vorbim despre o istorie veselă, însă după cum o vom povesti și după cum ne vom raporta la acestea, este surâzător și ironic, astfel face posibil ca spectatori să judecăm dintr-un statut obiectiv propria noastră subiectivitate. Totodată aceasta este o reteatralizare a unui text care aparține în categoria deja-deja a piesei de teatru popular, potrivit limbajului teatral de azi.

 

Interpreți:

 

CÂNTĂREȚ Fülöp Zoltán m.v.
BĂIAT Nagy Csongor
DEMETER Dunkler Róbert
FATĂ Jakab Orsolya
PRIETEN Szűcs-Olcsváry Gellért
FEMEIE Vidovenyecz Edina

 

Decor/Costume: Bíró Boglárka m.v.
Mișcare: Lőrincz József
Regizor: Csurulya Csongor
Lumină: Toásó István
Sunet: Lőrincz József


Invalid Displayed Gallery


12 mai 2015