Ieri la amiază angajații Primăriei Târgu Secuiesc în prezența executanților, proiectanților și a conducerii Liceului Tehnologic Gábor Áron (GÁMOK), au preluat noul imobil, care se intercalează între cele două clădiri vechi ale lui GÁMOK.

 

Pentru reînnoirea lui GÁMOK în 2007 a introdus proiect conducerea de atunci a orașului și au și primit finanțarea necesară acesteia, însă după criza din 2008 au înghețat toată construcția și reparația principală, a dat amănunte participanților Bartha János, conducătorul Biroului de Proiecte al Primăriei. În 2014 au primit din nou promisiuni de finanțare, contractul s-a referit la modernizarea căminului pentru elevi, la formarea locuințelor de serviciu destinate pedagogilor, la construirea aulei și la reînnoirea, respectiv la lărgirea cantinei lui GÁMOK. Executanții au progresat bine, până când la desfacerea pereților cantinei au descoperit greșeli grave de executare – grinzi de susținere așezate rău – , din cauza cărora a trebuit să fie solicitată prelungirea termenului de la Uniunea Europeană, astfel, la lucrare pot pune punct la sfârșitul lui aprilie sau pe parcursul lunii mai.

 

Clădirea nouă luată în inventar ieri a fost terminată în 99 la sută, doar scaunele halei de conferințe mai trebuie înșurubate la loc. În așezământul modern au format mai multe încăperi mai mici-mai mari, totodată corespunde în toate noilor norme de apărare contra incendiilor. Pe cantină a ajuns o mansardă, totodată o vor dota cu o bucătărie care corespunde cerințelor epocii de azi, utilată pe deplin.

 

Valoarea totală a lucrării efectuate de către Baumeister este de 25 milioane de lei, din care Uniunea Europeană a contribuit cu 17 milioane, guvernul cu 2.6 milioane, pe când Primăria Târgu Secuiesc cu 5.5 milioane de lei.

 

Bartos Lóránt


14 ianuarie 2016