La apropoul aniversării de un sfert de veac la sfârșitul săptămânii au făcut o vizită la Szentendre delegația din Târgu Secuiesc cu conducerea viceprimarului Derzsi Gyula, precum și elevii Colegiului Reformat. În cadrul programului de gală, în prezența lui Verseghi-Nagy Miklós, primarul orașului din Szentendre, și reprezentanța orașului Zalău au întărit și în formă de hârtie relația de administrație formată de 25 de ani (și care de atunci s-a copt în prietenie).

 

Anterior programului de gală înainte de masă pe dealul Csicserkó, în satul Izbég, au depus coroane de flori la monumentul de lemn triplu format de mâinile meșterilor din Târgu Secuiesc membri delegației. Maholányi Pál e nivelatorul și cultivatorul relației bune formate între Târgu Secuiesc și Szentendre, conducătorul de atunci a Cercului Prieteniei din Izbég, și-a amintit cu drag de vara lui 1990, atunci când au fost gata monumentele de lemn, respectiv de cei trei din Târgu Secuiesc, de István Sándor, care le-au făcut pe parcursul unei săptămâni gratuit ca simbol al prieteniei dintre orașul breslelor și Szentendre. La monumentul de lemn au depus coroane de flori viceprimarul Derzsi Gyula și consilierul orășenesc  Rákosi János. În urma acesteia, delegația a putut descoperi în Skanzenul din Szentendre spațiul de est a Ungariei și a putut viziona expoziția etnografului Kallós Zoltán.

 

Programul de gală de vară a debutat cu prezentarea cărții cu titlul Cercul Prieteniei din Izbég de 25 ani, apoi cu deschiderea expoziției, a fost urmat de program, la care Târgu Secuiesc a fost reprezentat de elevii Colegiului Reformat cu poezii puse pe versuri din colecția de cântece Cantus Hungaricus a lui Illés Lajos. Eleva participantă de la Liceul Teologic Reformat, Sütő Boglárka, în referatul de revelații a scris că „toată lumea și-a adus forma: am fost atenți unii la alții și toții au scos din ei maximul. Chitariștii cu cutii au adus baza, chitara electronică puterea, pianul  moliciunea, toba pulsația, goarna, trompeta, vioara melodia și cântăreții și-au dat sufletul.” Spectacolul elevilor a fost răsplătit de public cu aplauze furtunoase în picioare.

 

La cina festivă de după programul de gală viceprimarul Derzsi Gyula în toastul său a salutat relația de oraș înfrățit de 25 de ani și și-a exprimat speranța că va putea revedea compania și la aniversarea de 50 de ani. Drept cadou din partea Primăriei din Târgu Secuiesc viceprimarul a predat o placă memorială primarului Verseghi-Nagy Miklós, pe care au figurat stemele celor două orașe și inscripția 25 de ani. Stemele au fost formate de ceramistul László Károly, baza a fost făcută de cioplitorul Farkas Róbert. Relația de oraș înfrățit din Szentendre poate de aceea este una din mai fructuoase, pentru că a trecut de relația oficială de administrație, a fost inițiată din primul minut de oameni civili, ei au ținut-o în viață și o însuflețesc mai departe.


15 aprilie 2015