Protopopia principală romano-catolică Kézdi-Orbai cu sprijinul lui Olosz Gergely organizează a patra oară în acest an pelerinajul pe jos al celor din Trei Scaune de Sus la bâlciul din Șumuleu Ciuc. În această săptămână vă mai puteți prezenta.

 

Pentru tura pe jos de trei zile și jumătate de circa o sută de kilometri vă puteți prezenta până la 15 mai la parohia din Kanta din Târgu Secuiesc, respectiv la oficiile parohiilor romano-catolice din comunele din Scaunul Kézdi. „În eparhia principală din Alba Iulia 2015 este Anul Resortisanților și al 500-lea an jubiliar al statuii de pioșenie din Șumuleu Ciuc, chiar de aceea nu este întâmplător că pelerinajul pe jos pornește de la o parohie – resortisant romano-catolică, din Zagon,  la Maica Domnului” – ne-a informat parohul din Zagon Hölgyes Pál Zsolt, unul dintre organizatorii pelerinajului. Din comuna din Scaunul Orbai grupul de pelerini pornesc deja la 20 mai, miercuri, după sfânta liturghie de dis-de-dimineață și după binecuvântarea  participanților la bâlci în direcția Târgu Secuiesc.

 

La 21 mai, joi sunt așteptați în fața bisericii din Kanta pelerinii din Târgu Secuiesc și din Ghelința, Cernat, Turia, Catalina și Ojdula. Grupa de pelerini participă la ora 9 la sfânta liturghie, după care, cu binecuvântarea protopopului principal, pornesc în direcția Cătrușa. La Sânzieni, la statuia lui Szent István, li se alătură pelerinii locali, precum și cei din Poian,  Belani, Valea Scurtă, Estelnic, Lutoasa, Mereni, Lemnia, Brețcu.

 

Joi seara vor primi adăpost la Cașinu Nou, de unde vineri dimineața, după sfânta liturghie de dimineață, pornesc mai departe prin Vârful Nyerges până la Ciucsângeorgiu, unde îi așteaptă din nou adăpost de noapte de pelerini, care alăturându-se la grupul local, la 23 mai, sâmbătă înainte de masă vor ajunge în Coama din Șumuleu. Călătoria înapoi, ca și până acum în fiecare an, se va face cu autobuzele care vor fi pornite din localități. Pe timpul pelerinajului organizatorii vor asigura adăpost și masă.

 

Îi invită cu drag și îi așteaptă pe toți, dar îndeosebi pe cei tineri și cu mentalitate tânără. Pe baza experiențelor din anii trecuți pelerinajul oferă o posibilitate excelentă la pregătirea pentru bâlciul de Rusalii, pentru rugăciune și pentru liniștire, pentru contemplație.

 

Tradiția pelerinajului pe jos din Trei Scaune de Sus a fost reînnoit în 2012, înainte de interzicerea lui, ultima oară au peregrinat pe jos în 1948, organizat la locul sfânt cei din Târgu Secuiesc și locuitorii satelor din împrejurimi. În 2012 un grup de nouăzeci de persoane s-a angajat pentru a parcurge drumul care îl pune la încercare pe om, în 2013 și 2014 pelerinajul pe jos a avut peste două sute de participanți.

 

accesoriile pachetului de pelerinaj:

 

– încălțăminte potrivite și șosete, precum și încălțăminte de schimb și haine de schimb

– pelerină sau umbrelă

– sac de dormit și izolir sau pătură

– echipament de igienă corporală.

 

Prânzul, cina și micul dejun sunt asigurate, pe lângă acestea fiecare să-și împacheteze după propriile exigențe sandviș și apă. Vor asigura și transportul bagajelor. 

 

Kertész Tibor


13 mai 2015