Am aflat de la Bartha János, conducătorul biroului de scriere de proiecte de finanțare al Primăriei din Târgu Secuiesc, că până la expirarea termenului de la sfârșitul anului trecut n-au terminat elaborarea a trei proiecte unionale. În cele ce urmează puteți citi despre cauza întârzierii și despre consecințe.

 

Conducătorul biroului a relatat că UE amortizează doar contravaloarea lucrărilor decontate până la sfârșitul anului și întrucât nu se reușește terminarea construcțiilor în următoarele șase luni, trebuie restituită întreaga sumă cuprinsă în proiect. Lucrările parcului care se construiește pe te teritoriul IFET-ului de odinioară au fost începute în 2013, însă întreprinzătorul a întârziat foarte mult, cu toate că lucrările efectuate i-au fost achitate sistematic. A fost somat în repetate rânduri, ultima dată la sfârșitul lui noiembrie, ca potrivit celor cuprinse în contract să termine munca până la 31 decembrie, ca rezultat al acesteia parcul industrial a fost terminat în 96 la sută. Mai sunt în restanță lucrări în valoare de 550 de mii de lei.

 

Lărgirea Centrului de Învățământ Tehnic Gábor Áron a fost o investiție care s-a putut realiza într-un timp scurt. A început în 2007, apoi în 2009, a fost sistată din cauza banilor și au putut-o continua doar din decembrie 2014. Înaintarea lucrărilor a fost încetinită de o povoară neprevăzută: grinzile cantinei nu au fost așezate corespunzător. Aici au rămas pentru anul acesta lucrări în valoare de 2.7 milioane de lei, din acestea 1.7 milioane sunt necesare pentru renovarea cantinei. Cel mai bine au avansat cu parcul industrial care se construiește pe locul stației de decantare a fabricii de amidon de odinioară, unde au terminat cu 98 la sută a lucrărilor. Aici au rămas pentru acest an lucrări în valoare de 162 de mii de lei. Contravaloarea lucrărilor restante trebuie finanțată de Primărie. În cazul tuturor celor trei proiecte au primit de la executanți promisiunea că până la sfârșitul lui aprilie vor termina partea ce le revine.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Daczó H. Barna


7 ianuarie 2016